hirdetés

6 tipp a kutyabarát otthon kialakításához: neked és kedvencednek is jó lesz

Jakab Viktória

2023. május 14 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyabarát otthon kialakításánál fontos szempont, hogy kedvencünk igényeit és biztonságát figyelembe vegyük, de emellett olyan környezetet teremtsünk, ahova jó hazamenni, és ahol jó élni.

hirdetés

Az igazság az, hogy nem könnyű olyan kutyabarát otthon kialakítása, amely megtalálja az egyensúlyt az esztétika és a kutyus igényei között. Gyakran kedvencünk kényelemről alkotott elképzelése egészen eltér a miénktől, illetve attól, ahogy egy stílusos otthont megálmodnánk.

 

Attól, hogy kutyabarát az otthonunk, nem kell, hogy minden szőrös legyen

Az egyik első dolog, amit figyelembe kell venni a belső kialakítása során, hogy a kutyusok bizony itt-ott elhagyják a szőrszálaikat. Akár mennyire gondosan is ápoljuk a bundájukat, járunk velük kutyakozmetikushoz, ez egy természetes folyamat, különösen vedlési időszakban.

1, Bútorok és kárpitok kiválasztása

Elég lehangoló látvány, ha a kanapéról még egy kutyára elegendő szőrt össze lehet gyűjteni, ezért a bútorok kárpitozásánál érdemes messze elkerülni a bársonyt, kordbársonyt és az olyan finom anyagokat, amik szinte vonzzák a szőrszálakat. Helyettük válasszunk inkább gobelin, bőr, vagy műbőr borítást, de gyártanak már kifejezetten kisállatbarát bútorszövetet is, ami könnyen tisztítható, nem gyűjti be a szagokat és ellenáll a karmok okozta sérüléseknek is. Ha a kanapé előbb volt, mint a blöki, és nem szeretnénk cserélni, akkor a takaró is megteszi. Lehetőleg több, hogy gyakran tudjuk cserélni és mosni.

Érdemes karcolás- és harapásálló bútorokat választani, különösen akkor, ha kiskutyánk úgy gondolja, hogy a bútorokat rágcsálni sokkal szórakoztatóbb, mint játszani a saját játékaival. Válasszunk szilárd bútoranyagokat, például fémet, ami hosszú élettartamot biztosít.

2, Szőnyeg dilemma

A stílusos dekoráció szerelmesei szeretik, ha minden szobában van egy hangsúlyos szőnyeg. De minden kisállattulajdonos tudja, hogy a szőnyegek összegyűjtik a szőrt, és nehézkes lehet a tisztításuk. Az egyik legegyszerűbb módja az állatbarát belső kialakításnak, ha feltekerjük a szőnyeget, és hagyjuk, hogy a padló kerüljön a középpontba.

Mindazonáltal a szőnyeg egyike azoknak a belső dekorációknak, amelyek valóban teljessé tehetik a teret. Tehát, ha a szőnyeg feltekerése nem opció, akkor válasszunk olyan anyagokat, amelyeken nem feltűnő a kutyaszőr, és amelyek moshatók. A tengeri fű vagy szizál szőnyegek minden dekorációhoz passzolnak és ezek az anyagok kifejezetten taszítják a szennyeződéseket, és könnyen tisztíthatóak. A perzsa szőnyeget meg inkább hagyjuk egy másik helyiségbe, ahol a kutyus nem tölt sok időt.

A kutyabarát otthon dísze lehet egy stílusos kutyaágy

3, Stílusos is lehet egy kutyabarát otthon

A belső berendezéséhez illő modern kutyaágy kiválasztása kulcsfontosságú az állatbarát otthonhoz. A választék elég széles, így biztosan találunk olyat, ami illeszkedik lakásunk stílusába, passzol a meglévő bútorokhoz, de egyben kényelmes is. Így kedvencünk helye belesimul a térbe és hozzájárul otthonunk hangulatához, miközben az ő kényelme is biztosított. Ha a takarók, rágójátékok, labdák szétszórva hevernek, könnyen uralhatják a teret és rumlis benyomást keltenek. Egy fonott kosár, vagy láda szépen esztétikusan rejti el az összes kutyás cuccot, amikor épp nincs rájuk szükség. Mutatós és praktikus is egyben, ami akár dekorációs elemként is működhet.

4, Kíméletes tisztítás

Tisztítószer fronton fel kell készülnünk a makacsabb szennyeződések, szőr és szagok eltávolítására, de az is előfordulhat, hogy fertőtlenítésre lesz szükség. Az erős vegyszerek kipárolgása nem csak kellemetlen de károsíthatja minden ott élő egészségét. Válasszunk inkább olyan természetes tisztítószereket, amelyek nincsenek káros hatással sem kedvencünkre, sem a saját egészségünket. Egy légtisztító beszerzése is hasznos lehet, ami nem csak a kellemetlen szagokat, de az egyéb szennyeződéseket is eltávolítja a levegőből. És több helyen érdemes a lakásban elhelyezni szöszhengert, vagy kefét, amivel egyszerűen eltávolíthatjuk az elhagyott szőrszálakat.

5, Jöhetnek a növények, de csak óvatosan

A lakberendezés szerelmesei tudják, hogy a növények azonnal kiemelhetik a teret. De a növények és a háziállatok nem mindig a legjobb barátok. Nemegyszer előfordul, hogy egy gyönyörű növény, amely tökéletesen illene az új kisasztal mellé, veszélyes lehet kedvencünkre. Kutyabarát otthon kialakításakor sem kell lemondanunk a növényekről, de mindenképpen nézzünk utána vásárlás előtt, hogy az adott növény biztonságos-e a kutyusra nézve. Jó választás lehet néhány pálmaféle vagy páfrány féle, de biztonságosak a pillangó orchideák, a fokföldi ibolya és a karácsonyi kaktusz is.

Kutyabarát otthonban is lehetnek növények, de nem mindegy milyenek

6, Biztonságos is a kutyabarát otthon

  • Lehetőleg kerüljük az illatosítókat, erős szagú vegyszereket még akkor is, ha egyébként nem károsak az egészségre. Ha még a mi gyenge orrunk is erősnek érzi, gondoljunk bele mit érezhet egy szuperszimat.
  • Ügyeljünk rá, hogy ne legyenek sehol szabadon, a kutya számára elérhető közelségben kábelek, hosszabbítók, nehogy kedvencünknek kedve támadjon megrágcsálni párat. Ha kutyusunkat egyedül hagyjuk otthon, akkor érdemes áramtalanítani amit csak lehet, a balesetek megelőzése érdekében.
  • Figyeljünk rá, hogy ne legyenek elérhetőek számára olyan apróbb tárgyak, vagy olyan apróra szétrágható tárgyak, amik lenyelve fulladást okozhatnak.
  • A szemetes is érdemes elzárva tartani, vagy szekrényen belülre rakni, vagy becsukni a konyhaajtót, ha nem vagyunk ott. Sok kutya előszeretettel néz körül benne, főleg ha esetleg csábító szagú ételmaradék is van benne, így jobb megelőzni a felfordulást és az esetleges baleseteket.
  • Ha cicánk is van, akkor a cicavécének keressünk olyan helyet, ahol csak a macsek tudja megközelíteni. Van a kutyáknak egy igazán undi szokása, amiről most inkább nem beszélnék, de mindenképp jobb megelőzni és korábbi cikkünkben már olvashattál róla.
  • A lépcsőzés nem minden kutyusnak való. Egyes fajták esetében különösen nagy az egészségügyi kockázat, így ha kedvencünk közéjük tartozik, akkor érdemes lezárni előtte a lakás lépcsőit, így korlátozni tudjuk annak használatát. Mert abban biztosak lehetünk, hogy vígan szaladgál majd rajta föl-le utánunk, ha engedjük.
biztonság otthon kutyabarát tisztítószer otthon otthoni veszélyek szőnyeg tiszta otthon

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink