hirdetés

Bizonyos kutyafajták többször szellentenek büdöset: elmondjuk, miért

Hangai Lilla

2024. június 15 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor kedvenceink eleresztenek egy-egy galambot, az néha valódi sokként érhet bennünket.

hirdetés

Egy kevéssé szakszerű kifejezéssel élve, annyi mikrobióta van egy eb bélrendszerében, mint égen a csillag; sok-sok milliárdnyi. Ezek tökéletes harmóniában élnek egymással és a kutyával is, segítve az emésztést. Azonban elég egyetlen apró dolog, hogy az egyensúlyuk kibillenjen, és ennek meglegyen a szagos következménye.

Elég egyetlen apró dolog a kutya esetében is, hogy kibillenjenek az egyensúlyukból a mikrobióták, és ennek meglegyen a szagos következménye

Ezek a dolgok billenthetik ki a mikrobióták egyensúlyát egy kutya esetében

A gyakori okok közé a következők tartoznak:

  • piszkos víz fogyasztása;
  • túl sok élelem fogyasztása (főleg zsíros és szénhidrátban gazdag élelmiszerek);
  • kakievés;
  • vírusfertőzés.

Amint ezen hatások eredményeképpen a jó baktériumok kibillennek az egyensúlyukból, a rossz szagot kiváltó baktériumok elkezdenek ellenőrizhetetlenül szaporodni, és irányításuk alá veszik a korábban nyugodt emésztőrendszert. Miután munkához látnak, legjobb barátod elkezd szeleket termelni. Amint ezek a gázok távoznak a kijelölt helyen, az orrod is érzékelni fogja.

A mopszok, a német boxerek, az angol bulldogok, a francia bulldogok és a staffordshire bullterrierek kifejezetten hajlamosak arra, hogy szagosat eregessenek. Bizony, jól látod: azok a fajták, melyek nyomott orral rendelkeznek, fogékonyabbak a problémára. Ez azért van, mert ezek a négylábúak hajlamosabbak arra, hogy légzés közben több levegőt nyeljenek, ami megnöveli a gáztermelődést.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Mit tehetsz a jelenség ellen?

Szerencsére viszonylag egyszerű dolgod van a mikrobióták szabályozásában. A fentebb felsorolt 4 dologra hatással lehetsz odafigyeléssel. A legtöbb egyértelmű, a piszkos vizet azonban kiemelnénk: soha ne hagyd, hogy kedvenced pocsolyából, szökőkútból, medencéből és közös kutyaitatóból igyon! Mindig legyen nálad friss víz, ami csak a kutyádat illeti meg.

Ha rendszeresen előfordul a probléma, de igyekeztél elkerülni minden leírt tényezőt, az azt jelenti, hogy kutyusodnak nagy valószínűséggel emésztési problémái vannak. Erre gyógyír lehet a rendszeresen adagolt probiotikum, de az is lehet, hogy az étrendjében komolyan változtatásokat kell eszközölnöd. Mielőtt a saját szakálladra cselekednél, kérünk, mindenképpen egyeztess az állatorvossal!

Ha puffad a kutya, az komolyabb gondot is jelezhet, mint hogy egyszerűen szeles egy picit; a rettegett bélcsavarodás egyik jellemző tünete is. A betegséget minden gazdinak ismernie kell, ugyanis az állat élete perceken múlhat.

emésztés emésztési problémák emésztőrendszeri probléma kutya emésztése kutya szellentés pukizik a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!