hirdetés

Hogyan védd kutyád ízületeit az őszi hidegben? A lelassuló mozgás intő jel

László Enikő

2020. november 3

Az ízületi gyulladás a kutyákat sem kerüli el. Azonban nem csupán az idős négylábúakat veszélyezteti. Mit tehetsz ellene és mi a teendő, ha észleled a jeleit?

hirdetés

Az ízületi gyulladás igen kellemetlen jelenség, és jelentős mértékben rontja az állat életminőségét. Túlzott terhelés, túlsúly által alakulhat ki, de az idős korral is együtt járhat. A csípő-, váll- vagy könyökízületi diszplázia örökletes betegség. A tenyésztők genetikai tesztek segítségével kizárják a tenyésztésből azokat az egyedeket, akik diszpláziában szenvednek. De ez nem jelenti azt, hogy más miatt ne alakulhatna ki az évek során ízületi probléma. Ezért érdemes vigyázni és kiemelt figyelmet fordítani a nagytestű ebekre, akik különösen veszélyeztetettek. Az őszi, téli hideg időjárás is hatással lehet kedvenced ízületeire. A legjobb a megelőzés, hiszen te is sokat tehetsz a fájdalom ellen.

Az idős kutyákra is fontos odafigyelni.

Hogyan előzheted meg?

Megfelelő mennyiségű mozgás

Az ízületek védelmét már kölyökkorban el kell kezdeni. Az egyik legfontosabb tényező a túlterhelés megelőzése. A kölyök korának és méretének megfelelő aktivitásban vegyen csak részt, nem véletlenül létezik korhatár a legtöbb kutyás sportban is. Fokozatosan terheld a kicsit, ahogy növekszik, úgy lehet egyre hosszabb sétákra, túrákra vinni. A lépcsőzést pedig célszerű kerülni, főleg a kistestű, hosszú gerincű fajtákat, például a tacskókat terheli meg ez nagy mértékben.

Ám az sem jó, ha az eb ellustul. A túlságosan kevés mozgás is káros az ízületeknek, mert az izmok megmerevednek és leépülnek. Ezért mindig gondoskodj a rendszeres sétáról, játékról.

A megfelelő testmozgás minden életszakaszban fontos.

Minőségi, kornak megfelelő táplálás

Az étrend is kiemelten fontos szerepet játszik az ízületek védelmében. Egyrészt az elhízás komoly ízületi problémákat okozhat, hiszen kutyádnak túlságosan nagy súlyt kell cipelnie. Másrészt a minőségi eledelek biztosítják a megfelelő vitaminokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy kedvenced szervezete, csontozata és ízületei megfelelő módon fejlődjenek. Ha még többet szeretnél tenni négylábú társadért, étrend-kiegészítőkkel is hozzájárulhatsz egészségéhez. Az egyik legjobb ízületvédő a zöldkagyló, ami sok márka kínálatában megtalálható, jellemzően por formájában.

A megfelelő táplálás növendékkorban kifejezetten fontos.

Védelem az időjárás viszontagságaitól

Biztosíts kutyádnak meleg, száraz fekhelyet, óvd a hideg időjárástól. Különösen az őszi, téli időszakban fontos ez. Ha kedvenced kinti eb, gondoskodj a megfelelően hőszigetelt, szélvédett és mindezek mellett száraz kutyaházról. A kistestű, fázós fajtákra pedig mindig adj ruhát, ha az időjárás miatt indokolt.

Hogyan ismerheted fel?

Ha kedvenced mozgása lelassul, nehezebben kel fel fekhelyéről, lehet, hogy ízületi problémái vannak. Az ilyen kutyák jellemzően többet pihennek, fekszenek, kevésbé játékosak, mint korábban. Sok gazda ezt az időskor számlájára írja. Azonban nem mindig helyesen. Nagyon sok eb éltes korára is mozgékony, aktív marad. Ezért ha azt látod, hogy kedvenced mozgása lelassult, többet pihen, fáradékony, érdemes állatorvossal kivizsgáltatni.

Ha kutyád mozgása lelassul, túl sokat pihen, valószínű, valami gond van.

Kezelés

Az ízületi problémák az állatorvos által felírt gyógyszerekkel jól kezelhetők. Emellett fontos a napi, mérsékelt testmozgás, hogy elkerülhető legyen az izmok megmerevedése, leépülése. A megfelelő táplálás, kényelmes és meleg fekhely is rendkívül szükségesek a gyógyuláshoz. Egy túlsúlyos eb esetében pedig a fogyás mindenképp szükséges.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei elhízás ízületi gyulladás kutya betegségei kutya hidegben kutya ízületi gyulladás jelei megelőzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink