hirdetés

Idős kedvencednek romlik a hallása? Ezért fontos időben megtanítani neki a vizuális jelzéseket

Szénási Szimonetta

2022. november 7 - Képek: Getty Images Hungary

Az idő előrehaladtával kedvencednek is meg kell küzdenie számos testi változással, köztük a hallásromlással. A vizuális jelzések nagy kapaszkodót jelenthetnek számára a mindennapokban.

hirdetés

Ahogy az emberek esetében, úgy az állatok feje felett sem szállnak el nyomtalanul az évek. Az egyik markáns jelzése az öregedésnek az, hogy a kutyának romlik a hallása. Ez a változás sok nehézséget szül, hiszen a szóbeli utasítások így kevésbé lesznek hatékonyak. Hogy pajtásod nehogy emiatt kerüljön veszélyes helyzetbe, tanítsd meg neki időben a vizuális jelzéseket.

A vizuális iránymutatás

A vizuális, azaz szemmel látható jelek jó szolgálatot tesznek akkor, ha négylábúd füle már nem funkcionál maximálisan. Ez egyrészt adódhat az állat életkorából, hiszen ahogy az ebek öregednek, úgy érzékszerveik hatékonysága is fokozatosan romlik. Emellett bizonyos betegségek, vagy sérülés következtében is jelentkezhet halláskárosodás. Emellett a siket kutyákkal is ily módon lehet kommunikálni.

A kézjelek segítségével azonban biztosan irányíthatod kutyusodat, megóvva őt bizonyos veszélyes helyzetektől. Például attól, hogy lelépjen egy éppen érkező autó elé. Ehhez azonban fontos, hogy jószágod csak olyan messzire menjen tőled, ahonnan még jól lát! Ne feledkezz meg arról, hogy a korosodó ebnek nemcsak a hallása, de a látása is romlik. Ezt mindig kalkuláld bele az adott helyzetbe!

Miképp tanítsd meg a látható parancsokat?

Sokan már a kezdetektől fogva úgy tanítják kedvencüket, hogy az adott utasításhoz egy kézmozdulatot is társítanak. Ez nagyon hasznos, hiszen így a kutya mind a szóbeli, mind a látható parancsból tudja, mit kell tennie.

Amennyiben a te kutyusod csak „szóból ért”, úgy fontos, hogy időben felmérd, mikortól van szüksége egyéb iránymutatásra is. Ha azt tapasztalod, hogy bizonyos távolságból már nem reagál a kérésekre, vagy szemmel láthatóan kevésbé figyelmes az őt körülvevő világ zajaira, kezdj gyanakodni a romló hallásra. Ezt az állatorvosotok tudja megerősíteni.

Már az első jeleknél érdemes nekiállni az újfajta jelzésrendszer megtanításának, hogy szépkorú barátodnak idővel ne okozzanak gondot a vizuális utasítások. Szerencsére az idősödő kutyáknak ezek a testi változások többnyire nem okoznak különösebb problémát, és jól alkalmazkodnak a csökkent érzékeléshez. Emellett a közhiedelemmel ellentétben a koros ebek is remekül taníthatók új dolgokra, így a képzéssel sem lesz gond.

Minden élethelyzetben légy nagyon körültekintő

Öregedő kedvenced másféle bánásmódot igényel a mindennapokban. Azzal, hogy a kutyának romlik a hallása és a látása, sokkal kiszolgáltatottabb lesz a környezetének. Emiatt nemcsak a házon kívül, de otthon is nagyobb figyelmet igényel.

Apróságnak tűnhet, ám nagyon fontos, hogy sose riaszd meg alvó kedvencedet! Alapvetően sosem szabad alvó állatot felébreszteni, de ha mégis muszáj, akkor idős barátoddal tényleg bánj kesztyűs kézzel. Finoman mozgasd meg az ágyát, és hagyd, hogy magáról keljen fel. Mivel nem jól hall, ezért álmában sem érzékelné, hogy közeledsz felé, és borzasztóan megrémülne, ha hirtelen megragadnád, vagy közelről szólnál hozzá.

Ne féltsd túl!

Tudjuk, hogy mindent megtennél kedvencedért, és óvnád a széltől is, azonban ne ess abba a hibába, hogy túlfélted. Mint korábban már említettük, a kutyák nagyon jól tudnak alkalmazkodni a testi változásokhoz. Az, hogy szőrös barátod idősödik, nem jelenti azt, hogy mostantól ne hódolhatna korábbi kedvteléseinek. Ehhez pedig neked kell megteremtened a megfelelő, biztonságos feltételeket.

idős kutya idős kutya hallása idős kutya jelei idős kutya látása kézjelek kutya öregedés öreg öreg kutya öregedés öregedés jelei süket kutya süket kutya tanítása tanítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!