hirdetés

Vajon a kutyák tudnak nevetni? Meg fogsz lepődni, mit fedeztek fel a kutatók

Tóth-Hencz Edit

2024. július 9 - Képek: Getty Images Hungary

Tudtad, hogy nem csak mi vagyunk az egyetlen emlősök, akik tudnak nevetni? Az olyan főemlősök, mint amilyen például a csimpánz is, kuncogást, gurgulázó, röfögő hangot adnak ki játék közben.

hirdetés

A vidám pillanatok átsegítenek minket a hétköznapokon; elősegítik a kapcsolatteremtést, és erősítik a kötődést is. A nevetés hatására endorfinok szabadulnak fel, ezért a hangulatunknak és a közérzetünknek is jót tesz. Ez a cselekvés az egyik olyan elem, amelyről sok tudós vélte úgy egykor, hogy egyedülállóan emberivé tesz bennünket. Az új kutatások azonban azt mutatják, hogy más állatok mégsem különböznek annyira tőlünk, mint ahogyan azt korábban gondolták. A kutyák rendkívül érzelmes lények, fontos számukra, hogy kapcsolódjanak más emberekhez, fajtársakhoz. De vajon nevetni tudnak-e?

A kutyákról megállapították, hogy reagálnak az emberi nevetésre

A nevetés két fajtája

Általánosságban a nevetés különböző típusait két fő kategóriába sorolhatjuk: az összetett szociális nevetés és a fizikai stimulációs nevetés. Az összetett szociális nevetésnél ismerjük és értjük a kontextust (például egy csoport nevet, vagy valaki vicceset mondott). A fizikailag stimulált nevetéshez viszont egyáltalán nincs szükség humorérzékre, ehelyett egy fizikai ingerlésre adott válasz, mint például a csiklandozás.

Állatok és humor

Dr. Jaak Panskeep idegkutató állatkísérlete bizonyította be, hogy az állatok igenis tudnak nevetni. Az amerikai kutató patkányok agyában az érzelmeket és az érzelmi reakciókat tanulmányozta, amikor is rábukkant a válaszra: a patkányok magas, ciripelő hangot adnak ki, amikor játszanak.

Számos példa mutatja, hogy vannak olyan állatok, akik értik a humort, bár ez természetesen nem jelenti azt, hogy hangosan nevetnek is. A híres gorilla, Koko például arról volt ismert, hogy viccelődött, és láthatóan élvezte, hogy milyen reakciókat váltanak ki a tréfái. A varjak is gyakran csínyekkel szórakoztatják egymást; sőt, előfordul, hogy más fajokat is megviccelnek. Legalább 65 különböző állatfaj képes nevetni, köztük a rókák, a hollók, a tehenek, a mongúzok, a delfinek és a papagájok.

Vannak olyan állatok, akik értik a humort

Tudnak a kutyák nevetni?

A válasz igen, a kutyák tudnak nevetni. A csimpánzokhoz hasonlóan a kutyák nevetése egy szuszogó, ziháló hang, amelyet a kutatók „játékzihálásnak” neveznek. Dr. Panskepp szerint „a játék minden fajnál növelheti a szociális intelligenciát”. A kutyák nevetése segíthet a társas kötelékek kialakításában, akárcsak az embereknél.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A kutatók szerint a kutyanevetést otthon is megpróbálhatod utánozni a saját kutyáddal. Formáld kerekre az ajkaidat, és próbálj meg „huh” és „hah” hangokat kiadni úgy, hogy valójában nem használsz hozzá hangokat, mindössze a lélegzetedet. A kutatások kimutatták, hogy ha jól csinálod, a kutyád úgy fog reagálni, hogy csóválja a farkát, visszanevet, felül és/vagy odamegy hozzád.

A kutyákról megállapították, hogy reagálnak az emberi nevetésre

Megértik a kutyák az emberi nevetést?

A kutyákról megállapították, hogy reagálnak az emberi nevetésre. Az emberekkel együtt fejlődve az ebek rendkívül jól ráhangolódtak az érzelmeinkre. A kutatások szerint a négylábúak gyakran ásítanak az emberi ásításra válaszul, és kerülik a dühös személyeket. És úgy tűnik, hogy nemcsak értik az emberi nevetést, de pozitívan is reagálnak rá. Talán észrevetted már, hogy a saját kutyád izgatott lesz és játszani akar, amikor látja, hogy nevetsz, és te is izgalmi állapotba kerülsz. A kutyák pozitív élményként tudják értelmezni a mosolyunkat és a nevetésünket – persze, hogy értik-e, miért nevetünk, az még felfedezésre vár.

És mit gondolsz, sírni tudnak bánatukban? Ha ide kattintasz, eláruljuk.

egészség kutatás kutya kutyatartás nevetés szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!