hirdetés

Így válassz fekvőhelyet a kutyának: nem biztos, hogy a kanapé jó neki

Bodri Melissza

2021. július 23

Akár új kedvenc érkezik a házhoz, és szeretnél neki fekvőhelyet választani, akár az elnyűtt, régi kutyafotelt kellene kicserélned, a megfelelő fekvő alkalmatosság az eb számára is elengedhetetlen. De vajon milyen szempontok szerint kell kijelölni az újat? Cikkünkből kiderül!

hirdetés

Nagyon sokféle fekvőhely létezik az ember legjobb barátja számára. Van olyan gazdi, aki szereti maga mellett tudni a négylábút a saját ágyában, és olyan is akad, aki kényelmes kutyafotelt vagy heverőt biztosít az eb számára. A választék bizony hatalmas, és nem mindig könnyű eligazodni a széles kínálat labirintusában. Érdemes kifejezetten kutyáknak való fekvőhelyet választani, mert speciális kialakításuknak és anyaghasználatuknak köszönhetően jobban igazodnak az eb igényeihez, mint egy sima, embereknek való kanapé vagy szófa. Akárhogy is döntesz, egy dolog a fontos: a választott alkalmatosság legyen elég kényelmes és komfortos a pihenéshez és az alváshoz.

Hol legyen a helye?

Mielőtt kiválasztanád az új fekvőhelyet, mérlegelj: a lakás melyik részére fog kerülni? Fontos, hogy a mérete akkora legyen, hogy praktikusan elférjen otthonod egy adott szegletén, és lehetőleg ne legyen útban senki számára. Érdemes a sarokban vagy egy félreeső, csendesebb zugban elhelyezni, így kedvenced is zavartalanul pihenhet. Ha kültérre fogod tenni a fekvőalkalmatosságot, akkor fontos, hogy strapabíró és ellenálló legyen.

Az ideális méret

Az eb mérete nagyban befolyásolja a megfelelő fekvőhely kiválasztását. Például egy nagyobb, masszívabb kutyának minden bizonnyal nem ugyanaz a heverő fog kelleni, mint egy aprócska ölebnek. Lényeges kérdés az is, hogy mennyire fér el kényelmesen rajta az állat, például nyújtózáskor. Ez esetben fontos, hogy ne lógjanak le túlzottan a végtagjai és a feje, mert ez számára sem komfortos. Továbbá az is szempont, hogy az adott fekhely elbírja a négylábú tömegét, ezért mindig nézz utána, hogy milyen súlyú állatnak javasolják. Hiszen hiába jó a szélessége és a hosszúsága, ha nem alkalmas arra, hogy hosszabb távon elbírjon egy nehezebb, izmosabb ebet. Ha a kutya idős, akkor az is fontos nézőpont, hogy alacsony pamlagot, ágyat válassz, mert egy magasított fotelre lehet, hogy nehezebben mászik fel.

Milyen legyen az anyaga?

Manapság nagyon sokféle anyagú, töltetű fekvőhellyel lehet találkozni: legyen az memóriahab, műszőrme, gyapjú, poliészter felhasználásával készült kutyafekhely, a választék kimeríthetetlen. Lehetőleg olyan anyagút válassz, amely nem vált ki allergiás reakciót a kutyából, és nem irritálja a bőrét. Ebben az esetben a hipoallergén darabok megfelelőnek bizonyulhatnak. Továbbá fontos, hogy a kifejezetten vastag, sűrű bundájú ebeknek, ha teheted, ne kizárólag plüss borítású fekvőhelyet válassz, mert ez utóbbi a kiváló hőtartó képességének köszönhetően csak túlfűtheti kedvencedet. Ez pedig a forró, nyári napokon különösen zavaró lehet.

Fontos, hogy könnyen takarítható legyen

Emellett célszerű más szempontokat is figyelembe venni: az alkalmatosság mennyire szívja magába a kellemetlen szagokat, vízlepergető tulajdonságú-e, és könnyen lehet-e tisztítani, például vedlés idején. Érdemes tehát olyan darabot előnyben részesíteni, ami valamennyi kritériumnak megfelel, hiszen ez a te dolgod is megkönnyíti a takarítás terén. Az ergonómiai szempontok sem elhanyagolhatóak: ne legyen túl kemény vagy túl puha, és lehetőleg tehermentesítse a megfáradt ízületeket és végtagokat. Ez idősebb kutya számára különösen kedvező lehet. Manapság lehet kapni olyan fekvőhelyeket is, melyek kifejezetten ortopédiai problémákra lettek kitalálva.

Fekvőhely alakja

Kerek, ovális, négyszögletes, nagyon sokféle alakú fekvőhelyet lehet vásárolni. Akármelyiket is választod, ismerd a kutyád alvási szokását, milyen pozícióban szeret a legjobban szunyókálni. Ha inkább teljes hosszában kinyújtózva szokott pihenni, akkor egy széles, hosszú fekhely ideális a számára. Ha viszont sokat forgolódik és összegömbölyödve alszik, akkor egy kuckósabb, kerek és zárt formájú ágyikó is jó szolgálatot tehet. A lényeg, hogy ismerd ki kedvenced igényeit, akkor nem érhetnek meglepetések.

(Képek: Getty Images Hungary)

alvás felszerelés ideális fekvőhely kutya alvási szokásai kutya fekhely kutyatartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink