hirdetés

Kettős fogsor a kutyáknál: ijesztően néz ki, és van, hogy műteni kell

Szénási Szimonetta

2022. november 15 - Képek: Getty Images Hungary

Sok gazdát megijeszt, amikor kedvence szájába nézve észreveszi, hogy a kutyának dupla fogsora van. A jelenség egyes fajtáknál gyakoribb.

hirdetés

A kettős fogsor a kutyáknál valóban ijesztő jelenség, így akik először látnak ilyet, gyakran kétségbe esnek, vajon mi baja lehet négylábúnak. Érdemes tudni, hogy a fogváltás egyik gyakori jellemzője az, hogy a tejfog kiesése előtt megjelenik a maradandó fog. Többnyire ártalmatlan, ám van, amikor orvosi beavatkozásra van szükség.

A fogváltásról

A kölyökkutyák fogak nélkül születnek, ekkor még a fogacskák az ínyben pihennek. 3,5-4 hetes korukban jelennek meg az első tűhegyes példányok, amelyek többnyire a szemfogak.

A kutyák fogváltása általában 3 és 7 hónapos koruk között történik. Ekkor a tejfogak kipotyognak, hogy helyet adjanak a maradandó fogazatnak. Tejfogból 28 darab van a kiskutyák szájában, a csontfogakból azonban már 42-t számlálhatunk. Ezek közül 12 metszőfog, 4 szemfog, 4 farkasfog, 12 előzápfog és 10 utózápfog.

Kettős fogsor a kutyáknál

Ha a fent ismertetett folyamat nem egymás után következik be, azaz a felnőtt fog már megjelent, de a tejfog még nem esett ki, akkor kettős fogsorról vagy fennmaradó tejfog(ak)ról beszélünk.

A szemfogak a leggyakrabban érintettek

Tipikusan a szemfogak azok, amelyek ilyen dupla formában megmaradnak, emiatt a jelenséget sokszor kettős szemfogként emlegetik. A metszőfagoknál és az előzápfogaknál is viszonylag sokszor figyelhető meg a „duplázás”.

A kistestű fajtáknál jellemzőbb

Bár a kettős fogsor valamennyi kutyafajtánál megjelenhet, a kistestű ebeknél gyakoribb. Így például a yorkshire terrierek, a bichonok vagy a pomerániai törpespiccek gazdái sűrűbben találkoznak vele.

Polidontia

A kettős fogsort meg kell különböztetni az úgynevezett polidontiától, azaz a fogtöbblettől. Ilyenkor a maradandó fogak száma tér el a normálistól: több van belőlük.

A kettős fog(sor) kialakulásának okai

A dupla fogazat kialakulásának több oka lehet:

  • A maradandó fog rossz irányba nő, így nem gyakorol elegendő nyomást a tejfogra, ami ennek hiányában nem esik ki.
  • A maradandó fogcsíra vándorlása: a fog csírája az a sejthalmaz, amely embrionális korban fejlődik, és amelyből kialakul a későbbi fog. Ha ez a csíra elmozdul, nem a megfelelő helyen kezd nőni, és nem löki ki helyéről a tejfogat.
  • Fogászati agenesis, vagyis csírahiány: előfordulhat, hogy egy vagy akár több fog csírája is hiányzik. Ilyenkor azért marad(nak) meg a tejfog(ak), mert nincs, ami kilökje (őket). Ilyenkor azonban értelemszerűen nem alakul ki kettős fog sem.

Mi a teendő a kettős fogsorral?

A dupla fog(azat) szemmel látható, így a diagnózishoz elegendő szemrevételezni az eb száját. Ezen felül az állatorvos röntgent is készíthet, hogy felmérje a fogak pontos helyzetét. Mivel a kettős fogsor hajlamosít bizonyos szájüregi betegségekre, így muszáj foglalkozni a jelenséggel.

Kóros elváltozások lehetnek:

  • fogágybetegség (paradontitis)
  • fogtörések
  • rossz harapás/fogsorzáródás

Sok esetben a tejfogak idővel maguktól is kihullanak, de ha ez nem következik be, úgy szükség lehet orvosi segítségre. Ilyenkor a doktor többnyire általános érzéstelenítés mellett kihúzza a felesleges fogat. A legjobb, ha kifejezetten a kutyák fogazatára szakosodott orvos végzi a műveletet, mert előfordul, hogy egy-egy fog nagyon makacsul ragaszkodik. Ilyenkor félő, hogy kellő hozzáértés hiányában a fog eltörik.

Nem szabad sokáig várni

Nem érdemes halogatni a műtétet, mert minél később távolítják el a tejfogat, annál kisebb az esélye, hogy a maradandó fog megtalálja az eredeti helyét. Emellett a fent említett problémák is nagyobb eséllyel jelentkeznek.

állatorvos dupla fogsor fog fogak fogápolás fogbetegségek fogsor kettős fogsor kutya fogváltás kutya szája letört a kutya tejfoga műtét röntgen szájhigiénia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink