hirdetés

Mindenképp válassz másik tápot, ha ezt látod a csomagoláson

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 17 - Képek: Getty Images Hungary

Az egészséges és tápláló kutyatáp kiválasztása kulcsfontosságú, azonban közel sem olyan egyszerű feladat, mint gondolnád.

hirdetés

Minden gazdi szeretné, hogy kutyája finom és egészséges ételeket egyen. Azt feltételezhetnénk, hogy a boltokban kapható kutyatáp bármelyike megfelel ezeknek a kritériumoknak, és kedvencünk bátran fogyaszthatja. Ám nem árt résen lenni: sajnos vannak olyan összetevők, amelyeket érdemes inkább elkerülni, ha azt szeretnénk, hogy kutyánk sokáig egészséges maradjon.

Tartósítószerek

Az emberi élelmiszerekhez hasonlóan a kutyakekszek, jutalomfalatok és egyéb tápok is tartalmaznak tartósítószereket a minőségük minél hosszabb megőrzése érdekében. Alapvetően még örülhetnénk is ennek, hiszen egy nagyobb leárazás alkalmával jól beraktározhatunk kutyánk kedvenc eledeleiből anélkül, hogy aggódnunk kellene amiatt, hogy megromlanak. Ám számos élelmiszer gyártása során olyan tartósítószereket alkalmaznak, amelyek károsak lehetnek az egészségre.

Kutyatáp vásárlásakor az alábbi anyagokra figyelj, és ha meglátod az összetevők között, inkább válassz másik terméket:

BHA és BHT – Bár felhasználásuk kis mennyiségben engedélyezett az élelmiszeriparban, biztonságosságuk vitatott. Tanulmányok szerint hosszútávú fogyasztásuk olyan komoly egészségügyi problémákat okozhat, mint a máj- és vesekárosodás vagy akár a rák. Egy rágcsálókon végzett kutatás közvetlen összefüggést talált a BHA fogyasztása és daganatok kialakulása között.

Etoxikin – Az Európai Unió és Ausztrália 2017-ben betiltotta az anyag állateledelekben történő felhasználását, ám ha kedvenceddel utazol, EU-n kívüli országokban találkozhatsz az összetevővel.

Nitrátok, nitritek – A húsfélék tartósítására használt mesterséges anyagokat az állatoknak szánt tápokban is gyakran használják. Bár egyelőre kevés kutatás készült arra vonatkozóan, hogy vannak-e egészség károsító hatásai, egyes tanulmányok találtak összefüggést a vegyületek fogyasztása és a rák kialakulása között.

Propil gallát – Alkalmazása az élelmiszeriparban szigorú szabályokhoz kötött, csak egészen kis mennyiségben fogyasztható, mivel ekcémát és gyomorbántalmakat okozhat.

Karragén – A tengeri hínárból elállított sűrítő és zselésítő anyagot széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban. Egyedi kémiai szerkezete miatt sok esetben azonnali immunreakciót vált ki a szervezetből, gyulladást okozva. Emésztési problémákat, bizonyos esetekben irritábilis bélszindrómát okozhat.

MSG – Ízfokozó, amelyet széles körben használnak az élelmiszeriparban. Bár a megengedett maximum mennyiségre vonatkozóan nincsenek szabályozások, kutatások összefüggést találtak a nagy mennyiségű MSG bevitel és bizonyos szervi károsodások között. Noha a gyártók nem kötelesek feltüntetni az ízfokozók használatát, ha bármilyen összetevővel találkozol a címkén, amely tápanyagot helyettesít (például fehérje izolátum), nagy a valószínűsége az MSG jelenlétének is.

Édesítőszerek

A gyártók gyakran használnak kukoricaszirupot vagy más élelmiszereket édesítő anyagként. A kutyák nem is igazán kedvelik az édes ételeket, ráadásul ezek az összetevők károsak is lehetnek az egészségükre. Ezek az adalékok gyakran igen magas glikémiás index-szel rendelkeznek, és nem tartalmaznak semmilyen, a kutya számára nélkülözhetetlen tápanyagot. Tulajdonképpen a kutyatáp „üres kalóriái”, amelyek növelik az esélyt a cukorbetegség kialakulására.

Állati származékok

Gyakran találkozhatunk ezzel az összetevővel, amelyet a gyártók arra használnak, hogy növeljék a kutyakekszekben és tápokban található fehérje mennyiségét. A valódi hús helyett azonban ez csak száraz maradék: az alapanyagokat (például húscafatok és porc) összeöntik és nagyon magas fokon hőkezelik, amelynek eredménye egy lisztszerű por. Noha ez segíthet a fehérje szempontjából, valójában nem tudjuk, hogy milyen állat milyen húsát jelöli, így a magas minőségre sincs garancia.

Egészségtelen zsírok

Az étkezési zsírok méreganyagok és káros mikroorganizmusok forrásai lehetnek, hiszen ezek előállítása nem szigorúan szabályozott.

A propilénglikol egy olyan ásványi olaj, amely allergiás reakciókat, valamint bőr-, máj- és veseelégtelenséget okozhat. Az USA-ban a macskatápokban tilos a felhasználása potenciális egészségkárosító hatása miatt, de a kutyatápokban még engedélyezett.

Ha nem vagy biztos abban, mely tápok lennének a legbiztonságosabbak a kutyád számára, és milyen gyakran, mennyit kell kedvencednek ennie, a következő orvosi látogatás alkalmával bátran kérdezz rá az állatorvosnál. Vásárláskor pedig mindig ellenőrizd az összetevőket!

etetés kutya táplálása kutyatáp

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink