hirdetés

Ez a legfontosabb a kutya otthoni ápolása során a kutyakozmetikus szerint

Vermes Nikolett

2023. augusztus 1 - Fotó: GettyImages

Minden gazdi szeretné, ha kutyája tiszta és ápolt lenne, ezért sokan önjelölt kutyakozmetikusnak állnak. Csakhogy ez egy külön szakma, ami sok elméleti és gyakorlati ismeretet követel. A leggyakoribb otthoni ápolással kapcsolatos kérdésekre Sturcz-Aszt Virág kutyakozmetikus válaszol.

hirdetés

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a kutya otthoni ápolása során is megbízhatunk a kedvencünkk jelzéseiben, és erre bátran alapozhatunk. Mert, amikor fájdalmat érez az állat, rögtön szól, míg amikor kellemes számára egy eljárás, akkor minden bizonnyal hagyja magát ápolni.

„Tanuló koromban az volt a legelső, amit elmondott nekem az oktató, hogy nyugodtan végezzem a munkámat, hiszen a kutya jelezni fogja, ha nem komfortos számára a helyzet.

Eddig minden esetben így történt. Az a kutya, akinek kellemetlenséget okoz egy eljárás, kiugrik a kádból” – mondja Virág, ezzel is megerősítve azt a tényt, hogy a gazdinak bízni kell saját kedvencében, ha az otthonápolás mellett dönt. Nézzük, mire kell még figyelni!

Az otthoni ápolás alapja a bizalom

A kutya szőrének ápolása otthon

„A leggyakoribb tévhit, hogy nem mehet sampon a kutya szemébe. Az állatnak nem okoz gondot a kutyasampon, hiszen éppen a számára fejlesztették ki. Viszont az már nem mindegy, hogy milyen kozmetikumot használunk!” A kutyakozmetikus arra figyelmeztet, hogy mindig olvassuk el a sampon leírását, és olyat válasszunk, ami az eb szőrének megfelelő. Tehát egy csivava esetében ne alkalmazzunk hosszú szőrű kutyák számára gyártott sampont, és így viszont. „Szintén tévhit, hogy ha jó samponunk van, akkor minden nap fürdethetjük a kutyát. Ez csak részben igaz. Fürdetni valóban minden nap lehet az állatokat, viszont nem samponnal. A vegyszer gyakori használata kiszárítja a kutyusok bőrét. Ugyanakkor érthető, hogy a gazdik tiszta kutyust szeretnének, ezért minden alkalommal megfürdetik az ebet sétáltatás után. De erre van egy tanácsom, magam is így teszek, amikor sárosak lesznek a saját kutyáim: vízzel mosom meg a koszos területet.”

A kutya körmének ápolása otthon

Minden gazdi tudja, hogy a kutyák karmai alatt hajszálerek vannak, és a többség félve vágja le az állat karmait, nehogy megsebezze. Ezért a szakértő azt javasolja, hogy figyeljük a karom színére. „Amennyiben fehér színű a karom, jól látható, hogy meddig érnek az erek, tehát jó eséllyel elkerülhető, hogy az otthoni karomvágásnak karomvérzés legyen a következménye.

Amennyiben sötét a karom, érdemes megvilágítani a telefon zseblámpa funkciójával, ezáltal láthatjuk, hogy meddig mehet az olló.

Magam is így ellenőrzöm, hogy meddig vághatom a karmokat” – magyarázza Virág, majd hozzáteszi, hogy amennyiben a zseblámpa sem mutatja meg, hogy meddig érnek a hajszálerek, inkább körömreszelőt használunk az otthoni ápolás során. „Minden elővigyázatosság mellett is előfordul, hogy vérezni kezd a karom, ettől nem kell megijedni, mivel az erek ilyenkor visszahúzódnak. Ugyanakkor tény, hogy erős vérzést eredményezhet egy ilyen baleset. Ebben az esetben a kutyakozmetikában vérzéscsillapító port alkalmazunk, míg a gazdiknak azt javaslom, hogy karmoltassák bele a kutyát egy szappanba, mert ez is elállítja a vérzést és nem jelent gondot az állat számára.”

Legyünk óvatosak a karmokkal

Kutya fülének ápolása otthon

Kutyás csoportokban hallani róla, hogy teafaolajjal vagy más olajokkal tisztítják a fület a gazdik, de a kutyakozmetikus ezt nem javasolja.

A fül érzékeny terület, ezért mielőtt bármit használunk, kérjünk tanácsot állatorvostól. Magam is így tettem a magyar vizslám esetében.

Fontos, hogy az otthoni ápolásra vásárolt fültisztító gyógyszermentes legyen, tehát minden esetben legyünk körültekintők, olvassuk el a termékleírást és az összetételek listáját, nehogy bajt okozzunk a kutyának.” Az ideális készítményt nem kell hosszan dörzsölni a kutya fülébe, elég a jelzett helyre csepegtetni, hogy az eb megrázza a fejét, és kitisztuljanak a hallójáratok.

Kutya bűzmirigyének tisztítása otthon

Végül az egyik leggyakoribb kérdés, hogy vajon érdemes otthon tisztítani a bűzmirigyeket? Virág elmondása alapján a legjobb, ha ezt szakemberre hagyjuk. „A kutyák bűzmirigye természetes módon, a széklet ürítésével tisztul. Mégis, amennyiben egyszer mesterséges beavatkozás történik, a továbbiakban már nem fog biológiai úton tisztulni a mirigy.

Honnan tudjuk, hogy mesterséges módszerre van szükség? A kutya jelez! Amikor radíroz, azt üzeni, hogy megtelt a bűzmirigy, és lassan tisztul.

Ilyenkor forduljunk állatorvoshoz! Ezt semmi esetre se akarjuk otthon kezelni” – zárja a beszélgetés a kutyakozmetikus, aki végül arra figyelmezteti a gazdikat, hogy bízzanak saját kutyájukban és a szakemberek tudásában, ahelyett, hogy szaktudás nélkül nekiállnak otthon kezelni szeretett kedvencüket.

ápolás biztonság otthon egészséges kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink