hirdetés

Kutyák, akik ritkán hallatják a hangjukat: velük nem lesz probléma a sok ugatás

László Enikő

2021. július 11

A kutya azért kutya, hogy ugasson – tartja a mondás. Az ugatásra való hajlam egyedenként eltérő, azonban akadnak fajták, akikre kevésbé jellemző. Mutatunk néhány négylábút, aki ritkán hangoskodik.

hirdetés

A kutyák – mivel beszélni nem tudnak – ugatással és testbeszédükkel, nonverbális jelekkel kommunikálnak. Egyes fajták gyakrabban hallatják hangukat, mint mások. Ez arra vezethető vissza, hogy bizonyos ebeket éppen arra tenyésztettek, hogy jelzéseket adjanak gazdáiknak. A vadászkutyák például ilyenek. Sokuknak igen jellegzetes, éneklésre emlékeztető hangja van, amit a vadász jól felismer és könnyen meg is hall. Ilyen fajta például a beagle vagy a porcelánkopó.

A beagle igen beszédes fajta.

Most pedig nézzük azokat a fajtákat, akik a csendesebb társak közé tartoznak. Azonban ne feledd, minden kutya teljesen egyedi személyiség, így előfordulhat, hogy kedvenced rácáfol a fajtájával kapcsolatos általánosításokra!

Basenji

Elterjed vélekedés a basenjivel kapcsolatban, hogy nem tud ugatni. Azonban ez a különleges kutya egyáltalán nem néma! Különleges hangja ugyan nem a tipikus kutyaugatásra emlékeztet, de nem mondhatjuk róla, hogy teljesen hangtalan. Hosszantartó ugatás helyett ő rövid vakkantásokkal operál, vonyítani (jódlizni) pedig hibátlanul tud. Az viszont tény, hogy viszonylag ritkán mutatja meg különleges orgánumát. A fajtát sokan igen csendes társként emlegetik, azonban akadnak kivételes egyedek, akik szeretik gyakran hallatni hangjukat.

Az alábbi videóban egy basenji hangját hallhatjuk:

Cavalier King Charles spániel

Ha van tökéletes kutya a lakásban való tartásra, minden bizonnyal a Cavalier King Charles spániel az. Nemcsak apró termete, bájos és kedves jelleme, de csendessége is indokolja ezt a posztot. A legtöbb Cavalier nem ugat sokat, így biztosan nem fogja zavarni a szomszédok nyugalmát.

Afrikai oroszlánkutya

Az afrikai oroszlánkutya, más néven rodéziai ridgeback jellemzően csendes fajta. Csak akkor ugat, amikor jelezni akar valamit, veszélyben érzi a családot. Az esetleges hangoskodást az unatkozás is okozhatja, de megfelelő tréning és lefárasztás mellett nem jellemző a sok ugatás erre a különleges fajtára.

Agarak

Az agarak általánosságban véve nem hangos kutyák. Az idő nagy részében csendes megfigyelők, idegeneket sem szoktak megugatni, éppen ezért nem is valók házőrzőnek. Napjaik nagy részét alvással és futkározással töltik, így nincs idejük holmi ismeretlenek megugatására a kerítésnél. Azonban sokuk nem szeret egyedül lenni, ilyenkor hallathatja hangját.

Whippet.

Rövid orrú fajták

A mopsz, az angol vagy a francia bulldog sem kifejezetten hangos fajta. A rövid orrú kutyák általában ritkábban ugatnak. Egyrészt ilyen a jellemük, másrészt előfordulhat, hogy nehezebben kapnak levegőt. Ezek az ebek kiválóan alkalmasak lakásban való tartásra, hiszen csendesek, kistestűek és nincs nagy mozgásigényük.

A rövid orrú kutyák ugyan keveset ugatnak, de előfordul, hogy hangosan röfögnek.

Mit ne válassz?

Ha szereted a csendet vagy zavar a kutyaugatás, lehetőleg ne vadászkutyát válassz magad mellé. Az őrző-védő típusú ebek csak akkor jeleznek, ha bajt észlelnek, és ezt a tudomásodra akarják juttatni. A terrierek jellemzően sokat ugatnak. Ha kedvenced nagyon sokat ugat érdemes tréninggel leszoktatni róla vagy kivizsgálni, nincs-e idegrendszeri problémája. A szeparációs szorongással küzdő, illetve unatkozó ebek is hajlamosak a gyakori vokalizációra.

(Képek: Getty Images Hungary)

afrikai oroszlánkutya agár angol bulldog basenji cavalier king charles spániel csendes kutyafajták francia bulldog kutyaugatás mopsz ugat a kutya ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink