hirdetés

Hogyan biztosíthat boldog és egészséges kölyökkort kedvence számára?

Az Én Kutyám

2023. december 21 - Képek: Getty Images Hungary

Könnyű elcsábulni a gombszemeket látva, de a boldog és egészséges kutyaélet biztosítása nem csak simogatásból áll. Kedvencünk persze minden porcikájával hálás lesz nekünk az együtt töltött percekért, de ennél sokkal többet is tehet érte!

hirdetés

Egy kutya érkezése a családba valóban izgalmas élmény. Már a készülődés percei is sok örömmel járnak, miközben számtalan, kezdetben megválaszolatlan kérdésre kell választ találnunk. Mit egyen és miből egye? Hol, min fog aludni? Hogyan ismertessük meg az új környezetével és például a gyerekekkel? Nem fog félni, sírni éjszaka? Nem fog hiányozni neki az anyukája és a többi tesója? Honnan tudom, hogy nem beteg-e? Mit tegyek, hogy egészséges legyen? Hogy minél zökkenőmentesebb legyen a beilleszkedés, összefoglaljuk legfontosabb tudnivalókat!

Jól döntött?

Mielőtt túlságosan beleéli magát bárki, hogy magához vesz egy izgő-mozgó szeretetbombát, előtte inkább higgadtan gondolja végig a következőket. Amikor még csak fontolgatja, hogy egy kis szőrös kedvencet fogadna a családja életébe, alaposan mérlegelje, hogy melyik kisállat és fajta a legmegfelelőbb az Önök számára, és valóban belefér-e megszokott életmódjukba. Egyáltalán nem triviális, hogy valóban az a fajta passzol az életmódjukhoz, ami a leginkább tetszik. Ha Ön egy bújós kanapékutyára vágyik, akkor nem biztos, hogy az egyébként nagyon okos és jól tanítható border collie a megfelelő választás.

Vegye figyelembe, hogy egy adott fajtát bizonyos feladatokra és kritériumok alapján tenyésztettek ki, és a tetszetős küllem nem mindig jár együtt az esetlegesen Ön által elvárt vagy elképzelt tulajdonságokkal. És bár kölyökként minden kutya kicsi és cuki, könnyen okozhat meglepetést a felnőttkori mérete. Egy ismeretlen felmenőkkel rendelkező kölyök örökbefogadása így elég nagy lutri lehet. Ebből a szempontból könnyebbség lehet, ha már nagyobb, esetleg felnőtt kutyát fogadna örökbe. Ott viszont különösen sokat nyom a latban, hogy nem lehet tudni, korábban hol, hogyan élt és mit élt át az a kutya, és ezek milyen nyomot hagytak benne. Kisgyermekes családok erre különösen ügyeljenek! Legyen körültekintő, és ne tegye ki se a kutyát se magát egy esetleges csalódásnak.

Még cuki kölyök, de nem lesz mindig az

Az emberek érthető módon általában egy babakutyáról álmodoznak. Egy kajla, csetlő-botló kölyök az életünkben szinte percenként felrobbantja a cukiságmétert. Jön, megy, ugrál, játszik, szaladgál, önzetlenül osztja a nyálas puszikat, és mi még akkor is olvadozva figyeljük, amikor alszik – mondván, „Hát hogy lehet ilyen cukin aludni?” Azonban ahhoz, hogy ezek a valóban boldog pillanatok minél gondtalanabbak legyenek, sok mindenre oda kell figyelnünk.
Előzetes felkészülés nélkül némileg kaotikussá válhat a helyzet a kölyökkutya hazaérkezésekor. Miközben Ön kialakítja az életet az új kedvencével, a kölyökkutyának azt kell megszoknia, hogy már nem az anyjával és a testvéreivel él. Ráadásul új környezetbe kell beilleszkednie és új elvárásoknak kell megfelelnie. Mindkettejük számára könnyebb lesz ez az átmeneti időszak, ha Ön tisztában van a kölyök igényeivel és azzal, hogy mire kell számítani az első napokban.

Hogy minél kevesebb ismeretlen tényező legyen a kölyök hazaérkezésével kapcsolatban, a Royal Canin oldalán talál hasznos információkat, melyekből megtudhatja, hogyan készüljön fel az új kölyök érkezésére, mit kell beszereznie a kölyökkutyája számára, továbbá tippeket kap a kölyökkutya megfelelő gondozására vonatkozóan is.
Az első, és talán legfontosabb a kölyök megfelelő táplálása! Az, hogy még kajla és csetlő-botló, amellett, hogy időnként nagyon vicces, egy sokkal fontosabb dolgot is jelez a számunkra. Azért ilyen koordinálatlan még ebben a korban a mozgása, mert még az egész teste fejlődésben van. A csontjai, az izmai, a szalagok, a belső szervek mind-mind fontos növekedési fázisban vannak és ez az az időszak is, amikor az életük nagyobbik részét is megalapozzuk. Igen, bárhogy is szeretnénk, a kutyák sem maradnak örökké kölykök, nekünk pedig kötelességünk mindent megadni annak érdekében, hogy a szervezetük megfelelőképpen fejlődhessen. Ez az ő és a mi érdekünk is, ugyanis számtalan esetleges kialakuló egészségügyi probléma megelőzhető pusztán azzal, hogy mindig a kedvencünk korának, életfázisának megfelelő összetételű és minőségű étrendet biztosítjuk. Ha bizonytalan, akkor bátran támaszkodjon a Royal Canin kölyökkutyák számára kidolgozott növekedési programjára.

Fejlődjenek együtt, hónapról hónapra

Sokkal könnyebb dolgunk van, ha mi magunk is tisztában vagyunk a kölyök fejlődésének fontos fázisaival. Az együttélés tanulása ne pusztán arra korlátozódjon, hogy megtanuljuk, mikor kell például kimennie, mikor szeretne kicsit magára maradni, hanem arra is ügyeljünk, ami a szervezetében zajlik. Az emberi növekedéshez képest a számunkra nehezen felfogható, milyen ütemű, mennyiségű változás zajlik le bennük hihetetlenül rövid idő alatt. Gondoljuk csak bele, a kutyák tized, huszad annyi idő alatt válnak felnőtté, mint mi emberek! Ez a gyors és komplex növekedés azonban szórakoztató is lehet, ha ismerjük a fontosabb mérföldköveket és figyelemmel kísérjük, hogyan éri el ezeket. Közben pedig biztosítsuk számukra, hogy ehhez minden fontos alapanyag, mint a fehérje, zsír, vitaminok, aminosavak stb. a rendelkezésükre álljon.

Érzékek:

A kölyökkutya szeme a második hét végéig csukva van. Mire hozzánk kerül – minimum 8 hetes kora után – már lát, de közel sem teljesen. A látása még mindig fejlődésben van, sőt, ekkor még a gyors mozgásokat sem tudja úgy lekövetni szemmel és reakciókkal, mint pár hónappal később. Hiába dobna neki jutalomfalatot – vigyázva! –, hogy kapja el, nem fog sikerülni neki, szóval ebben az időszakban még ne is dobálja. A színeket sem úgy látják, ahogy mi, így másképp is reagálnak rájuk. A hallása 8 hetes korára fejlődik ki teljesen, viszont sok zaj, hang forrását még nem ismeri, hiszen nem találkozott vele. De ügyesen, gyorsan tanulnak, használjuk ki ezt előnyükre és segítsük őket a világ megismerésében. És ne nevessük ki őket kezdeti bizonytalanságuk esetén, ugyanis a felnőtt kutya két és félszer magasabb frekvenciákat képes meghallani, mint az ember, szóval ebben ők az igazi nyertesek.

Immunitás és védelem:

Az első 6 hónapban a kölyökkutya fejletlen immunrendszerének több millió kórokozóval szemben kell védelmet nyújtania. Kezdetben a mama is biztosít számára ehhez muníciót az anyatej révén, azonban később már egyre inkább a mi felelősségünk ez. A megfelelő és kötelező oltási rend ennek csak az egyik eleme, nem kevésbé fontos a kellő mennyiségű és minőségű, a korának megfelelő összetételű tápanyag biztosítása.

Egészséges csontok:

Azért csetlik-botlik szórakoztatóan egy kölyökkutya, mert a csontjai, ízületei, izmai még nem fejlődtek ki teljesen, esetenként még össze sem érnek mindenhol, így nagyon sérülékenyek. Aztán az élete első évében a kölyökkutya csontjai a betonnál négyszer erősebbé fejlődnek, ami lássuk be, elismerésre méltó teljesítmény. Ahhoz azonban, hogy felnőttként stabil lábakon álljon vagy épp szaladjon, ebben az időszakban kell biztosítanunk számára minden fontos tápanyagot. Ha ezt nem tesszük, akkor olyan hátrányt okozhatunk vele a számára, ami később komoly mozgásszervi problémát okozhat.

Rendkívüli növekedés:

A kölyök az első 2 hétben jellemzően a testsúlya 5-10%-ával gyarapszik naponta. Ugye, milyen megdöbbentő? Persze ez csak akkor igaz, ha olyan ételt kap, ami ezt a növekedést a megfelelő módon biztosítja a számára. Ügyeljünk rá, hogy ne nőjön túl gyorsan, ne nyúljon meg nagyon, mert az problémát okozhat az ízületeiben, ahogy arra is figyeljünk, hogy ne legyen túlsúlyos, mert szintén sok korai és későbbi egészségkárosodás alapja lehet.

Kulcsszerepben az egészség

Nem véletlenül hangsúlyozzuk annyit, hogy milyen nagy jelentősége van ennek a korszaknak a kedvencünk későbbi egészsége szempontjából is. A már említetteket kiegészítve ismerje meg azt is, mi a kölyök felnevelésének négy alappillére az egészség szempontjából.

Immunrendszer:

Miközben a kölyök teste gyorsan növekszik, immunrendszere lényegesen lassabban fejlődik. Az Ön feladata gondoskodni arról, hogy a kutya étrendje tartalmazza a fejlődő immunrendszer számára szükséges tápanyagokat.

A mikrobiom támogatása:

A kölyökkutya emésztőrendszere érzékeny. A belében lévő mikrobióta – azaz a például az emésztőrendszerben található mikroorganizmusok – fontos szerepet játszik a kutya általános egészségi állapota szempontjából. Fejlődő emésztőrendszerének támogatása érdekében a kölyökkutyának olyan táplálékra van szüksége, amely támogatja a jótékony baktériumokat és távol tartja a káros baktériumokat.

Az agy fejlődése:

A kölyökkutya agya hihetetlen ütemben fejlődik. Felelős gazdiként gondoskodjon a kifejezetten a kisállat számára leginkább megfelelő, teljes értékű eledelről. Ebben a gyors és komplex szakaszban kedvencének megfelelő tápanyagokra van szüksége, amelyek támogatják agyának, látásának és idegrendszerének fejlődését.

Súlykontroll:

A megfelelő táplálás elengedhetetlenek a testsúly kontrollálása szempontjából. Fontos, hogy a kölyökkutya étrendje kielégítse étvágyát, és felesleges plusz kalóriák nélkül biztosítsa a növekedéshez szükséges megfelelő tápanyagokat és energiát. Az egészséges testsúlyú kölyök nagyobb eséllyel lesz képes tartani a súlyát felnőtt korában is.

Nem csak játék és móka az életük

Bár központi elem az életükben a játék, ne feledkezzen meg a kevésbé szórakoztató, ellenben legalább ennyire fontos teendőkről sem! A megfelelő állatorvos remélhetőleg kedvence élete végéig támogatni fogja Önöket. A lényeg azonban az lenne, hogy idővel minél kevesebbet kelljen találkoznia vele, mert a kutyája boldog és egészséges. A kezdeti időszakban azonban nem így lesz. Ha még a kölyökkutya megérkezése előtt kiválasztja az állatorvost, azáltal azonnal biztosítja kölyökkutyája jóllétét. Számos helyen kereshet állatorvost, ha még nem tette meg. Barátai és családtagjai lehet, hogy tudják ajánlani saját állatorvosukat, azonban ha ismeretlen állatorvosi praxist keres fel, érdemes számításba vennie a következőket:

  • Hírnév – Ajánlják-e az orvost a környékbeliek? Kapott-e online értékeléseket az orvos?
  • A rendelő helye – Mennyire van közel? Könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel?
  • Felszereltség – Milyen felszereltségű a rendelő? A rendelő tiszta és jól karbantartott
  • Szolgáltatások – Kérhet ellátást kedvencének munkaidőn kívül is? Milyen megelőző típusú egészségügyi szolgáltatásokat kínál az orvos?

Az első hetekben, az első állatorvosi vizsgálattal a kölyök elindul az egészséges élet útján, és kisebb eséllyel kapja el a kölykökre veszélyes betegségeket. Az egyes településeken, országrészeken eltérő lehet a javasolt oltási protokoll, amik akár év közben is változhat. Ne az ismerősökre vagy épp facebookos ismeretlenekre hallgasson, mert ők nem feltétlenül rendelkeznek olyan friss információkkal, mint például, hogy felütötte-e a fejét a környékes egy súlyos fertőzés. Érvényes lehet ez a későbbi oltások vagy épp a kullancsok és szúnyogok elleni védekezés esetében is.
Számos kutyafajta esetén ilyenkor kell sort keríteni az első látogatásra a kutyakozmetikusnál. Az első találkozás meghatározó lehet a későbbi alkalmak szempontjából, így érdemes ezúttal is hasonló gondossággal választania, ahogy az állatorvos esetében is.

Játék és szórakozás – de hány percben?

A nevelés és a játék fontos szerepet játszik a kölyökkutya egészséges fejlődése során. Élete első hónapjaiban a kölyökkutya agya folyamatosan nő és fejlődik. Ezért nagyon fontos korán kezdeni a nevelést, amikor a leginkább fogékony az új élményekre. Nem kell bonyolult, órákig tartó kiképzést szerveznie. Egy idő után a kölyökkutya figyelme elkalandozik. Törekedjen a rövid, 5-10 perces képzésekre. Idővel, ahogy érik, ez az idő fokozatosan növelhető a koncentráció csökkenése nélkül. Ügyeljen rá, hogy mindig sikerrel zárja ezeket az alkalmakat. Ha kell, akkor olyan feladattal, amit biztosan tud és amiért mindenképpen dicséretet kaphat és végül persze szabadabb játékkal zárulhat.
A folyamat fontos része, hogy tudatja a kölyökkutyával, ha valamit jól csinált. Lelkesen, harsány örömmel adja a tudtára, hogy boldoggá tette az, amit csinált. Igen, amennyiben ezt a parkban, sétáltatás közben teszi, előfordulhat, hogy furcsán néznek Önre. De sokkal többet ér az, mit gondol Önről kis kedvence, mint a vadidegenek. Ha ettől mégis ódzkodik, akkor adjon neki alacsony kalóriatartalmú rágcsálnivalót, egészséges jutalomfalatot vagy tápszemcsét a napi táplálékadagjából. Mindezek arra ösztönzik majd, hogy megismételje a jó viselkedést.
A jól képzett és engedelmes kölyökkutyából nagyobb valószínűséggel válik kiegyensúlyozott, boldog kutya. Jó esetben a tanítás és a játék össze is kapcsolódik, ami több ok miatt előnyös. A képzés hozzásegíti a kölyökkutyát, hogy kezelni tudja az új élményeket, ne féljen az új emberektől, és kényelmesebben érezze magát társas helyzetekben. A tanítás beépítése kedvence játékidejébe szintén hasznos a többletenergia levezetéséhez is, ami a testi és lelki jóllétét is biztosíthatja. A kutyák társas lények, és szeretnek az ember közelében lenni. A tanítás nagyszerű lehetőség arra, hogy megismerje kölyökkutyája vérmérsékletét, mindketten jól szórakozzanak, és erős kötődés alakuljon ki Ön és a kutya között. Továbbá akár csak egy kis nevelés is nagyban megkönnyítheti a kölyökkutyával való együttélést. Ily módon mindig biztos lehet abban, hogy a kölyök barátságos, engedelmes és kellemes társaság lesz, akár egyedül kell otthon maradnia vagy részt kell vennie egy családi összejövetelen.

Közös életük során sok új alkalom adódik majd, amikor a kölyökkutya Öntől várja a biztonságot és az útmutatást. Az, hogy Ön hogyan támogatja a kedvencét, amikor új élményekkel találkozik, megalapozza a kisállat viselkedését más ismeretlen és esetleg félelmetes helyzetekben. A kölyökkel kialakított kapcsolat meghatározó az ismeretlen helyzetek okozta stressz feloldásában, ugyanakkor az ilyen szituációkban alkalmazható hasznos, bevált tippek segítségével tovább mélyülhet a bizalom Önök között, ami végül egy meghitt, boldog és hosszú közös életet is eredményezhet.

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette a Royal Canin megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

egészség egészséges táplálkozás egészséges testsúly kölyök kölyök kutya tanítása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink