hirdetés

Ha így ápolod a kutya bundáját, örökre tönkreteheted

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 17 - Képek: Getty Images Hungary

Hamarosan itt a tavasz. A természet megújul, lekerül a fejünkről a sapka, és kedvencünk is vedlésbe kezdhet. Ha játszadozol annak gondolatával, hogy rásegíts a felesleges szőrzet eltávolítására, először inkább olvasd el cikkünket, és gondold át a dolgot.

hirdetés

A kutya borotválása összetettebb kérdés, mint gondolnád. Noha egyre több videót láthatunk az interneten kedvencek kozmetikázásáról, nem szabad elfelejteni, hogy a felvételeken szinte mindig szakember végzi a nyírást, és általában nyomós oka van rá.

A bunda nyírására ugyanis jellemzően akkor kerül sor, amikor az állat szőre az elhanyagoltság miatt olyan állapotban van, hogy nem lehet megmenteni. Az összetapadt, filcesedett szőr kényelmetlenséget, esetleg fájdalmat okoz neki, sőt, akár különböző bőrbetegségek vagy fertőzések melegágya is lehet. Ilyen esetekben érthető, ha a bunda teljes lenyírása az egyetlen megoldás.

De mi a helyzet a „melege van a kutyának”, a „túl sok a kutyaszőr a lakásban” vagy az esztétikai nyírásokkal? Lássuk, mik a legfontosabb tudnivalók.

A szőrzet funkciója

Senkinek sem újdonság, hogy a kutya bundájának elsődleges funkciója az, hogy védelmet nyújtson az időjárástól. És bár azt hihetnénk, hogy ez egyenlő azzal, hogy melegít, amikor hideg van, valójában abban is segít, hogy a nyári hőségben az ebet hűvösen tartsa.

Sokan azt gondolják, hogy a dupla szőrzettel rendelkező kutyákat nyáron le kell nyírni, mert melegük van és folyamatosan vedlenek. Azonban ha közelebbről megvizsgáljuk ezt a szőrzettípust, azonnal láthatjuk, mekkora tévedés ez.

A dupla szőrzet a hideg hónapokban a következőképp működik: míg a fedőszőrzet védi a kutyát a hó, eső és egyéb időjárási viszontagságok ellen, addig a testhez közelebbi aljszőrzet szárazon és melegen tartja az állatot. A meleg hónapokban azonban nem ez a helyzet: az aljszőrzet vedléssel megritkul, a fedőszőrzet pedig véd a nap sugaraitól és segít a hőszabályozásban. Tehát lehet, hogy a kutyánk bundája meleg, de valójában hűti az állatot.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Mit okoz a borotválás?

A kutyák szőre nem olyan, mint az embereké. Ha leborotválsz egy kettős szőrzetű kutyát, valójában nem segítesz neki, hanem tönkre teszed a hőszabályozását. Normál esetben az aljszőrzet kihullik, a fedőszőrzet megmarad. De ha nyírással leborotváljuk a kutyát, először az aljszőrzet kezd el visszanőni. Mivel a fedőszőr lassabban nő, a két különböző szőrtípus összekeveredhet, drasztikusan megváltoztatva a kutya bundájának textúráját.

A kutya borotválása a szőrhulláson sem segít. A nyírás ugyanis nem korlátozza a természetes szőrhullási folyamatot – ugyanannyit vedlik majd az állat, csak esetleg rövidebbek lesznek a kihullott szőrszálak.

Keress alternatívát

Láthatod, hogy ha a kedvenced dupla bundával rendelkezik, nem tanácsos lenyírni a szőrét. Ehelyett válassz olyan megoldásokat, amelyekkel borotválás nélkül orvosolhatod a problémákat.

Erős vedlés esetén a napi szintű kefélés nélkülözhetetlen, de arra is megtaníthatod a kedvencedet, hogy engedje átporszívózni a bundáját. Emellett érdemes beiktatni a rendszeres kutyakozmetikát – a professzionális szőrszárító elképesztő mennyiségű szőrt tud eltávolítani a bundából.

A nyári melegben biztosítsunk a kedvencünk számára hűtött fekhelyet, ha van kertünk, akkor egy kisebb medencét is felállíthatunk neki.

Hogy biztosan helyesen ápold kedvenced bundáját, olvasd el ezt a cikkünket, amelyben kutyakozmetikus mondja el, mire kell odafigyelned.

borotválás dupla szőrzet kutyakozmetika szőr nyírása szőrnyírás vedlés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink