hirdetés

5 finomság, amikkel feldobhatod az unalmas kutyatápot: kedvenced odáig lesz értük!

Buzgó Csilla, 2021. április 25

Ugyan az előregyártott kutyatápokban minden tápanyag megtalálható ahhoz, hogy a kutya kiegyensúlyozott étrenden élhessen, néha nem árt egy kis változatosság.

hirdetés

Ha sokat gondolkodtál azon, hogy elkezdesz otthon főzni kedvencednek, de eddig szakértelem híján nem mertél belevágni, most mutatunk pár tippet, melyekkel rizikómentesen frissítheted fel a kutyus napi kosztját.

Tojás

A C-vitaminon kívül gyakorlatilag minden vitamin megtalálható a tojásban, különös tekintettel a B-vitaminokra. A legtöbbet a B12-ből (cianokobalamin) és a B2-ből (riboflavin) tartalmazza, emellett jelentős a B7-vitamin (biotin) -, kolin-, foszfor- és szeléntartalma is. Egy közepes méretű, kb. 45 g-os tojás 5,5 g fehérjével egészíti ki a kutya napi tápanyagigényét.

Nem csak a fehérjét és a sárgáját, a héjat is felhasználhatod, ha kiszárítod, és kis darálóban porrá őrlöd. Egy tojás héja biztosítja az állat napi ajánlott kalciumbevitelét, illetve jelentős mennyiségű foszforral is kiegészíti az adott étkezést.

Joghurt vagy kefir

Bár egyes kutyusok érzékenyek lehetnek a tejszármazékokra, a jótékony baktériumkultúrákkal készített natúr termékeket a legtöbb eb könnyen emészti. Joghurtok természetesen növényi tejből is készülnek, így, ha aggódsz a laktóz, a tejzsír, vagy a tejfehérje miatt, ezeket az alternatívákat is kipróbálhatod.

Halkonzerv

Akár egészben tartalmazza a halakat, akár pástétom rejtőzik benne, egyszerű és tápláló kiegészítője lehet egy tányér száraztápnak. Mind a szardínia, mind a tonhal kiváló omega-3 forrás, emellett mindkettőnek magas a B-vitamin, kalcium, magnézium, cink, szelén, illetve foszfortartalma.

Arra figyelj, hogy lehetőleg alacsony sótartalmú terméket válassz, mert az ebek sószükséglete alapvetően töredéke az emberekének. Legjobb, ha te magad készíted el a halat otthon, sómentesen, zöldfűszerekkel.

Hús- vagy zöldségleves

Természetesen nem a kockából főzött levesre gondolunk, melyet legfeljebb élvezeti értéke tesz fogyasztásra érdemessé az eb számára, hanem a friss alapanyagokból készített, egészséges változatra. Ha elég kitartó vagy, készíthetsz fél-egynapos csontlevest is, mely a hosszú főzési idejének köszönhetően rengeteg jótékony tápanyagot biztosít az eb számára. Íme, a recept:

Csontleves kutyáknak

Önts annyi vizet a nyers csontokra – lehetőleg porcos részek is legyenek köztük -, amennyi ellepi őket, és adj hozzá egy kis citromlevet vagy almaecetet! (A savas folyadék segít kivonni a tápanyagokat az állati részekből.) Kis lángon, legalább 12 órán, legfeljebb 24 órán keresztül kell gyöngyöztetned a levest, így a csontokban lévő kollagén teljesen ki tud oldódni.

Az így elkészített leves leves jót tesz emésztési és ízületi bántalmak, gyenge csontok vagy csonttörés, illetve gyulladásos folyamatok esetén, emellett támogatja az immunrendszer működését.

Párolt zöldség

A közhiedelemmel ellentétben az ebeknek a húson és más állati részeken kívül szükségük van rostokra és egészséges szénhidrátokra is. Nagyon egészséges számukra a sárgarépa, a sütőtök, az édesburgonya, a brokkoli és a cukkini.

Érdemes a zöldségeket villával összenyomni, mielőtt tálalod őket kutyusodnak, mert szervezete így könnyebben hasznosítja a bennük tobzódó tápanyagokat.

(Képek: Getty Images Hungary)

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon