hirdetés

Szájfekély kutyáknál: vírusfertőzés vagy rák is okozhatja

Buzgó Csilla

2021. június 2

Mi, emberek is nagyon jól ismerjük a szájban kialakuló, fájdalommal járó sérüléseket. Mi okozza ezeket a kutyáknál, és mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

hirdetés

A kóros egészségügyi állapotokat jelző elváltozások megjelenhetnek az eb ajkain, az ínyén, a szájnyálkahártyáján vagy a nyelvén. Nem szabad félvállról venni ezeket a felszíni sérüléseket a kutyáknál sem, pláne, ha az állat egyéb rendellenes tüneteket is mutat.

A szájüregi elváltozások okai kutyáknál

Az egyszerű sérüléstől a komoly szervi problémákig számos tényező kiválthatja ezt a kellemetlen tünetet. Lássuk, melyek ezek!

Fogászati probléma

Akár egy letört fog vagy a fogsor rendellenes állása is kidörzsölheti a száj belsejét. Szerencsére ma már mindkét problémára létezik megoldás, akár fogszabályzót is feltetethetsz kedvencednek, ha ezt az orvos indokoltnak tartja.

Kutya papillómavírus

Akárcsak az embereknél, az ebeknél is előidézhet szájüregi elváltozásokat a fajspecifikus papillómavírus. A gazdinak eleinte csak a nehezített rágás és az esetenkénti vérzés tűnhet fel, ha nem ellenőrzi rendszeresen a kutya pofáját. A szimptómák megmutatkozásakor azonban már rendszerint több karfiolszerű, jóindulatú szemölcsnövedék helyezkedik el az állat szájában. A papillómavírus okozta kinövések leginkább fiatal, instabil immunrendszerrel bíró kutyáknál figyelhetőek meg, s rendszerint 1-2 hónapon belül maguktól el is múlnak.

Papillóma okozta szemölcs eltávolítás előtt és után

Tumorok

Ezek szintén lehetnek jó- és rosszindulatú elváltozások, és általában az eb nyelvén, ínyén, ajkain, valamint a nyirokcsomókon jelennek meg.

Bőrredők

Egyes fajtáknál, mint például a bernáthegyinél, a francia bulldognál, illetve általában a „gyűrött szájú” kutyusoknál az ételmaradék, a lepedék, illetve ennek köszönhetően a baktériumok felhalmozódása szájüregi panaszokat okozhat.

Gingivális hiperplázia

Ez az íny többnyire jóindulatú megnagyobbodása, melynek képződményei kisméretű tumorokra hasonlíthatnak. Az íny kivörösödik, és néha annyira megduzzad, hogy a fogak alig látszódnak tőle. Előfordul, hogy csak műtéti úton lehet tőle megszabadulni.

Fertőzéses eredetű szájnyálkahártya-gyulladás

Nem minden eb reagál ennyire hevesen a szájban megtelepedő baktériumokra, csak azok, amelyek immunrendszere hiperérzékeny. A fokozott immunválaszt általában az alábbi tényezők váltják ki:

  • cukorbetegség
  • pajzsmirigyproblémák
  • alultápláltság, kiváltképp a riboflavinhiány
  • rákos elváltozások
  • leptospirózis
  • fogágybetegség
  • gyógyszerérzékenység vagy méreganyagok jelenléte a szervezetben
  • idegen test, például csont- vagy fadarab

A fentieken kívül igen gyakori kiváltó okok továbbá az autoimmun eredetű hólyagos bőrbetegségek, például a Pemphigus vulgaris. A hólyagok, kimaródások, fekélyek azokon a területeken jelennek meg, ahol a bőr és a nyálkahártyák találkoznak (szájnyálkahártya, kötőhártya, végbél, ivarszervek nyálkahártyái). A karomágyon is létrejöhet gyulladás.

A szájfekély megelőzése kutyáknál

Mivel a fentiek alapján látható, hogy ez a panasz számos betegség tüneteként jelentkezhet, a gazdi elsődleges feladata a rendszeres szájvizsgálat, illetve a preventív tisztítás. Ha bármilyen rendellenesség üti fel a fejét ezen a testtájon, az állatorvos további szűrések útján diagnosztizálja a háttérben álló problémát, és a kezelési tervet is a kapott eredményhez igazítja.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei kutya betegségei kutya szájbetegségek kutya szájüregi daganat szájfekély szájfekély kutyáknál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink