hirdetés

Kutyád úgy kér tőled segítséget és vigaszt, mint a gyerek az anyjától: megható, ahogy a hangodra reagál

László Enikő

2021. szeptember 3 - Forrás: ELTE TTK Etológia Tanszék

A gondozóhoz való kötődés, a gyerekekhez hasonlóan, a kutyáknál is agyi jutalomválaszhoz kapcsolódik – derítették ki viselkedéses és agyi képalkotó vizsgálatok kombinálásával az MTA-ELTE Lendület Neuroetológiai Kutatócsoport, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport és az ELTE Etológia Tanszék munkatársai. A kutatás, mely a NeuroImage tudományos folyóiratban jelent meg, izgalmas hasonlóságokat tár fel a kutya-gazda és az gyerek-anya kötődés között.

hirdetés

A családi kutyák szoros kapcsolatot alakítanak ki gazdájukkal: nemcsak szeretik, hanem kötődnek is hozzá. A gazda biztonságot nyújt számukra ismeretlen helyen, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyerekek esetében. Ismert, hogy gyerekeknél a kötődési kapcsolat hátterében jutalomválasszal összefüggő agyi folyamatok állnak. De vajon a kutyáknál is összefügg a kötődés és az agyi jutalomválasz?

A választ a kutatók a viselkedés és az agyműködés párhuzamos vizsgálatával keresték. A kutyák kötődési viselkedését a pszichológusok által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel mérték, agyműködésüket pedig funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (fMRI) segítségével vizsgálták. Az MR-ben a kutyák a gazda és egy ismerős személy dicsérő és semleges (számukra értelmetlen) beszédét hallgatták.

„Azért különösen izgalmas a kutya-gazda kötődés mögött álló agyi folyamatok vizsgálata, mert a segítségével megérthetjük, mennyire lehet hasonló ez az egyedi, különböző fajú egyedeket összekötő kapcsolat más jól ismert, fajtársak közötti kapcsolatokhoz (pl. gyerek-anya kötődés). Néhány évvel ezelőtt már kimutattuk, hogy a kutyák agya érzékeny a szóbeli dicséretre, az azonban felderítetlen maradt, hogy a beszélővel való kapcsolat hogyan befolyásolja ezt az érzékenységet”– mondja Gábor Anna, a cikk első szerzője.

Az alábbi videóban összefoglalták a kutatást:

A gazdi hangja is számít

A kutatás eredményei alapján a kutyák agyának egy jutalomra érzékeny agyterülete erősebben reagál a gazda dicséretére, mint egy ismerősére. Ráadásul a gazda hangját hallva az erősebb kötődés intenzívebb reakciókkal járt a jutalomérzékeny agyterületeken. Az eredmények alapján a kutyák nemcsak képesek felismerni gazdájuk hangját, de annak jutalomértéke nagyobb az erősebben kötődő kutyák számára.

„A kötődés alapvető funkciója, hogy a függő egyedet (gyerek, kutya) a gondozó közelében tartsa. Eredményeink rámutatnak, hogy a kutyák számára nemcsak a dicséret, de önmagában a gazda hangja is jutalmazó értékű, azaz segít a gazda közelébe „vonzani” a kutyát.” – mondja Gácsi Márta, a cikk utolsó szerzője.

A kutya-gazda és az anya-gyerek kötődés tehát több szempontból is hasonlít egymásra, mint eddig gondoltuk.

(Képek: Getty Images Hungary)

ELTE etológia kutatás kutya kötődés kutya szeretet jele kutya szeretet kimutatása kutya szeretetnyelv kutyaagy tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink