hirdetés

A kutya úgy szereti a gazdáját, mint gyerek az anyját: még a mélyalvási fázis is erősebb a jobban kötődő ebeknél

László Enikő

2022. június 3 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya és gazdája közötti kötődést gyakran hasonlítják a szülő-gyermek kapcsolathoz. Nem véletlenül: a gazda nyújtja az állat számára a biztonságot, a menedéket, az ember gondoskodik róla és biztosítja számára az alapvető szükségletet, és nem utolsósorban a szeretetet.

hirdetés

Az ELTE Etológiai Tanszékének kutatói nemrég EEG vizsgálat segítségével vizsgálták a kutyák alvásmintázatait. A szakértők azt állapították meg, hogy idegen helyen gazdájukkal alvó ebek alvásmintázata képet ad arról, milyen erős kettejük között a kötődés. Az ELTE kutatói számos helyzetben vizsgálták már az ember-kutya közötti köteléket, de most először elemezték ezt alvás közben. „Tavaly egy fMRI vizsgálat során a kutatók felfedezték, hogy a kutya kötődése befolyásolja azt, mennyire érzi jutalmazónak a gazdája hangját. A mostani eredmény egy újabb fontos hasonlóság az anya-gyermek vonatkozásban” – idézi az MTI-hez eljuttatott közlemény Gácsi Mártát, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport kutatóját.

Így zajlott a kutatás

A kutatók elsősorban arra a kérdésre keresték a választ, hogy a kutya és gazda közötti kapcsolat befolyásolja-e azt, hogy az ebek hogyan alszanak idegen helyen. Ennek kiderítésére a 42 családi kutya kötődési viselkedését vizsgálták meg Idegen Helyzet Teszt segítségével, illetve az ebek alvási mintázatát is monitorozták az egyetem alváslaborjában.

„Ez a kutatás az első, amely feladatmentes szociális helyzetben vizsgálta a kutya-gazda kötődés és a kutyák alvás alatti agyi aktivitásának összefüggéseit. A kutyák spontán alvását egy teljesen fájdalommentes, elektroencefalográfiás (EEG) módszerrel mérték a kutatók (hasonlóan, mint ahogy embereknél szokás).”– olvasható az ELTE honlapján kiadott közleményben.

„Az alvásnak fontos szerepe van olyan folyamatokban, mint a tanulás, az érzelemfeldolgozás vagy az egyedfejlődés. Ha az ember (vagy kutya) alszik, akkor fontos, hogy jól, vagyis pihentetően aludjon. Az alvás minősége mérhető például az alvásfázisok közül a mélyalvás hosszával. Izgalmas kérdés azt vizsgálni, hogy a kutya-gazda kötődés hogyan befolyásolja az alvás minőségét, ezáltal hogyan hat a fentebb említett folyamatokra” – mondta Reicher Vivien, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusz hallgatója az MTI-nek.

Mélyebben alszanak azok a kutyák, akik erősebben kötődnek gazdájukhoz

Az eredményekből kiderült, hogy azok a kutyák több időt töltöttek mélyalvásban (a legpihentetőbb alvási szintben), akik magasabb kötődési pontszámot értek el.

„Első alkalommal új helyen aludni stresszes lehet. De ez az eredmény azt sugallja, hogy a magasabb kötődési pontszámú kutyák jobban aludtak a gazdáik jelenlétében. Feltehetőleg ezeknek a kutyáknak a gazda nagyobb biztonságot jelentett, így az új helyen jobban el tudtak lazulni, és így egy jót aludni” – magyarázza a publikáció első szerzője, Cecília Carreiro, az Etológia Tanszék doktorandusza az MTI közleményében.

Ezen eredmények alapján elmondható, hogy az ebek kötődése nemcsak ébrenléti viselkedésükben mutatkozik meg, hanem alvás közben is.

alvás ELTE ember és kutya kötődés etológia kötődés kutatás kutya alvás kutya alvási szokásai kutya és ember kapcsolat kutya kötődés tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink