hirdetés

Lenyelte a játékát a kutyád? Ezekből a jelekből veheted észre, hogy baj van

Ferenczi Deborah

2022. február 5

A legtöbb gazdi retteg attól, hogy a kutyusa véletlen feleszik valamit a földről, ami esetleg a torkán akad és elkezd fulladozni. Viszont azzal sokan nincsenek tisztában, hogy nem csak ez jelent veszélyt...

hirdetés

Valójában komoly problémát okozhat az, ha a kutyusod véletlen lenyel egy olyan tárgyat, amit nem képes megemészteni. Sokszor nehéz rájönni, mitől van rosszul a kutyád, ha nem láttad, amikor lenyelte az idegen tárgyat. Éppen ezért szükséges tisztában lenni azzal, hogy mik lehetnek azok a tünetek, amik elakadt idegentestre utalhatnak.

Mit szokott lenyelni a kutya?

Valójában bármit képes megenni a hajszálaktól kezdődően a zacskókon át, az egészen nagy játékokig. Talán elsőre nem is gondolná az ember, hogy a természetes anyag, tehát hajszál, szőr, esetleg falevél is tud ugyanolyan komoly problémát, akár bélelzáródást okozni, mint műanyag, nejlon, üveg és társai. Az ürülékevés kicsit más téma, szintén sok kutyatartónak gyűlik meg vele a baja, nem könnyű róla leszoktatni az ebet, itt elsősorban gyomorrontás és fertőzésveszély az, ami jelentkezhet. Leggyakrabban játékokat, játékrészeket, zacskókat, apró gyermekjátékokat tüntetnek el kutyáink, azonban extrém dolgok is előfordulhatnak (pl.: villa, saslikpálca, horog). Állatorvosod biztosan tudna egy-két sztorit mesélni ezzel kapcsolatban.

Mi történik akkor, ha lenyelte ezeket?

Szerencsés esetben az elfogyasztott idegen tárgy probléma nélkül végighalad az emésztőtraktuson és a bélsárral együtt ürül. Vannak azonban olyan esetek, hogy megakad a bél egyes szakaszain, vagy akár már a szájüregben, nyelőcsőben. Ezekben az  esetekben az idő mindig fontos tényező, ezért fontos tisztában lenned kutyád szokásaival és az esetleges árulkodó tünetekkel, amellyel akár meg is mentheted négylábú társad életét.

A legfontosabb tünetek

A bélrendszerben megakadt tárgy okozta emésztési problémákat elsősorban hányás, hastájéki fájdalom, vagy hasmenés/székrekedés kíséri. A fizikai tünetek mellett általában viselkedésben is jelentkeznek változások, mint például letargia, étvágytalanság. Amennyiben ezeket tapasztalod, feltétlen fordulj állatorvoshoz, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat, és azok alapján elmondja a megfelelő kezelési tervet. A leggyakrabban használt kiegészítő vizsgálatok az idegentest diagnosztikájában: a röntgen/kontrasztos röntgen/ultrahang, állapottól függően egy vérkép és labor is szükséges lehet.

(Képek: Getty Images Hungary)

játék játék lenyelése kutya fullad kutya fulladás tünetei kutya lenyelte a játékát lenyelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink