hirdetés

Hogyan lát téged valójában a kutyád? Tényleg a hangszínünk alapján azonosítanak minket négylábú társaink?

Ferenczi Deborah

2022. november 19 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan már benned is felmerült a kérdés, hogy vajon hogyan lát téged a kutyusod, hiszen másképpen érzékeli a világot, mint az ember. De vajon pontosan hogyan ismer fel kedvenced? Az alábbiakban ennek a kérdésnek járunk utána.

hirdetés

Az ELTE TTK Etológia Tanszék kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a kutya egészen másképpen érzékeli a világot, mintsem az ember agya. Annak ellenére, hogy nyilván a látványunkat is meg tudják különböztetni másoktól, elsősorban egyértelműen arra hagyatkoznak, amit hallanak.

Az arcunkat megtudják különböztetni?

Húsz kutya és harminc ember bevonásával végeztek vizsgálatot az ELTE kutatói. Amelyhez egy MRI segítségét hívták, mely alapján tanulmányozták a két faj különböző agyi tevékenységeit. A vizsgálat számos hasonlóságot, illetve különbséget képes volt feltárni, azonban érdekes módon nem véltek felfedezni az agyukban olyan területet, mely kifejezetten az arcérzékenységre utalna. Dominánsnak volt mondható a fajtárs érzékeny terület, mely azt képes megkülönböztetni, hogy saját fajtából valót lát e az állat vagy attól eltérőt. Éppen ezért ugyan az eb egyértelműen látja, hogy ki áll előtte, mégis nagy százalékban annak a hangjából képes beazonosítani az illetőt.

A hangról ismernek fel

Az Animal Cognition-ban megjelent új tanulmány szerint a elsősorban a hangról ismerik fel az embert. Ezt pedig egészen pontosan a hangmagasság, az inflexió, a beszéd ritmusa, és a hangereje segítségével képesek megtenni. Az ELTE kutatói ennek vizsgálata érdekében 28 kutyát vizsgáltak. A lényeg az volt, hogy vajon pusztán csak hang alapján képes-e a kutya beazonosítani a gazdáját. Az első kísérlet során a vizsgált kutya elől eltakarták a beszélő embert, aki egyik esetben egy idegen, másik esetben pedig a gazdája volt. Majd mikor ezt a viszonylag egyszerű feladatot sikeresen teljesítették nehezítettek és hangfelvételeket játszottak le a kutyák számára. Összesen 14 gazdájukhoz nagyon hasonló hangot játszottak le a vizsgált ebeknek, akik 82 százalékos pontossággal képesek voltak beazonosítani a hallott hangokat. Ami pedig azt bizonyítja, hogy a kutyáknak egyetlen érzékszerv elég ahhoz, hogy felismerjék a gazdájuk hangját.

Azt sem mindegy hogyan beszélsz hozzájuk

Valójában nem meglepő, hogy elsősorban a kiváló hallásukra hagyatkoznak. Azonban egy kutatás még azt is bebizonyította, hogy a hangszín amin velük kommunikálsz sem mindegy. Ugyanis például sokkal inkább szeretik, ha a gazdájuk magas hangon kommunikál velük, mintha mondjuk mélyebb hangszínt használ. Számukra a magas hangon való beszéd, mondhatni a szeretet jele, így nem csupán arra érdemes odafigyelned, hogy minél többet kommunikálj a kutyusoddal, de arra is, hogy ezt magas hangszínen tedd. 

hang hangfelismerés hangjelzések kutya felismeri a gazda hangját kutya hallás kutya szeret kutyahangok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!