hirdetés

Kutyákról mintáznának robotokat: olyan egyedülálló a velük való kötődésünk, hogy ezt még a gépek is megirigylik

László Enikő

2022. november 10 - Képek: Getty Images Hungary

A tanulmány hét olyan kutyaviselkedést azonosított, amelyeket fontosnak tartanak a kutyájával való kötődés szempontjából.

hirdetés

Egy új tanulmány rávilágított olyan speciális kutyaviselkedésekre, amelyeket a gazdik fontosnak tartanak a kedvenceikhez való kötődés szempontjából. Katie Riddoch, a skóciai Glasgow-i Egyetem munkatársa és kollégái a PLOS ONE folyóiratban mutatták be ezeket az eredményeket.

Kutyák ihletnék a robotokat

A szociális viselkedésű robotokat potenciális megoldásként javasolták az emberek magányának és az öregedés kihívásainak enyhítésére. Tekintettel az emberhez hasonlóan viselkedő robotok létrehozásának nehézségeire, valamint a gazdik és kutyáik közötti kötődés ismert előnyeire, egyes kutatók olyan kutyák által ihletett robotok kifejlesztésének lehetőségét kutatják, amelyek hasonló kötődést tudnak kialakítani az emberekkel. Ez a törekvés azonban megköveteli az ember-kutya kapcsolatokat elősegítő speciális kutyaviselkedések mélyebb megértését.

Annak érdekében, hogy mélyebb betekintést nyerjen az ember és a kutya közötti kapcsolatokba, Riddoch és munkatársai felmérést végeztek 153 kutyatulajdonos részvételével. Nyílt végű kérdéseket tettek fel a résztvevőknek arról, hogy mely viselkedéseket tartják különösen fontosnak a kutyájukkal való kapcsolatuk kialakításában és fenntartásában.

7 viselkedési kategóriát azonosítottak

A tulajdonosok kulcsfontosságú viselkedési módok széles skáláját írták le, mint például a gazdi meglökése egy mancsával vagy a gazdira való visszanézés séta közben, ami arra utalt, hogy az állat védelmezi a gazdit vagy ellenőrzi. A válaszok elemzése során a kutatók 7 alapvető viselkedési kategóriát azonosítottak, amelyeket a tulajdonosok fontosnak tartottak: ráhangolódás, kommunikáció, következetesség és kiszámíthatóság, fizikai vonzalom, pozitivitás és lelkesedés, közelség és közös tevékenységek.

Robotokat fejlesztenének

A kutatók úgy gondolják, hogy az ilyen típusú viselkedések robotrendszerekbe történő beépítése elősegítheti olyan robotok kifejlesztését, amelyek ugyanolyan teljesítőképességet és mentális egészségügyi előnyöket biztosítanak az emberek számára, mint a kutyával való kötődés. Szerintük a következő lépés olyan kísérletek elvégzése lesz, amelyekben az emberek valódi kutyákhoz hasonló viselkedésre programozott robotkutyákkal lépnek kapcsolatba.

Eközben más kutatások tovább vizsgálhatják a kutya-emberi köteléket, például a különböző hátterű és demográfiai helyzetű emberek kutyaviselkedési preferenciáinak vizsgálatával.

A szerzők hozzáteszik: „A kvalitatív megközelítés lehetővé tette számunkra, hogy mélyen és árnyaltan megértsük azokat a dolgokat, amelyeket az emberek annyira megnyerőnek találnak kutyáikban. Bár nem lesz könnyű ezeknek a viselkedéseknek a többségét robotokon modellezni, ez a munka újdonságokat kínál és izgalmas betekintést nyújt azoknak, akik kisállat-szerű technológiák fejlesztésén dolgoznak.”

ember és kutya kötődés kötődés kutatás kutya és robot kutya kötődés kutya viselkedés tanulmányozása robotok és kutyák tanulmány tudomány vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink