hirdetés

Kutyád is kaphat torokgyulladást: ezektől a betegségektől óvd télen!

László Enikő

2020. december 6

Kutyád egészségére télen kiemelt figyelmet kell fordítani. A hideg időben gyakrabban fázhat meg, kaphat tüdő- vagy torokgyulladást, ha nem vigyázol.

hirdetés

Télen kiemelten fontos, hogy védd kedvencedet a zord időjárástól. Bizonyos fajták kifejezetten fázósak, rájuk érdemes ruhát adni, ha sétálni viszik őket. Ám azokról az ebekről sem szabad megfeledkezni, akik látszólag jól bírják az időjárás viszontagságait. A következőkben bemutatjuk, mely betegségek veszélyeztetik kedvencedet a hidegben.

Torok- és mandulagyulladás

Bizony a kutyák is kaphatnak torokgyulladást, leginkább akkor, ha havat esznek. Az utóbbi években nem volt kifejezetten jellemző az intenzív havazás, de ha mégis megtörténne, ne engedd kedvencednek, hogy egyen a hóból. A hó mellett a hideg víz, a fagylalt és a túlzott klímahasználat is vezethet torokgyulladáshoz. Ezek leginkább nyáron fordulnak elő, ám a félig befagyott vizes edény a kertben nagyon is aktuális probléma. Kertben tartott eb esetében mindig gondoskodj a megfelelő hőmérsékletű vízről, ami sose legyen túl hideg vagy éppen túl meleg. A túlzott lihegés is okozhat megfázást, ez főként hideg időben veszélyes. Ha az alábbi szimptómákat ismered fel kutyádon, vidd állatorvoshoz. A betegség szakember számára könnyen felismerhető és hatékonyan kezelhető.

Jellemző tünetek: öklendezés, krákogás, étvágytalanság, bágyadtság

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladást általában fertőző vírus okozza a kutyáknál. Ilyenek például a szopornyica, herpeszvírus, parainfluenza 2. Kialakulhat baktériumok és különböző gombák belélegzésével is. Emellett okozhatják paraziták, például orsóférgek. A tüdőgyulladás kialakulhat a kennel köhögés szövődményeként is. Ez egy rendkívül fertőző betegség a kutyák körében, ami rendszerint a hűvös, nyirkos időjárás idején üti fel a fejét. Ha kedvenced köhög, bágyadt, esetleg hány, ne vidd közösségbe!

Jellemző tünetek: orrfolyás, nehézlégzés, köhögés

Megfázás

A hideg hónapokban kutyád is nagyobb eséllyel fázhat meg, akárcsak te magad. Fontos, hogy kedvencednek mindig biztosíts meleg, szélvédett helyet, ami védi az időjárás viszontagságaitól. Extrém hideg esetén a séták hosszát érdemes lerövidíteni, esetleg kutyaruhát adni rá, ami melegen tartja közben.

Jellemző tünetek: orrfolyás, fáradékonyság, hőemelkedés

Húgyúti megbetegedések

A felfázás a kutyákat is veszélyeztető probléma. Szukák esetében gyakoribb, de kanoknál is előfordulhat. A kistestű kedvencek nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen közelebb vannak a talajhoz. Rájuk mindenképp érdemes ilyenkor kutyaruhát adni, de nagytestű társaikat is védhetjük ilyen módon. Az ebeknek kifejlesztett cipők is jó szolgálatot tehetnek, ezzel azt is elkerülheted, hogy kimarja kedvenced mancsát az útszóró só vagy a fagy. Szintén fontos, hogy extrém hidegben lerövidítsd a sétákat és ügyelj arra, hogy az eb folyamatosan mozgásban legyen. Például ne üljön vagy feküdjön a fagyos talajon.

Jellemző tünetek: nehéz, fájdalmas, gyakori vizelés; súlyos esetben véres vizelet

Egyéb téli veszélyek

A hideg időjárás közeledtével az is fontos, hogy védd kedvenced ízületeit. Különös figyelmet fordítva az idős ebekre. A különböző gyulladással járó problémák súlyosbodhatnak a hideg hatására. A betegségek ellen immunrendszer-erősítő készítményekkel, vitaminban gazdag étrenddel is védekezhetsz.

Ha a fenti betegségek tünetegyütteseit veszed észre kutyádon, keresd fel vele állatorvosodat!

Betegség esetén mindig tartsd kedvencedet meleg, száraz helyen. Szükség esetén alkalmazd az állatorvos által felírt gyógyszereket és gondoskodj arról, hogy kutyád eleget pihenjen, amíg fel nem épül.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei húgyúti betegség ízületi gyulladás kennel köhögés kutya betegségei megfázás téli betegségek téli veszélyek torokgyulladás tüdőgyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!