hirdetés

Így néz ki a már itthon is rendelhető robotkutya: emberfelismerő szenzorral rendelkezik, 5 kilós terhet képes szállítani 

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 13 - Képek: YouTube

A technika korát éljük: a telefonok okosak, a tévén internetezünk, a háztartási gépek magukat programozzák. Mostanra pedig eljutottunk oda, hogy négylábú kedvencünk sem feltétlenül kell, hogy élőlény legyen: az interneten megrendelhető a robotkutya.

hirdetés

Elképesztő tempójú fejlődést tapasztalhatunk a technikai vívmányok tekintetében. Ami nagyszüleinknek még csoda lett volna, szüleink számára pedig a távoli jövő, az mára valóság: olyan fejlett gépek vesznek minket körül, hogy túlzás nélkül mondhatjuk, feladataink jó részét elvégzik helyettünk. Illetve elvégeznék, ha rendelkeznénk valamennyi csúcstechnikás eszközzel. De már az is lenyűgöző, hogy ami régen a telefon, a magnó, a fényképező, a térkép, a naptár, a notesz – és még sorolhatnánk – volt, az ma mind belefér egyetlen kompakt készülékbe, az „okostelefonba”. Ezúttal egy új vívmány vált elérhetővé nálunk, Magyarországon is, mégpedig az online rendelhető robotkutya.

Kép: YouTube

Milliós tétel

Ennek hallatán nem csoda, hogy sokaknak leesik az álla, pláne az idősebb generáció tagjainak – de könnyen lehet, hogy már a középkorúak, sőt a fiatal felnőttek is csak kapkodják a fejüket. Pedig a robotkutyák létezése nem újkeletű dolog, a nóvum az, hogy a cég honlapjára fellépve már itthonról is könnyedén megvehetjük. Ráadásul a piacon ez a legolcsóbb robotkutya: az Unitree Go1 Air ára 2700 dollár, azaz jelenleg kicsivel több mint 1 millió forint.

Vannak a cégnek drágább modelljei is: az Unitree Go1 Pro már 3500 dollár, a legdrágább modell pedig a Go1 Edu (ennek áráról jelenleg nincs fent adat a gyártó honlapján), de a világban léteznek még ennél is többet kóstáló robotikus ebek.

A gyártó videón mutatja be, mire képes a találmányuk.

12 kilós okos gép, ami a gazdáját is felismeri

Nézzük, mit tud! A robotkutya súlya körülbelül 12 kilogramm, és típustól függően 3-5 kilónyi terhet képes cipelni.

Fontos részlet, hogy a robotkutya nem követi gazdáját, hanem felveszi annak ritmusát. Mint a cég honlapján írják, a vezeték nélküli vektorpozicionálási és vezérlési technológia alkalmazása teszi mindezt lehetővé. Ez véleményük szerint nemcsak biztonságosabb, de sokkal harmonikusabb kapcsolatot tesz lehetővé az ember és az „állat” között.

Ebben a videóban utcai környezetben figyelhetjük meg a robotkutya viselkedését.

Ennek a típusú robotkutyának maximális sebessége 17 kilométer/óra. Emellett akrobatikus mutatványokra is képes. Továbbá öt kamerával van felszerelve, amelyeknek köszönhetően könnyedén felismeri a gazdáját.

Az alábbi videóban 5 robotkutya-modellt mutatnak be.

A rendelhető robotkutya lenne a jövő?

Fel kell tennünk a kérdést: vajon ezek a gépállatok jelentenék a jövőt, és idővel végleg leváltják majd hús-vér kedvenceinket? Meglátásunk szerint nem! Egy gép, legyen bármennyire okos, jól felszerelt és sokoldalú, mégis csak tárgy marad. Nem képes helyettesíteni mindazt, amit kutyáink jelentenek nekünk.

Elég csak belenézni négylábú társunk hűséges, szeretettől csillogó, okos szemébe: ezt a tekintetet nem lehet fémből-műanyagból-processzorokból megalkotni.

jövő kutya és robot robot kutya robotkutya technika

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink