hirdetés

Ez a technika életeket menthet, ha kedvenced szeret labdázni

Molnár Enikő

2023. július 16 - Képek: Getty Images Hungary

Hogyan szórakoztassuk kedvencünket? Az egyik első, ami eszünkbe juthat, az a labda eldobása-visszahozása, hiszen a filmekben is legtöbbször ezt látjuk, nem mellesleg pedig gyakran beigazolódik a sztereotípia, hogy szeretnek így játszani a kutyák.

hirdetés

Az egyik kedvenc játék a labda, bármilyen méretben és kivitelezésben. Egy a lényeg: érdekes legyen. De ez a fogalom náluk igen sok mindent jelenthet, és egy egyszerű teniszlabda is a világ legérdekesebb tárgyává válhat, ha éppen a gazdi dobja el. Sajnos a rossz méretű labda komoly balesetek lehetőségét rejti magában, így fontos, hogy elővigyázatosan válasszuk ki kedvencünk következő játékát. Egy rossz mozdulat gyorsan fulladáshoz vezethet, ezért nemcsak a labdaválasztásnak van kiemelkedő szerepe, hanem a megfelelő elsősegélynyújtási technika elsajátítása is életmentő lehet.

Egy rossz mozdulat, és a labda megakadhat a kutya torkában.

A tökéletes labda

Sajnos még egy egyszerű játék választásánál is körültekintőnek kell lennünk, hogy megtaláljuk a kedvencünkhöz illő darabot. Tökéletesség nem létezik, de törekedhetünk rá. A megfelelő labda kiválasztásánál több tulajdonságra is figyelni kell, hogy biztonságban tudhassuk kutyánkat. Egy a sok közül, és talán a legfontosabb a méret. Mindig válasszunk nagyobb labdát, hogy kedvencünk ne tudja könnyedén lenyelni. Biztonsági szempontból a legjobb, ha van rajta legalább két lyuk, hogy ne képezzen vákuumot a kutya szájában, így még ha meg is akad a torkában, valamennyire levegőhöz tud jutni. Ebből a szempontból ez a dizájn akár életmentő is lehet, ha a kutyát időben ellátják. Ha megfelelő méretű a játék (tehát semmiképpen nem tud megakadni a kutya torkában), akkor ez nem feltétlenül kitétel.

Nem kell túlzásba esni, de fontos, hogy ne tudja lenyelni a labdát kedvencünk .

Ha a labda szétesik

A legjobb minőségű játékok is van, hogy feladják a harcot kedvencünk éles fogai ellen. Vannak olyan játékok, amikkel nem szabad egyedül hagyni kutyánkat, és a labdák is ezek közé tartoznak. Amikor felügyelet alatt játszik a kutya, akkor hamar észrevesszük, ha valami baj van az eszközzel. Ha leszakad egy darabja, vegyük el tőle, és bizonyosodjunk meg róla, hogy nem nyelte le. Ha valami mégis megakad kedvencünk torkán, akkor fontos, hogy tudjuk, mi a teendő.

Elsősegély

Honnan tudni, hogy valami megakadt kedvencünk torkán? Láthatóan nehezére esik a levegővétel, nyáladzik és mancsával kaparja a fejét és a száját. Öklendezhet és remeghet, illetve lehet, hogy előre-hátra mozog a testével. Ha „szerencsés” az eset és a beszorult tárgy csak részlegesen zárja el a levegő útját, akkor az állat ki tud adni valamennyi hangot, ha viszont egyáltalán nem képes erre, akkor komolyabb a baj. Ha nem egyedül vagyunk, könnyebb a helyzet, mert amíg egyikünk állatorvost hív, a másik megpróbálja felmérni a helyzetet, és lehetőség szerint eltávolítani a megakadt játékot.

Lehetőség szerint mérjük fel a helyzetet,, hátha ki tudjuk venni egyszerűen a megakadt tárgyat.

Fontos tudni

Egy ilyen életveszélyes helyzetben a kutyánk fél, és könnyedén megkaphatja akár a saját gazdáját is, ezért óvatosan közelítsük meg, testi épségünket nem veszélyeztetve. Nyissuk ki a száját, és mérjük fel a helyzetet. Ha látjuk a tárgyat, és el tudjuk érni egy csipesszel vagy fogóval, akkor óvatosan nyúljunk be érte, és szedjük ki.

Különleges technika

Ha nagyobb játékdarab, csont vagy éppen labda került kedvencünk torkába, ne próbáljuk az ujjunkkal kiszedni, mert könnyen lehet, hogy csak beljebb nyomjuk. Helyette inkább kezdjük el óvatosan felfelé nyomni az állkapocs alatti területet két hüvelykujjal, így akár ki tudjuk pattintani a megakadt tárgyat. Ezt a technikát láthatjuk az alábbi videóban, szakszerűen végrehajtva.

Heimlich-manőver

Ha a fenti technikával nem sikerült eltávolítani a megakadt tárgyat, akkor végrehajthatod a Heimlich-manővert. Erről részletesen ebben a cikkben írunk. Röviden, ha a kutya álló pozícióban van, akkor karold át úgy, hogy kezeid összeérjenek a hasánál (pont, ahol a bordák végződnek). Ezután szorítsd ökölbe a kezed, és határozott, gyors mozdulatokkal nyomd a területet felfelé és előre tolva. Ha a kutya fekszik, akkor az egyik kezed a hátára tedd, a másikkal pedig nyomd a hasánál felfelé és előre. Körülbelül öt mozdulat után ellenőrizd, hogy kimozdult-e a tárgy annyira, hogy ki tudd venni a szájából.

Életmentő lehet a fent említett technikák ismerete, könnyen lehet, hogy sikerül otthon kiszedni a megakadt tárgyat. De fontos, hogy minden esetben felhívjuk az állatorvosunkat, hogy kedvencünket megvizsgálhassa utána. Ha néhány percen belül nem tudjuk kiszedni a megakadt tárgyat, sürgősen vigyük el orvoshoz, hogy szakszerűen eltávolíthassák, és minél kevesebb következménye legyen. Ha kedvencünk lenyeli a játékát, az nem csak fulladást okozhat, ezért fontos, hogy ha erre gyanakszunk, akkor is keressük fel a szakembert.

fulladás Heimlich-manőver labda technika

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink