hirdetés

Miért hihetetlenül bátor sok kistermetű kutya? Tényleg nincsenek tisztában testük méretével?

Ferenczi Deborah

2022. május 19 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan te is tapasztaltad már azt, hogy a kistestű kutya a legbátrabb mind közül. A méret tényleg ennyit számít? Tudják az állatok, hogy pontosan mekkorák?

hirdetés

Sok esetben tűnik úgy, hogy a kutyák nincsenek tisztában saját magasságukkal és súlyukkal. Erre kitűnő példa, amikor a hatalmas testű kutyád úgy veti rád magát, mintha pihe súlya lenne, az öleb pedig hevesen szembeszáll bárkivel. Elképzelhető, hogy az ebek tényleg nincsenek tisztában a testük méreteivel?

Tudja-e a kutya, hogy milyen magas?

Egy 2019-ben közzétett tanulmány pontosan ezt a kérdést vizsgálta, és bizonyítékot is talált arra, hogy a kutyák valójában tisztában vannak a saját méreteikkel. A tudósok lényegében azt a kérdést vetették fel, hogy vajon az állatok képesek-e érzékelni a testüket, illetve amennyiben igen, mennyire pontosan tudják meghatározni önmaguk kompetenciáit. Úgy gondolták, hogy amennyiben a válasz az, hogy érzékelik, akkor vélhetően másképp kell reagálniuk arra, hogy átférnek-e a különböző méretű falnyílásokon. Ahogy azt a kutatók előre jelezték, az ebek másképp reagáltak azokra a nyílásokra, amelyek túl kicsik voltak ahhoz, hogy átférjenek rajtuk. A vizsgálat alatt összehasonlították azt az időt, ami alatt a kutyák megközelítették a különböző méretű kapukat.

A kistestű kutya tudja, hogy milyen a mérete?

A kutyákat három méretű lyuk szerint tesztelték:

  • az első kisebb volt, mint a testük, itt semmi esetre sem tudtak átférni.
  • a második köztes, vagy megközelítőleg azonos volt a testükkel, itt ugyan nem könnyedén, de egy kis küzdéssel átfértek.
  • a harmadik nagyobb volt a testüknél, tehát könnyedén átfértek rajta.

Megfigyelhető volt, hogy az ebek sokkal lassabban és megfontoltabban haladtak a túl kicsi nyílás felé, mint egy nagyobb felé, ahol szinte gond nélkül becsusszantak. A kisebb-nagyobb kapukkal történő tesztelés után a kutyák egy közepes méretű hellyel próbálkoztak.  Ezen ugyan átfértek, de nem volt sok szabad mozgásterük. Ekkor sokkal többet gondolkodtak, mint az addigiakban, de némi idő elteltével sikeresen próbálkoztak az átjutással.

A kutyák rendelkeznek testudattal

Az ugyan elképzelhető, hogy egészen pontosan nem tudják meghatározni azt az ebek, hogy milyen méretűek. Mégis valószínűsíthető, hogy megközelítőleg, a tapasztalataik alapján tisztában vannak vele. Annak ellenére, hogy a kutatás eredményei összhangban vannak a feltételezett testtudattal, nem cáfolnak más lehetséges magyarázatokat. Talán ez a kísérlet azt mutatja, hogy a négylábúak képesek meghatározni, min nem férnek át, ami egyszerűen azt jelentheti, hogy látják, hogy a tárgyak és a rések különböző méretűek. Azonban azt még mindig nem tudjuk pontosan, hogy önmaguk pontos méretét képesek-e meghatározni, így további kutatásokra lesz szükség. Más szempontból nézve azonban mégis van jelentősége a kutya méretének.

Mitől vehemensebbek a kistestű kutyák?

Az Applied Animal Behavior Science folyóiratban megjelent 2008-as tanulmány szerint a kisebb kutyák esetében a legmagasabb a harapás esélye. Ennek az oka több magyarázatra alapozható. Sok esetben szocializációs probléma állhat a háttérben. Egy nagytestű kutyát, aki valóban komolyan meg tud sérteni egy embert, sokkal inkább arra nevelnek, hogy ne legyen agresszív, míg egy kisebb négylábú esetén erre nem kerül akkora hangsúly. Egy másik elmélet szerint azonban az áll a háttérben, hogy a kisebb termetű kutyák a „legjobb védekezés a támadás” stratégiát követik. James Serpell, a Pennsylvania Egyetem állatorvos-tudományi karának igazgatója úgy gondolja, hogy sok esetben a gazdik is felelősek, hiszen nem veszik komolyan a kiskutya agresszíóját, így az nem tanulja meg, hogy miként reagáljon jól a stresszes helyzetekre. Ezt az elméletet olyan kutatások is alátámasztják, melyek összefüggést találtak az agresszív attitűd és a növekedésért felelős gén között.

kistestű kutya kutya mérete miért öleb testtudat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink