hirdetés

Ezért rágjon csontot a kutya: jót tesz neki, de csak ha így készíted el!

Buzgó Csilla

2021. szeptember 12

Már az óvodában is azt tanulják a gyerekek, hogy “a kutya csontot eszik”, ami igaz is, de egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, mennyit és milyen típusút.

hirdetés

A természetben élő ragadozók már ősidők óta fogyasztják zsákmányállataik csontjait is. Ritkán hallani olyan farkasról vagy rókáról, akinek baja lett a csontrágcsálástól, hiszen ők természetes formában, hőkezelés nélkül fogyasztják ezeket az állati részeket.

A főtt csont sajnos hajlamos szilánkosra törni, ezek a kis darabkák pedig lenyelve sérülést, ebből kifolyólag fertőzést vagy elzáródást is okozhatnak az emésztőrendszerben, illetve a szájat, torkot is felsérthetik. Emellett a kifőzött csontok nem emészthetőek, ezért teljesen felesleges kísérletezni velük.

A nyers csont azonban kiváló táplálékkiegészítőként funkcionálhat az eb számára, fogyasztása rendkívüli előnyökkel kecsegtet.

Karban tartja a fogazatot

A rágás ösztönös tevékenység az ebek számára, nem véletlenül. Erősíti és edzésben tartja az állkapcsot, a fogakat, illetve tisztítja is azokat. Ezáltal segít megőrizni az íny egészségét, lecsökkentve a későbbi fogvesztés kockázatát.

A kölykök számára fogzáskor is fontos, hogy mindig legyen előttük rágnivaló, hiszen az új fogacskák normális növekedéséhez a rendszeres terhelés elengedhetetlen.

Mentálisan stimulálja az ebet

Ha már nem járhat vadászni, a kutya szívesen vezeti le energiáit a csontrágás által. Egy unatkozó eb bizony a háztartás különböző berendezésein és bútorain élheti ki rágószenvedélyét, ezért jobb, ha elejét veszed a rombolásnak, és te adod a rágcsálnivalót kedvencednek.

Értékes tápanyagforrás

A csont tele van esszenciális vitaminokkal, ásványi anyagokkal és aminosavakkal. Kiemelkedő a kalcium, magnézium és foszfortartalma, A-, D- és E-vitaminnal is bőven el van látva, illetve esszenciális zsírsavakat biztosít az eb számára. A porcszövet 50%-ban kollagént tartalmaz, mely segít megóvni az eb csontjainak, porcainak, ízületeinek, inainak és szalagjainak épségét.

Ha velőscsontot adsz kedvencednek, a napi vas- és rézbevitelét is növelheted, de mértékkel adagold ezt az ínyencséget, mert a velő zsírtartalma igen magas.

Így add a csontot kutyusodnak!

Az első és legfontosabb tényező a megfelelő méret. A nagytestű kutyának bátran adhatsz bárány-, sertés-, szarvas- és marhabordát-nyakat, valamint disznólábat. A közepes testű kutyusok élvezettel fognak nyammogni a csirkecombon, a kacsanyakon és a pulykaszárnyon, míg az egészen pici ölebeknek, illetve a kölyköknek pedig a csirkenyak, – láb és -szárny való.

Általános ökölszabály, hogy csak akkora csontot adj kedvencednek, amit nem tud egészben lenyelni, így megelőzheted a fulladásveszélyt. A szakértők a kutya fejénél nem kisebb csontokat ajánlják, ezek nem tudnak egészben lecsúszni a torkán.

Tippek a biztonságos és élvezetes csontfogyasztáshoz

  • Emésztési problémával küzdő ebnek inkább ne adj csontot!
  • Ha épp nem “dolgozik” rajta, tedd a mélyhűtőbe, hogy megakadályozd a káros mikroorganizmusok elszaporodását!
  • Soha ne hagyd a csontmajszoló kutyust felügyelet nélkül!
  • Elhízott vagy hasnyálmirigy-problémás kutyának ne adj velőscsontot!
  • Ne hagyd, hogy a kutyus elássa a csontot, majd egy idő után kihalássza és újra elkezdje rágni!
  • Nagy melegben érdemes fagyasztva adni a csontot kedvencednek.

(Képek: Getty Images Hungary)

etetés kutya csont mikortól ehet a kutya csontot milyen csontot ehet a kutya rágócsont kölyök kutyáknak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink