hirdetés

Így választhatsz igazán jó kutyakozmetikust

Molnár Enikő

2023. június 1 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy az embereknek, úgy a kutyáknak is vannak alapvető higiéniai igényei, ezek kielégítése is hozzátartozik a kutyatartáshoz. Kutyafajtától függ, hogy ez mit foglal magába. Van, amit akár otthon is meg lehet csinálni, és van, amire jobb, ha megkérünk egy megbízható kutyakozmetikust.

hirdetés

A fogak és a körmök ellenőrzése minden ebnél fontos. Vannak, akiknek elég heti egy átkefélés, alkalmankénti fürdetés és ezzel bőven elégedettek is, nincs szükségük különleges ápolásra. Ezeket akár maga a gazdi is meg tudja csinálni, ha van rá kapacitása. Viszont vannak kutyák, akiknek a szőre már több formázást igényel, ezt pedig nem mindenki vállalja be otthon. Ilyenkor van nagy segítségünkre egy jó kutyakozmetikus.

Szemöldökigazítás a kutyakozmetikusnál.

Mint ahogy a fodrászoknál is meg kell találni azt a szakembert, akiben megbízunk és akire rábízzuk megjelenésünket, a kutyánknál sem mindegy, hogy kihez megyünk. Ha körbe kérdezünk az ismeretségi körünkben, biztosan kapunk néhány ajánlatot, hogy melyik kutyakozmetikushoz érdemes menni kedvencünkkel. Akiknek tenyésztőtől van a kutyusa, az őt is megkérdezheti a fajta igényeiről, ápolásáról, biztosan van néhány jó tanácsa.

Tapasztalat

Fontos, hogy tájékozódjunk a kutyakozmetikus munkásságáról, mielőtt elvisszük hozzá kedvencünket. Érdemes feltenni neki néhány kérdést, ez megkönnyítheti a döntésünket. Hogy visszatérjek az emberi párhuzamra, a fodrászoknak is van kedvenc frizurája, kedvenc technikája. Ez nem azt jelenti, hogy mást nem tudnak szépen megcsinálni, de lehet, hogy valaki másnak a munkája jobban megfelel a saját elvárásainknak. Hasonló a helyzet a kutyakozmetikusoknál is. Vannak, akik jobban szeretnek kis termetű kutyákkal dolgozni, vagy ismerik egy adott fajta szőrzetének „csínját-bínját”. Érdemes megkérdezni, hogy mennyire ismeri a kedvencünk fajtáját, illetve, hogy dolgozott-e már ilyen ebekkel. Az is releváns kérdés lehet, hogy hol tanulta a szakmát (milyen gyakorlata van) és mióta csinálja. Nem kell csak a „veterán” kutyakozmetikusokban megbízni, mert nem feltétlenül az éveken múlik az, hogy ki hogyan végzi a munkáját, de jó támpont lehet.

A jó kutyakozmetikus aranyat ér

Felszereltség, szolgáltatások

Egy kisvállalkozás is lehet jól felszerelt, de nem biztos, hogy minden esetre készen állnak. Érdemes lehet ellátogatni személyesen is, hogy felmérjük a helyet. Nem kell ellenőrként vallatni a szakembert, de néhány udvarias kérdés nem árthat, hogy megtudd, mire számíthatsz. Így arról is meggyőződhetünk, hogy milyen eszközöket használ, illetve, hogy felkészült-e érzékeny bőrű kutyákra (ha ez fontos az esetünkben). Arra is rákérdezhetünk, hogy pontosan milyen szolgáltatások elérhetők nála (ha ez nincs pontosan feltüntetve), vállal-e körömvágást… Érdemes lehet tisztázni az árat is, hogy ne legyenek a kutya ellátásában rejtett költségek.

A kutyák általában nem szeretik a körömvágást, ezért jó, ha tapasztalt kezek végzik a műveletet.

Szimpátia

Bármilyen tapasztalt is valaki, lehet, hogy nem olyan szimpatikus. Ha pedig valaki nem kelt bennünk jó benyomást, nem szívesen adjuk a kezei közé kedvencünket. Ezért érdemes előre felkeresni a szakembereket, hogy megtaláljuk azt, akiben meg tudunk bízni, és úgy gondoljuk, hogy nála jó kezekben lesz a kutyánk. Ha a kutyusunk félős vagy agresszív, mindenképpen osszuk meg a kutyakozmetikussal, hogy ennek megfelelően tudjon bánni vele. Már az ilyen információra adott reakció is sokat elárulhat.

Otthon is megoldható

Annak ellenére, hogy nagyon szerencsés, ha egy szakember látja el a kutyánkat, van néhány általános teendő az ápolását illetően, amit otthon is könnyedén beépíthetünk a mindennapjainkba. Ilyen például a szőr kikefélése. Gyakori, hogy a fésűhöz hozzá kell szoktatni a kutyákat, de amint megszokta, már könnyű dolgunk lesz. Általában heti 1-2 alkalommal érdemes átfésülni kedvencünk szőrét (a gyakoriságot a kutyafajta igényeihez igazítsuk-lehet, hogy naponta, de az is lehet, hogy csak két hetente igényli a felfrissülést), azért is, mert ilyenkor észrevehetünk esetleges sebeket, élősködőket, és ennek megfelelően elláthatjuk. Van, aki a fürdetést is magára vállalja. 

Kutyánk átfésülése jó alkalom lehet bőrének átvizsgálására.

Bár fontos megtalálni a számunkra megfelelő szakembert, nem a világ vége, ha néha nem tökéletes kedvencünk külleme. Van, hogy belefutunk olyan kutyakozmetikusokba, akik jobban értenek az adott fajtához, és néha olyanokkal hoz minket össze a sors, akik inkább más fajtákhoz értenek. A lényeg nem a csodálatos bunda (bár az sem utolsó), hanem a kutya ápoltsága, egészsége, és ezt egy jó kutyakozmetikus is szem előtt tartja. 

fajta jó szakember kutya ápolás kutyakozmetikus szőr választás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!