hirdetés

Miért nyalogatja a kutya a levegőt? Aggasztó okai is lehetnek

Szénási Szimonetta

2023. november 7 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakori látvány, hogy az eb orrát az égnek emeli, majd elkezdi nyalogatni a semmit. Több magyarázata is van a viselkedésnek.

hirdetés

Különböző élethelyzetekben tapasztalhatod ezt a sokak szerint vicces, némiképp meglepő, mások számára egyenesen aggasztó jelenséget. Egyes jószágok a jutalomfalat elfogyasztása után kezdenek bele, míg más kutya a hasa vakargatása közben nyalogatja hevesen a levegőt. És van, hogy séta közben reagál így valamire kedvenced. Ez pedig nem véletlen: mást és mást jelent a különféle szituációkban.

Ezzel tehát meg is válaszoltuk azt a kimondatlan kérdést, miszerint normális-e a jelenség. A PetMD nevű állatorvosi oldal szakértői szerint sokkal jobb affelől érdeklődni, hogy mikor ad aggodalomra okot, ha a kutya a levegőt nyalogatja. Nézzük hát részletesen a lehetséges kiváltó okokat!

1.) Hogy jobban megszaglásszák a dolgokat

Kedvenced szaglása mintegy százezerszer jobb, mint a tied. Hűha, igaz?! Ennek oka, hogy orrában 125-250 millió szaglóreceptor található, szemben a te 5-6 millióddal.

Ez a fokozott szagérzékelés egy különleges szervnek, a vomeronazális szervnek (vagy Jacobson-szervnek) köszönhető, ami a kutyák orrüregében található, és a szájpadlásba nyílik, egészen pontosan az elülső fogak mögött.

Amikor a kutyák felhajtják a felső ajkukat és kitágítják az orrlyukaikat, akkor az említett vomeronazális szervüket nyitják meg, hogy még jobban megszagolhassák a környezetüket. A kutyák a levegő nyalogatásával tovább növelhetik az ehhez az érzékeny szervhez jutó illatanyag mennyiségét, ezzel még több szagot szállító molekulát juttatva az agyba. Ez tehát egyáltalán nem aggasztó.

2.) Stressz vagy szorongás

A kutyák világában, amikor egy dominánsabb vagy agresszívebb kutya közeledik, számos olyan viselkedés létezik, amely a behódolást vagy a megnyugvást jelzik. A nyalogatás az egyik ilyen.

Ha azt veszed észre, hogy kutyád nyalogatja a levegőt, amikor szigorúan beszélsz vagy rábámulsz, akkor ezzel tudatja veled, hogy megérti, hogy te vagy a főnök. Ha a kutyusod rendszeresen nyalogatja a levegőt, amikor közeledsz felé, kerüld a szemkontaktust és beszélj hozzá halk, magas hangon. Ez csökkentheti annyira a feszültségét, hogy abbahagyja a nyalogatását.

Itt már van némi okod a töprengésre, hiszen az semmiképpen sem jó, ha négylábú társad feszült lesz a közeledben. Próbálj meg minél több közös programot szervezni, és gondold át, vajon minden helyzetben megfelelően kommunikálsz-e vele! Ha a változtatások nem hoznak eredményt, ajánlott konzultálnod az állatorvosotokkal vagy egy kiképzővel, miként javíthatsz a köztetek levő kapcsolaton.

Akkor is így járj el, ha más miatt nyugtalan, szorongó a kutyád. A tartós stressz ugyanis nem tesz jót a fizikai egészségének sem!

3.) Fogászati problémák

Egy laza vagy fájdalmas fog megváltoztathatja kutyád harapásának mintázatát. Emiatt pedig úgy tűnhet, mintha a levegőt nyalogatná, holott csak a fájdalmán próbál enyhíteni. A nyalogatáson kívül a fokozott nyáladzás, az étvágycsökkenés vagy az étel elutasítása és a kellemetlen lehelet is intő tünetek.

Nem kérdés, hogy ebben az esetben orvosra van szükség, aki valóban tud segíteni rajta!

4.) Van valami a szájában

Ahogy te is a nyelveddel próbálod kipiszkálni a fogaid közé szorult ételt, úgy a kutyák is ezt a módszert alkalmazzák. Mindenképp erre gyanakodj, ha kedvenced csont vagy bot rágása közben kezdi el hirtelen nyalogatni a semmit. Ennek kapcsán nagyon fontos hangsúlyozni, hogy csak olyan tárgyakat engedj rágcsálni neki, amik biztonságosak! Egy letört darabka ugyanis a légutak elzáródásához, lenyelve pedig perforációhoz vagy bélcsavarodáshoz vezethet. Mindegyik életveszélyes állapot!

Csak biztonságos csontot és játékot engedj rágcsálni az ebnek!

5.) Gyomor- és bélrendszeri problémák

Az ebek a hányinger csillapítása érdekében is nyalogathatják a levegőt, de az emésztőrendszeri panaszok kísérő tünete is lehet. Ha hányás, hasmenés, illetve étvágytalanság is társul a viselkedéshez, akkor mindenképpen keresd fel az orvosotokat. Hasnyálmirigy-gyulladás vagy az irritábilis bél szindróma is állhatnak a háttérben, ahogy számos emésztőrendszeri betegség.

6.) Bőrpanaszok

A bőrpanaszokkal küzdő, vagy külső parazitákkal, például bolhával fertőzött kutyák általában nyalogatják, harapdálják a bőrüket, hogy enyhítsék a viszketést. Ha azonban a kutyát megszidták a nyalogatásért, vagy elhízás, illetve ízületi gyulladás miatt nem egészen éri el a viszkető pontot, előfordulhat, hogy a levegőbe nyal, így próbálva „mentálisan” vakarózni.

A paraziták elleni védekezésről EBBEN a cikkben írtunk részletesen. Az érzékeny bőrű jószágoknál pedig gyakorta derül fény valamilyen ételallergiára, mint kiváltó okra. Ezért érdemes a doktor segítségét kérni a panasz kezelésében. Aki indokolt esetben segít a megfelelő étrend összeállításában is.

A nyalogatás néha a vakarózást helyettesíti.

7.) Kényszeresség

Ha kutyádnál a levegőnyalogatás szorongás miatt kezdődött, de most úgy tűnik, hogy egyre gyakrabban vagy új helyzetekben is rákezd, akkor lehet, hogy az kényszeres viselkedéssé fejlődött nála, amelyet már nem tud magától abbahagyni. Ismételjük magunkat: beszélj az állatorvossal!

8.) Kognitív diszfunkció

Becslések szerint a 8 éves és idősebb kutyák 14%-a (az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb) szenved a kutya kognitív diszfunkció szindrómában (CDS), amely hasonló az emberi Alzheimer-kórhoz. A CDS számos tünete közül az egyik az ismétlődő viselkedés, mint például a nyalogatás, a rágás vagy a körözés. Beszélj az állatorvossal, ha úgy gondolod, négylábúd esetleg ebben szenved.

Az idős kóbor kutya hónapokig élt az utcán.

9.) Rohama van

Az is előfordul, hogy a nyalogatás egy roham kísérő tünete. Ilyenkor kisebb rángások is megfigyelhetők a kutya arcán, illetve testén. Sokat segít a helyzet felismerésében, ha videót készítesz kedvencedről.

10.) Nagyon élveznek valamit

Végezetül zárjuk egy igazán kedves, egyben ártalmatlan indokkal: sok kutya azért nyalogatja a levegőt, mert valami nagyon jólesik neki. Például az, ahogy a gazdi a pocakját vakargatja. Ez egyenértékű azzal, mintha azt mondaná, „ne hagyd abba”!

állatorvos beteg a kutya furcsa viselkedés kutya nyalogat miért nyalogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink