hirdetés

A te kedvenced is csuklik, amikor izgatott? Ezért alakul ki a kedves szokás

Hangai Lilla

2022. október 27 - Képek: Getty Images Hungary

Az emberek és a kutyák sok mindenben meglepően hasonlítanak, nem kivétel ez alól a csuklás sem. Mi tagadás, imádnivaló jelenség, de pont olyan idegesítő ez a blökiknek is, mint nekünk. Hogy tudd, hogyan érdemes kezelni és kicsit együttérzőbb legyél, ha a kölyökkutya csuklási rohamtól szenved, mutatjuk, mit érdemes tudni róla.

hirdetés

A csuklást a rekeszizom gyors összehúzódása okozza. Ez az elsődleges izom, amely részt vesz a légzésben. Egy vékony, de erős szövetről van szó, amely elválasztja a mellkast és a hasat.

Amikor egy kutya belélegzik, a rekeszizom összehúzódik, és lefelé mozdul, így a mellüregben helyet biztosít a tüdőnek, hogy az kitágulhasson. Amikor a kutya kilélegzik, a rekeszizom ellazul és felfelé mozdul a mellkas üregében, miközben a tüdő összehúzódik. A rekeszizom mozgása általában akadálymentes és szabályos, de amikor valaminek a hatására hirtelen görcsbe rándul, az csuklást eredményez.

Miért csuklik a kutya?

A csuklás tehát egy kis görcs, amely enyhe rángatózást és kattogó, csipogó zajt okoz a kutyáknál is. Önkéntelen folyamat, és nemcsak a rekeszizom összehúzódását okozza, de a hangszálak, különösen a hanghártya bezáródást is maga után vonja. És igen, pont olyan idegesítő érzés, mint a csuklik ige ragozása.

Sajnos a tudománynak egyelőre a pontos kiváltó okokra még nincs biztos magyarázata. Az egyik elmélet szerint a csuklás a méhben való fejlődésünk időszakából megmaradt mechanizmus, ugyanis számos fajtánál dokumentáltak magzati csuklást. Ennek pedig az lehet az oka, hogy a szervezet így teszteli a méhben a légzőizmok megfelelő működését.

Más elméletek szerint a csuklást nagy mennyiségű levegő lenyelése okozza. Ez akkor történik meg, amikor a kutyák gyorsan esznek vagy isznak, stresszt tapasztalnak, nehéz, kimerítő játékba kezdenek, izgatottak lesznek vagy belélegeznek valamilyen irritáló hatású illatot. Súlyos szorongás vagy gyors légzés is okozhat összehúzódásokat a kutya rekeszizmában.

Miért csuklanak többet a kölykök?

A kölyökkutyák sokkal hajlamosabbak a csuklásra, mint a felnőttek. Ennek az az oka, hogy fogékonyabbak a rendszertelen lélegzetvételre, amikor nagyobb terhelésnek vagy izgalomnak vannak kitéve. Az sem ritka, ha a fáradtság, hideg vagy az izgalom hatása váltja ki náluk ezt a reflexet.

Egy másik valószínű ok az, hogy a kölykök izmai gyengébbek, testük nem érett teljesen, így nehezebben védik ki az akaratlan összehúzódásokat. Megállapíthatjuk, hogy normális, ha a kölyökkutya csuklik, akár naponta is, amíg a csuklás csak néhány percig tart, és nem párosul nyáladzással, letargiával, köhögéssel, zihálással vagy nehéz nyeléssel.

Bár sajnos ezt az információt nem tudják megerősíteni, de a reakcióikból megállapíthatjuk, hogy szerencsére a csuklás nem fáj nekik sem.

Hogyan lehet megszabadulni a kutya csuklásától?

A legtöbb csuklási epizód csak néhány percig tart. Ha tovább tartanak, vagy kutyusodat nagyon nyugtalanítja, kínálj neki szobahőmérsékletű vizet, esetleg tehetsz bele kevés mézet vagy juharszirupot. Az édes íz ilyen formája kellemes elterelő csel lehet, ami segíthet lenyugtatni a blökit.

Néha a nyelési reflex megszakíthatja a csuklást. Megpróbálhatod megmasszírozni az eb mellkasát és torkát, hogy serkentsd a nyelést. De csak nagyon óvatosan, nehogy túl erősen megnyomd! Ha kedvenced szereti a pocakdörzsölését, az is beválhat.

Ösztönözheted a sétát vagy valamilyen könnyű mozgást is, hogy kicsit kizökkenjen az állapotából.

Ha úgy látod, hogy a habzsolás vagy a túl gyors ivás miatt alakul ki nála ez a körülmény, érdemes lehet kipróbálni a nyalószőnyeget, vagy a speciális, barázdált kutyatálat, hogy lassítsd az evés folyamatát.

Bár népszerű taktika, hogy megkérjük, ijesszen meg minket valaki, ha csuklunk, ezt a kutyáknál soha ne alkalmazd!

Mikor kell aggódnod a csuklás miatt?

Szerencsére kijelenthető, hogy az ebek csuklása általában hamar és magától elmúlik, ám ritka esetekben súlyosabb egészségügyi rendellenességet is jelezhet előre. Ilyen például az asztma, tüdőgyulladás, különböző szívproblémák, hőguta, idegen test lenyelése, gyomorrontás.

A lehető leghamarabb jelentkezzetek be az orvoshoz, ha a csuklás néhány óránál tovább tart, úgy tűnik, hogy fájdalmai vannak a kutyának, intenzíven nyáladzik, hányni kezd, a csuklás sípoló hanggá változik vagy az eb nehezen lélegzik.

állatorvos asztma csuklás csuklik a kutya gyomorrontás habzsolás habzsolásgátló kutyatál hány a kutya hőguta izgatott kutya kölyökkutya csuklik kutya habzsol kutya kimerült kutya lenyelte a játékát kutya nyelési nehézség kutya stresszes kutya tüdőgyulladás légzési nehézség lenyelés lick mat nehéz légzés nyáladzik a kutya nyalómatrac nyalószőnyeg rekeszizom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!