hirdetés

Ezért lehet életveszélyes egy darabka csont – ez a fajta okoz gondot

Vermes Nikolett

2023. június 10 - Fotó: Getty Images

Városi legenda vagy komoly tény, hogy a kutyáknak nem való a csont? A szakértői válaszából kiderül, hogy milyen csontot ehet az állat, melyik kerülendő, és melyik szigorúan tilos.

hirdetés

Az első, amit a kisgyerekek is megtanulnak a kutyákról, hogy csontot esznek. Gondoljunk bele, milyen sok mesében, filmben és könyvben rágcsálnak csontot a kutyák. Csakhogy ezeket nem az állatorvosok és etológusok írják, ugyanis ők biztosan hozzátennék: a kutya éppen marhacsontot rág. Elvégre amelyik szárnyas csontját eszi, nagy kockázatnak van kitéve.

Ez a csont biztosan nem veszélyes

A csont segíti az egészséges fejlődést

A kutyák testfelépítése eleve a csontevésre termett. Megrágása erősíti a kutya állát, támogatja a gyomor- és bélmozgását, valamint megfelelő állapotban tartja a fogakat és a fogínyt. Utóbbi különösen fontos, hiszen a kutya fogai akkor maradhatnak szorosan a fogmederben, ha kellő nyomásnak vannak kitéve, vagyis akkor, ha valamilyen kemény dolgot rág azokkal. Ezen kívül a csontban lévő fehérje nélkülözhetetlen fehérjeforrást jelent az eb számára, és erre nemcsak a kölyköknek van szükségük. A csontban található fehérje és kalcium alapszükséglet a mindennapokban, mivel erősíti az izomzatot és a csontozatot. Ennek ellenére a kutyákkal foglalkozó szakemberek mégsem javasolják nagy mennyiségben a fogyasztását. Ennek egyik oka, hogy az idő múlásával átalakult a kutyák fogazata, és alkalmazkodott a puhább eledelhez, mint a száraztáp. De van még egy ennél is komolyabb érv.

Tiltólistán a csont

Meg kell különböztetni a marha és sertés, illetve a szárnyas csont fogyasztását. Előbbi csak akkor veszélyes, ha sokat adunk belőle az ebnek, míg az utóbbiból egy harapás is végzetes lehet. Dr. Dani Katalin állatpatikus elmondása alapján négy ételt tilos adni kedvencünknek, közöttük van a baromfi csont is.

„Egyáltalán ne adjunk kutyánknak csokoládét, szőlőt, mazsolát. Ezekben lévő anyagokra a kutyák fokozottan érzékenyek, mérgezést okozhatnak. Kerüljük a szilánkosan törő csontokat, például csirke combcsont és apró csontokat, például a csigolyacsontokat”

– hozzáteszi, hogy hőkezelés nélkül se adjunk semmilyen húst az állatnak, még a számára fogyasztható csontféléket se. Ezek azok az alapszabályok, amiket minden állattartónak be kell tartani, különben visszavonhatatlan bajt okozhat vele, amit legfeljebb kockázatos és drága műtéttel lehet orvosolni, és még ez sem jelent teljes biztonságot.

Ne mondjunk le a csontról!

Mértékkel maradhat

Ahhoz, hogy megértsük, miért ilyen lényeges betartani a szárnyas csont fogyasztására vonatkozó szabályt, vegyünk egy egyszerű példát. Minden baromfi csontja apró szálkákból áll, amelyek közvetlenül a kutya gyomrába kerülnek. Tehát, amikor az eb szervezetében ott van a szálkás csont, csak a szerencsén múlik, hogy milyen szerveit érinti. Amennyiben a gyomorban fennakadnak a szilánkok, csak műtéttel lehet orvosolni a bajt, viszont a szakértő szerint ez nagyon rizikós. Amennyiben a bélrendszerben okoznak gondot a szálkák, akkor kedvencünknek erős fájdalmat kell elviselnie, és kérdéses, hogy ez milyen következményekkel jár. Mindennek ellenére ne űzzük ki a marha vagy sertéscsont adagolását az eb étrendjéből, hiszen ahogy a fentiekben is írtuk, fontos fehérje és kalciumforrás.

csontrágás miért szereti a kutya a csontot műcsont

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink