hirdetés

Értékes információkat rejthetnek a dalmaták foltjai: segíthetnek jobban megérteni a betegségeket

Kövess Péter

2024. június 28 - Képek: Getty Images Hungary

A cute and mischievous Dalmatian puppy playing on a couch at home.

A tudósok azt vizsgálják, választ adhatnak-e a dalmaták foltjai arra, hogy az emlősöknél miért alakulnak ki bizonyos betegségek.

hirdetés

Dr. Kit Yates, a Bathi Egyetem kutatója tagja annak a négyéves vizsgálatnak, amely a dalmaták foltjai kapcsán annak próbál a végére járni, hogyan képződnek és vándorolnak a pigmentsejtek a szervezetben az embrió fejlődése során. Az eredménytől azt remélik, hogy lehetővé teszi egy sor betegség közelebbi megértését. Továbbá rávilágít az immunrendszer működése és a dalmata jellegzetes külső jegyei közötti kapcsolatra.

A dalmaták foltjainak kutatása az emberi betegségekkel kapcsolatban is válaszokkal szolgálhat

Így segíthetik a dalmaták foltjai a tudományt

„A dalmátok tanulmányozása elősegítheti az emberi genetika megértését – mind az evolúciónk, mind a betegségekre való fogékonyságunk szempontjából” – mondta el dr. Yates.

A Spot the Difference című tanulmányban a Bathi Egyetem és a Lancaster Egyetem tudósai vesznek részt a brit Kennel Club szakembereinek közreműködésével. A BBC beszámolója szerint a tudósok abban bíznak, hogy munkájuk megmagyarázhatja, hogy „a pigmentációban részt vevő gének miként játszanak szerepet az emlősök életének korai szakaszában, befolyásolva mind a fejlődő immunrendszert, mind a később megjelenő viselkedési jellemzőket”.

Dr. Yates erre reflektálva kiemelte, motivációjuk nem csupán az állati pigmentmintázatok megértésére irányul, céljuk, hogy új információkat tárjanak fel az emberi fajról a genetika, az evolúció és a betegségekre való fogékonyság tényezőin keresztül.

A dalmaták fehéren születnek, foltjaik fokozatosan alakulnak ki

A kutyák süketségében is szerepet játszhat

A dalmatáknál igen gyakori probléma a süketség. Becslések szerint körülbelül 8 százalékuk mindkét fülére, 22 százalékuk pedig az egyik fülére süket.

A süket kutyáknak sok nehézséggel kell szembenézniük életük során, az érzékszervi hiány miatt gyakran agresszívek, emiatt veszélyt jelentenek gazdájukra nézve, így mindenkinek az az érdeke, hogy megértsük a jelenség okát.

Dr. Yates úgy vélte, a süketség közvetlenül összefügg a fajtánál a melanocitiák hiányával. Ezek a pigmenttermelő sejtek átvándorolnak a fejlődő embrión, majd a bőr különböző területein lokalizálódnak. „A minták tanulmányozásából olyan információkhoz juthatunk, amelyek hozzájárulhatnak, hogy segítsünk ezen az egészségi állapoton” – tette hozzá.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Mint ismert, a dalmaták teljesen fehéren születnek. A kutya jellegzetes foltjai csak később, körülbelül kéthetes korukban alakulnak ki, és a minták egészen az állat egyéves koráig változnak. A fél vagy a teljes süketséget a fehér színért felelős gén okozza, amely öröklődhet is.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a tenyésztés során nem lehet kiküszöbölni ezt a problémát, így a tenyésztők csak annyit tehetnek, hogy ép hallású egyedeket pároztatnak. A kölyköknél ezért fontos hallásvizsgálatot végeztetni. Már csak azért is, mert a házi módszerek téves eredményt adhatnak.

Ha szeretnél további érdekességeket megtudni a dalmatákról, olvasd el fajtaleírásunkat is.

dalmata dalmaták egészség foltok gének kutatás vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!