hirdetés

Mennyei kutyamasszázs-technikák a boldog és elégedett kutyusért

Buzgó Csilla

2020. július 1

Akárcsak az emberek, a kutyák is imádják, ha masszírozzák őket. Most bemutatjuk az ebmasszázs titkos fortélyait, és azt is eláruljuk, mire kell figyelned a biztonságos kivitelezés érdekében.

hirdetés

Alapvetően háromféle fő masszázstípust különböztetünk meg négylábúak esetében: a stresszoldó-nyugtató, a bemelegítő és a regeneráló-lazító masszázst.

A technikák, melyeket alkalmazunk, hasonlatosak az emberi terápia során használtakhoz. A kutyák esetében viszont fontos, hogy otthoni, tehát nem professzionális kivitelezés esetén légy nagyon óvatos, először inkább finomabb nyomást fejts ki, és ha úgy találod, hogy kedvenced komfortosan érzi magát, növelheted az erősséget.

Az emberekhez hasonlóan a kutyusok is alkalmasak az egész testet érintő masszírozásra, ám náluk fokozottan kell arra figyelni, hogy a vékony csontokat, a gerincet ne nyomjuk meg, csakis az izmokon, illetve a koponyacsonton fejtsünk ki erőteljesebb nyomást.

Az alábbi tippekkel biztonságosan és hatékonyan részesítheted az érintés gyógyító erejében legkedvesebb bundás barátodat.

Fej- és nyakmasszázs

A fej és a nyak bőrének, izmainak keringésfokozása stresszoldó hatású, de segít elengedni a fizikai feszültséget is. Dolgozhatsz a hüvelykujjaiddal és a tenyereddel: az orrnyeregtől a fejbúbig egyenletesen, nyugodt tempóban simogasd ujjaddal a kutyust, majd a fültövek körkörös átmasszírozása után a fülkagylókat finoman a kezeidbe fogva szöszmötölj rajtuk enyhe húzogató mozdulatokkal!

Egyes kutyusok nyaka hajlamos bemerevedni, ennek jele általában az, hogy a kutya egész testével fordul, amikor valami felkelti az érdeklődését. A kilazításhoz a nyak hát felőli részén elhelyezkedő izmokat masszírozd, és figyelj az apró jelekre! Ha úgy látod, hogy a kutya fájdalmat, diszkomfortérzetet kommunikál, lazíts a fogásodon, vagy hagyd abba a műveletet, és keresd fel az állatorvost, amennyiben a probléma továbbra is fennáll!

Testmasszázs

A kutya törzsén három fő terület található, melyek masszírozása elősegíti az egészséges testműködést, valamint a jó közérzetet: a has, a hát és a mellkas. A hátmasszázs történhet teljes tenyérrel, lassú, nyugodt, szőrnövekedéssel megegyező irányban kivitelezett mozdulatokkal, illetve a pezsdítő hatás érdekében ujjbegyekkel, előre-hátra irányban.

A hasmasszázsnál légy nagyon kíméletes, itt tulajdonképpen nem a nyomás, hanem a nyugtató érintés a lényeg. Az óramutató járásával megegyező irányban először kisebb, majd nagyobb körökben, oválisokban simogasd át a pocit. Ez javítja az emésztést, illetve a szaporítószervek egészségéhez is nagyban hozzájárul.

A mellkasi masszázs a szívre és a vérnyomásra gyakorol pozitív hatást. Végezheted körkörösen, illetve hosszanti irányban, teljes tenyérrel simító, enyhén dagasztó mozdulatokkal, de csak óvatosan, mert sok kutya kifejezetten nem szereti, ha ezen a területen piszkálják.

Czeisz Juliette kutya-fizioterapeuta megmutatja, hogyan kényeztetheted kedvencedet biztonságosan az otthonod melegében is.

Lábmasszázs

A lábak masszírozása számos mozgásszervi problémától, például ízületi bajoktól, izomláztól és merevségtől kímélheti meg kedvencedet. Végezheted lemozgatás előtt vagy után, de az intenzív edzést követő lazító masszázs esetén légy óvatos, mert lehet, hogy az adott végtag bemerevedett, és az erőteljesebb nyomás fájdalmat okoz a kutyusnak.

Helyezd a lábra a tenyeredet, és fogd körbe, ezután óvatosan, kissé csavaró mozdulatokkal haladj felülről lefelé, de csak az izmokra fejts ki bárminemű pressziót, a csontokra soha! A comb- és vállizomzatot is bevonhatod a műveletbe: szintén fentről lefelé, tenyérrel simítsd át a végtagokat a lábfejekig tetszőleges ismétlésszámmal!

Igrecz Krisztina terápiás kutyamasszőr megmutatja, hogyan gyúrd át kutyusodat úgy, hogy az neki a legkellemesebb legyen.

(Képek: Getty Images Hungary)

ápolás egészség masszázs szeretet viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink