hirdetés

Gyanúsan sokat szellent a kutya: mi okozza és mit lehet tenni ellene?

Buzgó Csilla

2020. október 30

Egyesek néha azzal viccelődnek, hogy ha nem lenne a kutya, nem lehetne rákenni senkire az emberek által eleresztett “galambokat”. Végül is, a kiváltó okokat tekintve alig különbözünk egymástól.

hirdetés

Mivel a kutya a civilizálódott életmód hatására szinte ugyanazokkal az élelmiszerekkel találkozik, mint az ember, az ő szervezetében is létrejöhetnek az emésztéssel kapcsolatos egészségügyi problémák. Nem csak az összetevők vagy az adalékanyagok, de az étkezés módja vagy meglepő módon az eb fajtája is befolyásolhatja a panaszok kialakulásának esélyét. Lássuk, mitől szellent olyan gyakran kedvenced!

Étrend

A felfúvódást okozhatják az embert is puffasztó élelmiszerek, mint a hüvelyesek, a tejtermékek, a keresztesvirágúak – például a karfiol – , egyes gyümölcsök, illetve a zsíros, fűszeres, vagy cukros ételek.

Az is lehetséges, hogy kutyád ételérzékenységgel küzd, ebben az esetben gyakorlatilag bármire reagálhat így, leggyakrabban azonban a laktóz vagy a glutén váltja ki a panaszokat.

Az adalékanyagok, állományjavítók és ízfokozók fogyasztása szintén eredményezhet sűrű szellentéseket. A főbűnös többnyire a karragén, amit zselésítőként, sűrítőként adnak a konzerveledelekhez, és egyes ebeknél irritábilis bél szindrómát okozhat.

Természetesen az sem tesz jót, ha a kutya rendszeresen a szemétből lakmározik, mert bár gyomorsava hatékonyabban semlegesíti a penészes, rothadásnak induló toxikus maradékokat, egy esetleges szalmonellafertőzést az sem képes kivédeni.

Emésztőrendszeri rendellenességek

A gyakori gázképződést általában az alábbi betegségek eredményezhetik:

  • paraziták elszaporodása
  • fertőzések
  • IBS (irritábilis bél szindróma)
  • vastagbélgyulladás
  • hasnyálmirigy-gyulladás
  • daganat

Ezek többnyire más kellemetlen tünetekkel is együtt járnak, pl. hasmenéssel vagy székrekedéssel, fogyással, hasi fájdalommal, étvágytalansággal vagy fokozott szomjúságérzettel. Minél hamarabb vidd orvoshoz a kutyát, ha ezeket tapasztalod rajta!

Levegőnyelés

Azok a kutyusok, akik hajlamosak a habzsolásra, vagy fajtájukból adódóan nyomott az orruk, akaratlanul is levegőt nyelnek étkezés és ivás közben. Ha nem a szájukon át távoznak a légbuborékok, az emésztőrendszerükön áthaladva bélszél formájában hagyják el a testüket.

A szakértők a speciális etetőtálat javasolják a probléma orvoslására. Ez nem csak a túl vehemens evést akadályozza meg, de az eb intelligenciáját és problémamegoldó készségét is fejleszti.

Hirtelen tápváltás

A megszokott élelem átmenet nélküli bevezetése okozhat felfúvódást és egyéb panaszokat kutyádnál. Az a megoldás, hogy fokozatosan kevered az új tápot vagy konzervet a régihez, hogy az állat szervezetének legyen ideje alkalmazkodni a különböző összetevőkhöz.

Tudtad? Ha az orvos kizárta és/vagy meggyógyította a puffadást okozó betegséget, érdemes konzultálnod vele a probiotikus táplálékkiegészítők alkalmazását illetően. Természetesen nem csak az emberek, a kutyák bélflórája is képes felborulni antibiotikum-kúra vagy más zavaró tényezők hatására.

Szerencsére ma már számos kisállatpatika kínál különféle formákban (por, gél, tabletta vagy folyadék) adagolható kutyaprobiotikumokat, melyek visszaállítják az eb természetes baktériumflóráját.

(Képek: Getty Images Hungary)

emésztés etetés kutya sok bélgáz kutya szellentés szellentés kutyáknál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!