hirdetés

Állatorvos figyelmeztet a rossz szájhigiéné veszélyeire

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 2 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák fogainak romlása súlyos esetben fogvesztéssel is járhat. Ám nem ez az egyetlen ok, amiért kiemelten fontos kedvencünk fogainak rendszeres ápolása. Szakértő mondja el, mivel járhat, ha nem tesszük meg a megfelelő óvintézkedéseket.

hirdetés

Az emberek életében teljesen magától értetődő a fogak rendszeres ápolása, ám a kutyák esetében sajnos még mindig sokan gondolják azt, hogy ez nem szükséges. A fogkő következtében érezhető rossz leheletet a gazdik gyakran természetesnek hiszik, és akkor sem gondolnak komoly problémára, ha észlelik, hogy mozog a kutyájuk foga. Pedig ahogy az emberek esetében, ezen tünetek az ebeknél is a rossz szájhigiéné intő jelei, amelyekkel felelős gazdiként foglalkozni kell. A következő sorokból kiderül, a rossz szájhigiénia milyen következményekkel jár a kutya esetében.

Egy mozgó fog már régen rossz

A kutyák egészséges fogazatának tartószerkezetét a foggyökeret borító cementréteg, a fogmeder falának gyökérhártyája, a kettő között található rengeteg rögzítőrost, illetve a fogíny alkotja. Ezek a rágás során lehetővé teszik a fogak minimális elmozdulását. A futócipők működési elvéhez hasonló a rendszer: ahogy a cipő talpa felfogja a rezgéseket, ez a szerkezet úgy csillapítja rágás közben az erőbehatásokat. Ha azonban érzékelhetően mozog egy fog, ott már komoly a probléma.

A fogak meglazulása, nagyobb mértékű elmozdíthatósága minden esetben kóros. Ennek legtöbbször a rossz szájhigiéné, és az ebből következő gyulladások, krónikus fogágybetegségek állnak a hátterében

– hívja fel a figyelmet dr. habil. Dunay Miklós Pál, PhD, kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos.

Az Állatorvostudományi Egyetem docense elmondta, hogy gazdiként általában nem nehéz észrevenni a mozgó fogat – különösen azért, mert a kialakulásért felelős problémák gyakran fájdalommal és egyéb látható tünetekkel járnak. Az íny duzzanata, illetve a fogíny alá is befészkelő fogkő mind intő jelek arra, hogy mielőbb felkeressünk egy szakembert.

Ha a rossz szájhigiénia esetében a kutya fogai elromlanak, biztosan mélyen a zsebedbe kell majd nyúlnod a kezelés során

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A mi felelősségünk

Egy kutya sem születik rossz szájhigiénével, és bár a fiatal állatok többségének még nincsenek fogproblémái, a segítségünk nélkül szinte garantált, hogy a későbbiekben gondjaik lesznek. Az étkezések után az ebek fogainak felszínén is marad ételmaradék, amelyből a szájüregben található baktériumok néhány óra leforgása alatt lepedéket, egy idő után fogkövet alakítanak ki. Ha ezt nem távolítjuk el a kedvencünk fogairól, ínygyulladás alakulhat ki. Ez pedig kezeletlenül foglazuláshoz, illetve krónikus fogágy-gyulladáshoz vezethet.

A konzervtápok sajnos elősegítik a plakk képződését, a száraz tápok rágása viszont csökkenti ennek a mennyiségét. A száraz tápok adását rendszeres fogkefehasználattal érdemes kombinálni a legjobb eredmény érdekében

– tanácsolja a szakember.

Az állatorvos azt is elárulta, hogy tapasztalatai szerint nagyon eltérő a gazdik hozzáállása a kutyák fogápolásához. Szerencsére vannak olyanok, akik rendszeresen járnak ellenőrző vizsgálatra, és otthon is mindent megtesznek kedvencük fogainak megóvásáért. Ám sajnos a kutyatartók egy része egyáltalán nem viszi az állatot fogászati vizsgálatokra – és kezelésekre sem.

Dr. habil. Dunay Miklós Pál szerint nagyon fontos lenne minden gazdinak megértenie, milyen súlyos következményekkel is járhat a rossz szájhigiéné.

A rossz fogak gócot jelentenek a kutya szervezetében, és minden szervi működésre káros kihatással lehetnek. Ráadásul hangsúlyoznom kell, hogy az állat a nyálával a szájüregi baktériumflórát a tartási környezetében is szétteríti, és ezáltal az egész család számára veszélyforrást jelenthet. Mindenkit biztatok, hogy az egészségmegőrzés érdekében a kutyájával rendszeresen keresse fel az állatorvost. A szájüregi vizsgálat és a szájhigiéniás kezelés a legtöbb rendelőben rutinbeavatkozásnak számít.

Az, hogy a kedvenced nem szívleli a napi ápolási rutint, nem lehet kifogás arra, hogy ne csináld. Olvasd el cikkünket, amelyben tippeket találhatsz arra vonatkozóan, hogyan szoktasd hozzá a kutyádat a kötelező körökhöz, így a fogmosáshoz is.

állatorvos fogápolás fogmosás kutyák fogászati problémái szájápolás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink