hirdetés

Egy különleges mintázat, amit rengeteg kritika ér: mi a probléma a merle bundával?

Szénási Szimonetta

2022. december 12 - Képek: Getty Images Hungary

Hallottál már a merle mintázatról? A nem mindennapi bunda bár nagyon szép, de több egészségügyi kockázatot rejt.

hirdetés

A merle mintázat egyes kutyák sajátosan foltos bundáját jelöli. Ez a különleges szőrzet több fajtánál is megjelenik, ám a szépsége mellett vannak hátulütői, mégpedig egészségügyi szempontból. Nézzük, miként alakult ki a minta, és milyen lehetséges gondokat okozhat!

Foltos bunda és kék szemek

A merle mintázat véletlenszerűen foltozott szőrzetet takar, ahol ugyanazon színnek, pontosabban pigmentnek a világosabb árnyalat adja a hátteret, amin sötétebb, szabálytalan formájú foltok jelennek meg. Például szürkén fekete, vagy egyszínű barnán sárgásbarna (ez az úgynevezett vörös merle). Ehhez a szőrzethez gyakran társulnak vakítóan kék szemek.

Mely fajtáknál jellemző?

Több fajtaszabványban megjelenik a merle mintázat, például:

Ősi mutáció

Sokak szerint a merle mintázat az egyik legkülönlegesebb minta a kutyavilágban. Ha ez némiképp szubjektív is, az viszont már tény, hogy genetikai szempontból is egyedülálló jelenség. Emiatt hosszú ideje foglalkoztatja a tudósokat.

Számos kutatás tárgya ez a minta, és az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a merléért felelős gén valamennyi kutyafajtánál ugyanaz. Ez arra utal, hogy egy ősi mutációról van szó, amely megelőzi a különböző fajták kialakulását. A kutatók szerint ugyanis kevéssé valószínű, hogy az egyes kutyafajtáknál önállóan keletkezett volna.

Gentikai háttér

A merle allélt, azaz génváltozatot először a Texasi A&M Egyetem Állatorvosi Főiskoláján fedezték fel 2006-ban. A merle szőrzet színét a SILV (vagy PMEL17) génben levő mutáció okozza. A merle (M) allél domináns a nem merle (m) felett. Így a merle mintázatú kutyáknak Mm a genotípusa, míg a nem-merle mintázatúaké mm.

Két domináns allél

Ha egy kutya két merle allélal (M) rendelkezik, az külsejében nem úgy fog kinézni, mint a tipikus merle mintázatú ebek. Jobban fog dominálni rajta a fehér, a pigmentált foltok pedig sokkal kisebbek lesznek, sőt esetenként tiszta fehér szőrzet is megjelenhet.

Egészségügyi rizikó

Bár a különleges külső sokak számára vonzó, tisztában kell lenni azzal, hogy a merle mintázat több egészségügyi problémával is együtt járhat, elsősorban süketséggel és vaksággal. Utóbbi esetben leggyakoribb az egyik vagy mindkét fül halláskárosodása. Már egyetlen M allél is növeli a süketség esélyét, két M gén jelenléte azonban már nagy valószínűséggel indikálja a problémát. A kockázat mértéke függ a kutya fajtájától is.

Ahogy írtuk, a szemekkel is gondok lehetnek, hiszen abban is megtalálhatók a melanin pigmentet termelő sejtek, amelyeket érint a merle mutáció. Megjelenhet vakság, de a kölykök születhetnek szokatlanul kis szemmel, illetve rendellenes pupillákkal is.

Mindezek miatt nem ajánlott két merlét pároztatni, mivel az utódok között jó eséllyel lesznek MM génpárral rendelkező kiskutyák, akiknél nagyon magas lesz ezen panaszok kockázata.

A DNS-tesztek segíthetnek

Bár nem minden dupla merle génnel rendelkező egyednél jelentkeznek a problémák, a legjobb ezeknek az esélyét a minimumra csökkenteni. Ahogy fentebb írtuk, ennek egyik módja, hogy a tenyésztő nem pároztat két merle mintázatú kutyát.

Ám vannak a már említett két merle allélal rendelkező kutyák, valamint az úgynevezett rejtett merlék, akiknél nincsenek külső jegyei a génmutációnak. Ezért ha valaki olyan kutyát szeretne tenyészteni, amelyiknek felmenői között volt merle mintázatú példány, illetve a fajtára amúgy fokozottan jellemző a mutáció, érdemes DNS-vizsgálatot végeztetnie.

Egy állatorvos szakértő szeme emellett képes észrevenni azokat az apró külső jegyeket – kisebb területet érintő minta, apróbb pigmentációk –, amelyek utalnak az állat genetikájára, ám a laikus számára nem egyértelműek (sok rejtett merle kutyánál ugyanis kisebb mértékben, de megjelennek ezen külső jellemzők.)

állatorvos DNS-teszt DNS-vizsgálat genetika kutatás kutya DNS-teszt kutya szőre kutya vakság merle minta mintázat örökletes betegségek süket süket a kutya süketen született kutya szín szőr szőrmintázat szőrzet tudomány vak a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink