hirdetés

Agytumor kutyáknál: baljós jel lehet a céltalan körbe-körbe járkálás és a látásromlás

Buzgó Csilla

2021. november 18

Az urbanizált életmód és a feldolgozott élelmiszerek, valamint a számtalan toxikus anyag, ami a levegőbe, vízbe kerül, sajnos a kutyákat is hajlamosabbá teszi olyan betegségekre, mint a rák.

hirdetés

Szívszorító, amikor egy ártatlan állat ilyen betegség áldozatául esik, ám szerencsére sok esetben megoldást talál a problémára az állatorvos.

Mi az agytumor?

Agydaganatnak nevezzük azt a kóros szövetszaporulatot, amely abnormális sejtekből épül fel az agyban. Megkülönböztetünk primer és szekunder agytumort. A primer, azaz az elsődleges daganat magából az agyszövetből indul ki, kiinduló helyét tekintve legtöbbször az alábbi elváltozások jönnek létre kutyákban:

meningeoma: az agyburok jóindulatú daganata, melynek számos altípusa ismert.
ependymoma: az agykamrákból és a gerincvelő központi csatornájának ependima-rétegéből alakul ki.
plexus chorioideus tumor: az agykamrákban elhelyezkedő, a központi idegrendszer üregrendszerét bélelő, speciális hámmal fedett érfonat daganata.

A szekunder, azaz másodlagos agytumor áttétes úton alakul ki más daganatos szervek kóros sejtjeinek agyszövetbe vándorlása által.

Mik az agydaganat tünetei kutyáknál?

Az első apró jelek a viselkedés terén mutatkoznak meg. A kutya agresszívabbá válhat, elfelejtheti a tanult szabályokat, trükköket, illetve depresszióba eshet. Emellett az alábbi szimptómákat produkálhatja:

  • rángásos, görcsös rohamok
  • látásromlás
  • feltűnő étvágynövekedés vagy csökkenés, ugyanez vonatkozik a folyadékfelvételre
  • nyak- és fejfájás (a kutya úgy jelezheti ezt, hogy huzamosabb ideig oldalra dönti a fejét, illetve érzékenyen reagál az érintésre)
  • kényszeres járkálás, gyakran körbe-körbe, céltalanul
  • émelygés, hányás látszólag ok nélkül
  • súlygyarapodás vagy fogyás
  • nehezen gyógyuló sebek

Ha ilyesfajta változásokat tapasztalsz kutyádon, minél hamarabb vidd őt állatorvoshoz!

Hogyan kezelhető a kutyák agydaganata?

Műtét: ideális opció arra az esetre, ha a vizsgálatok alapján a tumor teljes egészében eltávolítható. Sokszor sugárterápiával egészítik ki.

Kemoterápia: agytumor esetén problémás lehet az alkalmazása, mivel az agy egy igen elzárt terület, a gyógyszerek pedig nehezen jutnak át a vér-agy gáton, mely az agysejteket védi a vérbe jutott mérgek hatásától. Ezt úgy küszöbölik ki, hogy az orvosságot közvetlenül a tumorba fecskendezik.

Sugárterápia: agydaganat esetében általában a frakcionált sugárterápiát alkalmazzák önmagában vagy műtét kiegészítéseképp. Ez az elnevezés azt takarja, hogy nem egy nagy mértékű, hanem kisebb adagokban történő besugárzással pusztítják el a rákos sejteket. Hátránya, hogy sajnos károsíthatja az egészséges szöveteket is.

Szerencsére a tudomány előrehaladtával ez a technológia is fejlődött, így megszülethetett a sztereotaktikus sugárterápia, mely során a sugárkezelés szubmilliméteres precizitással történik, mérsékelve az egészséges szövetek károsodását. Kevesebb kezelésre lesz szüksége az állatnak, mely kevesebb altatást jelent, tehát a rizikófaktor is csökken. Gyorsabb a regenerálódás ideje, ráadásul olyan tumorok esetében is hatásos, melyeket korábban gyógyíthatatlannak bélyegeztek.

(Képek: Getty Images Hungary)

agydaganat agytumor betegség tünetei kutya rákos kutya viselkedése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink