hirdetés

Tüdőgyulladás kutyáknál: ezért fordulj azonnal orvoshoz, ha nehezen kap levegőt kedvenced

Ferenczi Deborah

2022. január 9

A tüdőgyulladás kutyák esetében éppoly veszélyes, mint az embereknél. Általában nehézlégzés, olykor fulladás és láz kíséri. Kialakulásának számos oka lehet, de a legfontosabb minden esetben, hogy megelőzzétek a visszafordíthatatlan szövődményeket.

hirdetés

A tüdőgyulladás nagyon veszélyes betegség kutyák esetében, kiváltképpen akkor, hogy ha még kölyökként kapják el a kórt. Az ilyen jellegű megbetegedések jelentős százalékban végső soron elhulláshoz vezetnek. Amennyiben a kutya felnőttként, ereje teljében mutatja a tüneteket, akkor általában a tüdőgyulladás gyógyítható, magas a túlélési esély.

A tüdőgyulladás okai

A születési rendellenességektől kezdve a specifikusan a légzési rendszert támadó daganatokig sokféle módon kialakulhat a betegség. Még az anyagcserezavarok komoly mellékszövődményeként is jelentkezhet. Emellett a toxikus anyagokkal való folyamatos érintkezés is növelheti a veszélyét a tüdő legyengülésének. Különböző fertőzések és baktériumok, esetleg mérgezéses megbetegedések is okozhatják kialakulását.

A betegség tünetei

A tüdőgyulladást általában igencsak egyértelmű jelek kísérik. Amennyiben ezek súlyosak, akkor kórházi kezelésre szorul az állat. Az alábbi tünetek a leginkább jellemzőek:

A tüdőgyulladás kezelése

Ha a beteg állapota nem annyira súlyos, hogy folyamatos kórházi megfigyelésre szoruljon, akkor általában antibiotikumos kezelés javasolt. Ez az esetek döntő százalékában a kutya gyógyulásával jár. Viszonylag sok esetben szükség lehet utókezelésre is, ami általában további gyógyszeres kezelést jelent annak érdekében, hogy ne jelentkezzenek szövődmények. Illetve érdemes valamelyest csökkentetni az állat aktivitását, és jobban odafigyelni a megfelelő táplálkozásra.

A bulldogoknak különösen sok egészségügyi problémával kell megküzdeniük.

A megelőzés szerepe

A megelőzés ebben az esetben éppolyan fontos, mint az utókezelés. Érdemes a kutyát óvni attól, hogy bármiféle káros anyaggal érintkezzen. Kiváltképpen veszélyes lehet számára a dohányfüst, vagy a nagy mennyiségű por, esetleg gőz. Továbbá szükséges beadni az előírt védőoltásokat, illetve érdemes rendszeresen féregteleníteni a kutyát. Amennyiben ezeket betartod, jelentősen csökkentheted a betegségek kialakulásának kockázatát.

(Képek: Getty Images Hungary)

beteg a kutya betegség tünetei kutya betegség kutya nehezen lélegzik kutya tüdőgyulladás tüdőgyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink