hirdetés

Fogszabályozás kutyáknak: innen tudhatod, hogy kedvencednek szüksége van rá

Buzgó Csilla

2020. november 22

Nem olyan újkeletű beavatkozás ebek számára a fogszabályozás, ennek ellenére sokan valószínűleg még mindig megmosolyogják ezt a gyakran létfontosságú orvosi eszközt, ha négylábúak szájában látják.

hirdetés

A kutyusok fogainak ilyen típusú kezelése már a 80-as évek óta bevett gyakorlat. Maga a fémből készült fogszabályzó küllemét tekintve szinte el sem tér a hagyományos humán ortodontiás kellékektől, ám alkalmazásának körülményei egészen mások.

Mi indokolja a fogszabályzó viselését kutyáknál?

Sajnos a különböző fajták állkapcsának sajátosságai és a rosszul leváltott kölyökkori fogazat gyakran teszi szükségessé az eszköz használatát. Egyes balesetek során elmozdulhatnak egyébként egészséges pozícióban lévő fogacskák, esetleg bizonyos játékok rágcsálása, a rendszeres kötélhúzás, vagy más rendellenesség okozhatja azok szabálytalan állását.

A bevett orvosi kezelésmód ilyenkor a fogak lerövidítése vagy végleges eltávolítása, a kutya fogszabályozás elérhetővé válása azonban feleslegessé tette az egyébként megfelelően funkcionáló fogak kihúzását vagy lereszelését.

Ugyan a genetikailag öröklődő állkapocs-rendellenességeket –  mint az előre- vagy hátraharapást – csak műtéti úton lehet helyrehozni, az ezek miatt kialakult helytelen fogállásokat fogszabályozás keretében is módosítani tudja a szakorvos.

Gyakran előfordul például a kiálló alsó állkapcsú ebeknél, hogy elülső metsző- és szemfogaik sértik, rágáskor karistolják az alsó ínyt. Az alsó szemfogak bedőlése a szájpadlásba fúrhat lyukakat, melyek elfertőződhetnek, tályogok alakulhatnak ki a környékükön, és nem utolsó sorban keserves fájdalmat okoznak az állatnak.

A kutya viselkedéséből többnyire következtethet a gazdi erre a kellemetlen állapotra, főleg akkor, ha az állat:

  • csak turkál az ételében, nem szívesen eszik
  • elhúzza a fejét, esetleg fájdalmas hangokat is kiad, amikor hozzáérnek a szájához, vagy akár csak közelítenek felé
  • nem szeret rágáson alapuló játékokkal játszani

Természetesen az is lehetséges, hogy az eb nem jelzi feltűnően, hogy kényelmetlenséget okoz neki a fogsora, és csak állatorvosi vizsgálaton derül fény az eltérésre.

Így zajlik a fogszabályozás az ebeknél

A vizsgálat keretében készülhet röntgenfelvétel, illetve lenyomat is az állat fogairól, és gyakran már első alkalommal felkerülhet a fogszabályzó. Fontos, hogy csak olyan kutya alkalmas a procedúrára, aki bírja az altatást, mivel másképp nem lehet felhelyezni a szerkezetet. Ilyenkor a szükséges fogkőeltávolítást, tisztítást is elvégzik.

Fiatal ebek esetében rövidebb időt vesz igénybe a fogak kiegyenesítése, csupán néhány hét vagy hónap alatt helyreáll a rend a kutya szájában. Felnőtteknél picit hosszabb kezelésre kell számítani, mert az ő szabálytalan fogaik már erősebb csontozatba vannak beágyazódva. Azonban még náluk is sokkal rövidebb ideig tart a fogszabályozás, mint az emberek esetében, akik gyakran hosszú évekig viselik a fémeket. Ennek oka, hogy a kutyák állkapcsa és fogazata gyorsabban alakul át és fejlődik, mint a miénk.

Jó hír, hogy már itthon is elérhető a fogszabályozás kutyák számára, több specialista is rendelkezésedre áll, ha emellett döntenél. Az ára általában 50 ezer forintról indul és egészen több százezerre rúghat az alapanyagtól és a kutya méretétől, problémájától függően.

A gazdi teendői a procedúra alatt

Bár a fogszuvasodás kutyáknál ritka, nem szabad hagyni, hogy a felgyülemlett lepedékben a kórokozók elszaporodjanak, mert gyulladásos fogágybetegséget okozhatnak. Elengedhetetlen a fogszabályzóval takart fogak rendszeres tisztítása fogkefével, illetve az antiszeptikus szájöblítő alkalmazása. Fontos, hogy ez állatorvos által felírt termék legyen, ne emberek számára kifejlesztett szájfertőtlenítő.

Az ideális eredmény az egészséges, szabályos fogsor.

A fogszabályozás alatt szigorúan tilos a rágójátékok használata, és a csont, valamint a kemény jutalomfalatok rágcsálása. Száraztápot és főtt húst ehet a kutya. Kivételt képeznek ez alól a különleges helyzetek, amikor az eb számára pépes étrendet írhat elő az orvos.

A fogszabályzó levételét követően 1-1,5 hónapig rögzítősínt kell viselnie a kutyusnak, utána pedig már élvezheti is új, problémamentes fogsorát.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya fogászat kutya fogazat kutya fogszabályozás kutyák fogászati problémái

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink