hirdetés

A kutyák szaglása kifinomultabb, mint azt valaha gondoltuk: a legmodernebb gépeket is lekörözi

Kövess Péter

2024. június 3 - Képek: Getty Images Hungary

Portrait of a young beagle dog. The dog looks to the side and has his head pointing upwards. Outdoor photo

Egy kutatás rámutatott, hogy a kutyák szaglása minden korábban vélt mértéknél érzékenyebb, így a megfelelő képzéssel elképesztő képességekre tehetnek szert.

hirdetés

A Helsinki Egyetem, a Kelet-Finnországi Egyetem és a finnországi Wise Nose–Scent Discrimination Association közös tanulmánya a kutyák szagérzékelésének küszöbértékét vizsgálta. A kutatás feltárta, hogy a kutyák megtanulhatják azonosítani az eukaliptusz-hirdolát nevű anyag legalacsonyabb koncentrációit – olyan alacsonyakat, amelyeket a legmodernebb, legkifinomultabb analitikai eszközök sem képesek kimutatni. Ez a rendkívüli szaglás igen hasznos lehet a kutatási és mentési műveleteknél, vagy bizonyos betegségek diagnosztizálásánál.

A kutyák szaglásának érzékenysége minden képzeletet felülmúl

Így derült ki, hogy milyen érzékeny a kutya szaglása

A tanulmányban 15 kutya vett részt, mindegyikük más képzési háttérrel rendelkezett. Néhánynak volt tapasztalata a nose work területén, vagyis a szimatmunkának nevezett kutyasportban, melynél az a feladat, hogy a kutyák a rejtett szagmintákat megtalálják és a felvezető számára jelezzék. Másokat pedig betegségek, penészgombák és különféle kártevők azonosítására képeztek ki.

A vizsgálat során a kutyáknak meg kellett különböztetniük az alacsony koncentrációjú eukaliptusz-hidrolátot tartalmazó mintákat a csak vizet tartalmazó mintáktól.

A hangsúly a legalacsonyabb koncentráció meghatározásán volt, amelyet a kutyák még biztosan észlelhetnek.

A kísérlet három különböző tesztet foglalt magába, amelyeknél az eukaliptusz-hirdolát koncentrációját fokozatosan hígították, míg végül a kutyák már nem tudták azonosítani azt.

„A kutyák szagérzékelési küszöbe kezdetben 1:10⁴–1:10²³ között változott, de a kiképzési időszak után 1:10¹⁷–1:10²¹-re szűkült. Más szóval a kutyáknak milliliterenként 1–10 molekulára volt szükségük az észleléshez. Viszonyítás gyanánt egyetlen élesztősejt 42 millió molekulát tartalmaz” – mondta el a tanulmány vezető kutatója, Anna Hielm-Björkman, a Helsinki Egyetem munkatársa.

Már néhány molekulát is képesek kiszagolni

Különleges képességeikkel nagy hasznunkra lehetnek

Az eukaliptusz-hidrolátot azért is választották a kutatók a tanulmányhoz, mert gyakran alkalmazzák a szimatmunka során is. A kutatók egy másik vizsgálattal azt is megállapították, hogy az eukaliptusz-hirdolátok között különbségek lehetnek. A kutatók szerint ez megmagyarázza, hogy sok kutya, aki hozzászokott a kereskedelmi forgalomban kapható eukaliptusz-hidrolátokhoz, miért mutatott váratlanul gyenge eredményeket a vizsgálat során.

Szaglásuk annyira pontos, hogy nem azonosították a vizsgálat során használt eukaliptusz-hidrolátot ugyanazon anyagként, amelyet ismertek.

A tudósok az Animals című folyóiratban publikált eredmények alapján úgy gondolják, hogy a kutyák hasznosabbak lehetnek bizonyos feladatok elvégzésében, mint azt valaha is gondoltuk. A megfelelő képzéssel így még hatékonyabbak lehetnek a kutatási és mentési feladatok ellátása során. Emellett hasznos szerepet tölthetnek be orvosi diagnosztikai szerepkörben is.

Kíváncsi vagy, hogy mi kell ahhoz, hogy egy kutyából mentőkutya legyen? Akkor olvasd el ezt a cikkünket is.

képesség kutatás kutyák mentőkutyák orr szaglás vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!