hirdetés

Mi a teendő, ha a kutya nem kap levegőt? Így segíthetsz azonnal fulladozó kedvenceden

László Enikő

2022. március 2 - Képek: Getty Images Hungary, Red Dingo

Rendkívül ijesztő egy fulladozó kutya látványa. A baj egyik pillanatról a másikra megtörténhet, és kiemelten fontos, hogy tudd, mit kell tenned ilyen esetben. Kedvenced életed múlhat rajta!

hirdetés

Az ebek fulladása viszonylag gyakori vészhelyzet. Általában az okozza, hogy valami elakad a torokban, vagy a tárgyak szorosan a nyak köré tekerednek. Legtöbbször fadarabok, botok, csontok, játékdarabok okozzák a problémát, az állat nyaka köré szorult kábel, vezeték, vagy akár kendő is fulladást okozhat. Ez pedig életveszélyes is lehet, ezért létfontosságú, hogy azonnal fordulj állatorvosodhoz és időben cselekedj!

Különösen kölyökkutyáknál kell nagyon figyelni a vezetékekre!

Honnan tudhatod, hogy kutyád fuldoklik?

A fulladozó ebek nagymértékben nyáladzanak, láthatóan nem kapnak rendesen levegőt, illetve a mancsukkal szájukat, fejüket kaparhatják. Emellett öklendezhetnek és remeghetnek is. Súlyos esetben a nyálkahártya és a bőr elkékül, az állat köhögni kezd vagy legalábbis próbál, majd eszméletét is vesztheti.

Mi a teendő, ha kutyád fullad?

A gyors cselekvés létfontosságú, különösen akkor, ha láthatóan komoly légzési nehézségekkel küzd az állat, és öklendezik. Mindenképp fordulj állatorvoshoz!

Óvatosan közelítsd meg kedvencedet, mert pánikhelyzetben haraphat. Ha a nyaka köré tekeredett valami, és az okozza a fulladást, óvatosan szedd le róla. Amennyiben a szájában idegen tárgy van, nyisd ki az eb száját, húzd előre nyelvét, és nézz bele. Ha látsz valamit, próbáld meg kezeddel vagy egy hosszabb csipesszel kiszedni. Amennyiben túlságosan hátul van és nem éred el, semmi esetre se piszkáld, hiszen ezzel még beljebb tolhatod! A nagy tárgyak néha kimozdíthatók, ha mindkét hüvelykujjaddal erős nyomást gyakorolsz az állkapocs alá a torok tövénél, és előrenyomod.

Noha az elsősegélynyújtás, mint például a Heimlich-manőver, otthon is kipróbálható, nem késleltetheti az állatorvoshoz vezető utat. Legfeljebb egy-két percig alkalmazd, mivel akár ilyen kevés időn is múlhat az eb élete.

Ha nem tudod az ujjaddal eltávolítani azt a tárgyat, ami az eb fulladását okozza, akkor a Heimlich-manőver a következő lépés. A kutya méretétől függően két különböző módszer létezik:

Heimlich manőver kisebb kutyáknak

Óvatosan tartsd kutyádat az öledben vagy a földön, fordítsd a hátára, majd tenyereddel gyakorolj nyomást közvetlenül a bordaív alá (a bordák alatti puha mélyedésnél), és nyomd határozottan befelé és felfelé 5-ször egy nyomó mozdulattal. Fordítsd vissza az ebet az oldalára, és ellenőrizd a száját, keresve a problémát okozó ételt vagy tárgyat.

Az alábbi videóban kis- és nagytestű kutyán is látható a technika egyik variációja:

Heimlich manőver közepes és nagytestű kutyáknak

Ha a kutyád áll, karold át úgy, hogy a kezeid összeérjenek a hasnál. Ezután szorítsd ökölbe a kezed, és határozottan és gyorsan nyomd felfelé és előre ötször egy toló mozdulattal – hasonlóan, mintha egy emberen hajtanád végre a manővert. Ezután ellenőrizd a száját, és segíts eltávolítani az esetlegesen meglazult akadályt kutyád szájának hátsó részéből.

Ha kedvenced a földön fekszik, helyezd egyik kezedet a hátára, a másik kezeddel pedig nyomd a hasát felfelé és előre a gerinc felé, majd ellenőrizd, hogy a kutya szájában van-e a problémát okozó tárgy.

Mi a teendő, miután a kutyád abbahagyta a fulladást?

Még ha sikerült is eltávolítani a tárgyat kutyád torkából, és megállítani a fulladást, fontos, hogy azonnal fordulj állatorvoshoz. Ha kedvenced hosszabb ideig oxigén nélkül maradt, kórházi kezelés javasolt. A fulladás fájdalmas károsodást okozhat kutyád szájában, torkában, ami nem biztos, hogy azonnal látható a bajba jutott gazdi számára.

A jövőbeli fulladás megelőzése

Annak elkerülése érdekében, hogy kutyád a jövőben fulladjon, figyelj kedvencedre, amikor olyan dolgokkal játszik, amelyek fulladásveszélyesek lehetnek, például játékokkal vagy csontokkal. Fontos, hogy a jutalomfalatokat, kisebb finomságokat ne dobd kedvencednek, hiszen csak egy rossz mozdulat, és félrecsúszhat a falat, ami akár az életébe is kerülhet.

A strapabíró játékok sokkal biztonságosabbak. /Fotó: Red Dingo

Ha kifejezetten a méretének megfelelő táplálékot, játékot kap az eb, az segíthet megelőzni a fulladást, különösen kistestű fajták esetében. Amennyiben gyerekek vannak a háztartásban, ügyelj arra, hogy a játékok ne legyenek kutyád számára elérhető helyen. A gyermekjátékok ugyanis fulladásveszélyt jelenthetnek.

Amikor játékot veszel kedvencednek, olyat válassz, amely elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a kutya rágásának. Ha az eb állkapcsai kifejezetten erősek, mindenképpen strapabíró, rágásbiztos terméket kell választanod, amit nem tud szétszedni, így a darabkái nem okoznak fulladást. A webshopunkban is elérhető Red Dingo kutyajátékok extra tartós anyagból készültek, így igen strapabíróak.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

elsősegély kutya elsősegély kutya fullad kutya fulladás tünetei otthoni elsősegély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!