hirdetés

Miért remeg álmában a kutyád? Többnyire ártalmatlan jelenség, de van, amikor azonnal orvoshoz kell vinned

Szénási Szimonetta

2022. október 27 - Képek: Getty Images Hungary

Sok gazdát megrémít, hogy kedvence álmában remeg. Gyakran betegségre gyanakodnak, pedig többnyire nincs kóros oka a reszketésnek. Azonban van, amikor mégis indokolt állatorvoshoz fordulni.

hirdetés

Amikor a kutya álmában remeg, az néha elég ijesztő tud lenni. Főleg, ha gyors szemmozgások, esetleg nyögésszerű vagy síró hangok is társulnak hozzá. Pedig alapvetően normális jelenségről van szó, ami összefügg az állat alvási ciklusával. Bizonyos esetekben azonban valóban problémát jelez, és orvosi beavatkozást indokol.

A kutyák alvásáról

Kedvenced, ahogy te is, különböző alvási fázisokon megy keresztül a pihenés során. Az úgynevezett lassú hullámtevékenységű alvás a könnyű alvás ideje. Ilyenkor a test ellazul, az agyi aktivitás pedig csökken. Ilyenkor az állat légzése és a szívverése is lelassul. Ez a szakasz tart a leghosszabb ideig.

Az úgynevezett paradox alvás, amelynek része a REM (Rapid Eye Movement, azaz gyors szemmozgás) fázis, sokkal mélyebb alvást eredményez. Azonban ezalatt az agyi aktivitás jelentősen nagyobb, mint azt megelőzően, olyannyira, hogy magasabb, mint az ébrenlét idején. A REM fázis nagyon rövid, mindössze pár perces, és a nyugodt periódus közben többször is előfordul. Ezalatt a kutya légzése gyors, és szabálytalan is lehet.

Magas agyi aktivitás és a remegés

Az előzőek megmagyarázzák a remegés okát is: a rövid, ám intenzív REM-fázisok idején a megnőtt agyi aktivitás gyakran különféle izommozgásokat, sőt hangadást eredményez. Emellett az sem ritka, hogy a kutya szeme elkezd sebesen járni a szemhéja alatt. Pont úgy, mint nálad, amikor álmodsz. Ugyanis ugyanezek a jelenségek megfigyelhetők az embereknél is (csak te nem morogsz, hanem esetleg felnyögsz vagy sóhajtasz).

Sebesen járó mancsok

Másik tipikus jelenség a remegés mellett a kutya futómozgása. Pontosabban az eb mancsai járnak úgy, mintha épp sebesen futna. Ettől is sokan megijednek, gondolván, az állat rosszat álmodik. Vagy ellenkezőleg, mosolyognak, hogy biztosan egy nyúl után iramodik a hős vadász.

Akárhogy is legyen, ne ébreszd fel jószágodat! Ha hirtelen hozzányúlsz, megrázod vagy hangosan a nevén szólítod, megijesztheted. Te sem szereted, ha valaki váratlanul kiragad az álmok világából. Ha mindenképp ébreszteni kell a kutyát, azt tedd finoman. Mozgasd meg a fekhelyét, esetleg pakolássz a környezetében, és hagyd, hogy magától keljen.

Ha pedig valóban rosszat álmodott, vagy szemmel láthatóan bal lábbal (manccsal) kelt fel, gyengéden simogasd meg, lágy hangon beszélj hozzá, hogy lássa, minden rendben, és hamar megnyugodjon.

Nem fázik

A másik tévhit, hogy a kutya azért remeg álmában, mert fázik. Ha a szoba normál hőmérsékletű, a fekhelye pedig nincs huzatban, akkor valószínűleg csak a fentebb részletezett okok állnak a cidri hátterében. Fürdés után, vagy a meleg lakásból kilépve egyes fajták valóban dideregnek, de ezt könnyű felismerni. Ahogy azt is, ha az állat valamitől megriadt, és félelmében vacogtatja a fogát (mert ilyen is lehet.)

Mikor fordulj állatorvoshoz?

Fontos beszélni azokról az esetekről, amikor nem az alvási ciklussal függ össze a reszketés. Egyes betegségek – meghűlés, influenza –, vagy a gyomorrontás tünete is lehet a vacogás. Emellett a mérgezés egyik tipikus jele is. Ha úgy látod, pajtásod nem a szokott alvás alatti remegést produkálja, vagy az ébredés után sem szűnik meg, emellett a kutya szemmel láthatóan nincs jól, haladéktalanul vidd orvoshoz!

Ugyanígy nem szabad összekeverni az alvás alatti izommozgásokat az izomgörcsökkel. Ez is jellemzően mérgezéses tünet, ami gyors közbeavatkozást igényel.

álmodik a kutya alvás beteg kutya betegség fázik a kutya izomgörcs kutya alvás kutya alvási szokásai megfázás mérgezés mérgezés tünetei miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink