hirdetés

Játszva tanulni: az ELTE kutatói szerint az idősebb kutyák játékkal is képesek új szavakat tanulni

László Enikő

2021. február 5

Az ELTE Etológiai Tanszékének kutatói megállapították, hogy nemcsak az emberek, de a kutyák is képesek tárgyakhoz kötődő szavakat megtanulni.

hirdetés

A kutyák szótanulási képességeit már korábban is kutatták az ELTE etológusai. A nemrég zajlott Genius Dog Challange-ben például hat border collie-nak kellett hétről-hétre új játékok neveit megtanulnia. A fajta egyébként híres rendkívüli intellienciájáról, az egyik legtöbb szót ismerő kutya rekordját is egy border collie tartotta. Chaser több mint ezer szót volt képes megtanulni élete során. A tudósok most idősebb ebek szótanulási képességeit is tesztelték.

Kizárásos alapon döntenek

A kutatás során két idősebb ebet teszteltek, akik gazdáik szerint ügyesen tanulnak meg új szavakat. Whiskey, a négyéves border collie és Vicky Nina a kilenc éves yorkshire terrier könnyen vették az akadályokat. Hét játékot mutattak nekik, melyek közül csupán hattal találkoztak már korábban. Egy ismeretlen volt számukra. Ebben az esetben a kutyák könnyen ki tudták választani a gazda által kért új játékot. Kizárásos alapon egyszerűen el tudták dönteni, melyik lehet a kívánt tárgy. Amikor viszont már két ismeretlenes volt a teszt, összezavarodtak.

A második feladat

A következő feladatban az új, ismeretlen játék nevét ismételgették, miközben az ebek azzal játszottak. Ezáltal kis idő elteltével már megtanulták azt, és amikor gazdáik kérték tőlük, a megfelelő tárgyat választották ki a többi közül. A border collie 24 próbálkozásból 17-szer, a yorkie pedig 20-ból 15-ször találta el a játék nevét.

Az alábbi angol nyelvű videóban látható, hogyan zajlott a kísérlet:

Claudia Fugazza, az ELTE Etológiai Tanszékének tudományos munkatársa szerint a kutyák szótanulási képessége hasonló a gyerekekéhez. Viszont további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy ezt biztosan lehessen állítani, ugyanis az agyban lejátszódó folyamatokat még nem ismerjük.

Nem mindenki ilyen tehetséges

Azonban nem minden kutya ennyire tehetséges a szótanulásban, mint Whiskey és Vicky Nina. Húsz másik vizsgált négylábú egyáltalán nem mutatott hajlandóságot az új kifejezések elsajátítására, tárgyhoz kapcsolására. Dr. Federico Rossano amerikai professzor szerint hasznos lenne kutatni, hogy egy átlagos kutya a megfelelő tréninggel képes-e tárgyak neveit megtanulni vagy ez csupán egy veleszületett személyiségjegy.

Vicky Nina, a tesztben szereplő yorkie:

Sarah-Jayne Blakemore londoni professzor szerint a kutatás nagy előrelépés a tudományban. Hiszen ezen eredmények cáfolják azt az elméletet, miszerint csak az emberek képesek tárgyakhoz kötődő szavak megtanulására. Azonban ő is úgy véli, a témában még rengeteg terület feltérképezésre vár. Fontos lehet, hogy egyes ebek miért képesek megtanulni tárgyakhoz kötődő szavakat, míg mások nem. Mennyi ideig emlékeznek ezekre a szavakra? Elképzelhető, hogy ez a tehetség csak bizonyos fajtákra korlátozódik? Számos izgalmas kérdés vár még megválaszolásra.

(Képek: Getty Images Hungary)

ELTE etológia kutatás kutya szavak kutya tanítása szótanulás tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink