hirdetés

A kicsi kutyáknak gyorsabban romlik a foguk? Nem csak az életmód, a méret is lehet hajlamosító tényező

Buzgó Csilla

2021. október 20

Nem elég, hogy iszonyú nehéz belenyúlni a csepp kis szájukba fogmosás céljából, még a genetikájuk is fogékonnyá teszi őket a fogproblémákra. Mi a megoldás?

hirdetés

A kisméretű ebek, főként a nyomott vagy rövid orrúak fokozottan hajlamosak a különböző, fogazatot érintő elváltozásokra. Rossz fogazattal pedig egy kutyus sem lehet egészséges, hiszen ez a negatív jelenség az állat egész szervezetének működését befolyásolja.

Az ölebek és a periodontális betegség

Míg a nagytestű kutyák elsősorban a terhelés következtében letörő, megrepedő, és így elfertőződő fogaktól szenvednek leginkább, a kicsik a különböző ínybetegségekre és az azokból következő problémákra hajlamosak. A periodontális betegség, más néven ínybetegség a fogak körüli szövetek fertőzése, melyet a plakk képződése okoz. Mivel a kistermetű kutyusok szájában nehézkesen férnek el a fogak, illetve egyes fogaik el is vannak fordulva a normális pozícióhoz képest, a lepedék könnyebben megtapad rajtuk. Gyakran közéjük is szorul, ez pedig kedvez a patogén baktériumok elszaporodásának. A helyzetet rontja, hogy a szakértők szerint az ölebek kevesebbet rágcsálnak kedvtelésből, ezért a természetes fogtisztító folyamatok nem mennek végbe.

Anatómiai problémák

A kutatások alapján a kisméretű kutyák állkapcsának csontsűrűsége akár már az első életévben is csökkenhet. Erre rátesz még egy lapáttal az egyes fertőzések során kialakuló gyengeség, így az alsó állkapocs akár meg is repedhet, vagy eltörhet egy erősebb harapástól.

Főként a nyomott orrú kutyusokra jellemző, hogy mivel a felső állkapocs foggyökerei a szemekhez közel nyugszanak, egy fertőzés esetén a szem is érintett lehet. Ez tulajdonképpen bármilyen méretű ebnél előfordulhat, az ölebek koponyájának anatómiai sajátosságai viszont sajnos kedveznek ennek a rendellenességnek.

Emellett az idősebb rövid orrú ebek orrhoz közel ülő fogainak elfertőződött gyökerei csontsorvadást idézhetnek elő a felső állkapocsban. Így az orr- és szájüreg között úgynevezett oronazális fisztula, más néven sipoly alakul ki. Ez a csatorna két természetes testüreg, vagy üreges szerv kóros összeköttetéseként jelenik meg, s idővel az orrüreget érintő fertőzéseket, folytonos orrváladékozást idéz elő.

Azokat a kutyusokat, akik állandóan tüsszögnek, illetve folyik az orruk, érdemes fogászati kivizsgálásnak is alávetni, hiszen a problémás fog eltávolítása, illetve a károsodott részek műtéti helyreállítása megszüntetheti a panaszokat.

Tej- és csontfogak küzdelme

Ha a sok anatómiai jellegzetesség nem lenne elég, előfordul, hogy fogváltáskor a kölyökkutya egy-egy tejfoga még nem hullik ki, viszont a felnőttkori fog már növekszik. Orvosi beavatkozás nélkül ez így is maradhat, egy fog helyét kettő foglalja el, ez pedig kiváló felszínt biztosít a megtapadó ételmaradékoknak, illetve az abban szaporodó baktériumoknak.

Mi a megoldás a kiskutyák fogproblémáira?

A rendszeres állatorvosi kontroll alap, illetve otthoni fogápolással is megelőzheted a súlyos egészségügyi rendellenességek kialakulását. Ha a fogkefe nem fér be a kutyus szájába, ujjra húzható fogdörzsölő, esetleg gézlap is megteszi.

Végső esetben kifejezetten erre a célra gyártott szájba fújható antibakteriális spray használata is elfogadható megoldás, ám inkább érdemes arra törekedni, hogy az eb maga tisztítsa meg fogacskáit valamilyen kedvére való rágókával.

(Képek: Getty Images Hungary)

fogápolás kistestű kutya kutya foga fáj kutya foghullás kutya fogínygyulladás kutya fogváltás öleb

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink