hirdetés

Top 7 kutyafajta, akik ideálisak lehetnek idős emberek mellé: ezért nem mindegy, milyen ebet választanak

Csupor Erik

2022. december 9 - Képek: Getty Images Hungary

Több kutatás is rámutat arra, hogy egy kutya jelenléte egy háztartásban és a napi érintkezés a kutyákkal komoly egészségügyi és mentális előnyökkel jár, nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé teheti a gazdát.

hirdetés

Fokozottan igaz mindez az idős, aktív munkát már nem végző korosztályra. Hogy miért? Az aktív munkatevékenység vége sok esetben rosszul hat a nyugdíjba vonulókra, hiszen nehéz szinte egyik napról a másikra átszokni egy új életformára, ami a legtöbbször kevesebb mozgással, néha pedig magánnyal jár együtt. Ezt általában nem mindig könnyű feldolgozni. Az aktivitás és a testmozgás hirtelen csökkenése sok esetben egészségügyi problémák kiváltója és okozója lehet, a visszavonultság és magány pedig mentális problémákat okozhat.

A kutyák jótékony hatása az idősekre

Egy nyugdíjas melletti kutya társasága csökkentheti a stresszhatásokat, vidámabbá teheti a hétköznapokat és még arra is vannak kutatási eredmények, hogy ezek következtében a vérnyomás értékeket is javulnak. Emellett a négylábú társak egy olyan rendszerességet visznek a gazdáik életébe, ami egy kivitelezendő és örömmel kivitelezhető rutint jelent a hétköznapokban, például séták és más kutyás gazdákkal történő találkozások formájában.

Nem mindegy, milyen fajta

Habár természetesen minden ember más és más aktivitási szinttel és igénnyel rendelkezik idős korában, az is természetes, hogy nem minden kutyafajta ajánlható őszintén egy időskorúnak. Egy 60 kilós, kemény pásztorkutya, de egy pörgős, kis termetű jack russell terrier sem feltétlenül ideális partner egy idős ember számára, nem is beszélve a nagyszülőket egy pitbull terrierrel meglepő unoka esetéről, amelyről konkrétan hallottunk. Szeretnénk ismét hangsúlyozni, hogy minden ember más aktivitási szinten van nyugdíjas korában, ennek ellenére megpróbáljuk megmutatni azt a 7, szerintünk leginkább javasolható fajtát, ami ideális lehet idősek számára is.

7. Cavalier King Charles spániel

Ez, a 17. században két angol király, I. és II. Károly által kiemelten kedvelt fajta rendkívül népszerű az idősek és unokáik körében, hiszen ki tudna ellenállni nagy, kerek szemeiknek és selymes szőrüknek. Őseikhez képest ez a némiképp túltenyésztett fajta, napjainkban már rendkívül barátságossá és emberközpontúvá vált, aki a kisgyerekeket sem fogja elriasztani magától, ugyanakkor mozgásigénye is mérsékelt.

6. Máltai selyemkutya

Habár éber kutya, az idősek és szomszédjaik szerencséjére nem a legugatósabb és leghangosabb fajtáról van szó az esetükben. Ragaszkodó, tipikusan társasági kutyaként viselkedő fajtáról beszélünk, aki mindig meghódítja a környezetét, jó kedvet áraszt és teremt maga körül, mozgás- és aktivitási igénye nem túl magas.

5. Mopsz

Ez a kistermetű, ősi kínai múlttal rendelkező fajta igazi szórakozást és örömöt, ugyanakkor felelősségérzetet lophat minden idősebb ember életébe. A mopszok időnként makacsok és keményfejűek, de feltétlenül hűek a gazdához, követik mindenhová, a játékra, bolondozásra mindig nyitottak. Termetük miatt mozgásigényük sem túl nagy, ugyanakkor lelkes partnerek a délutáni szunyókálásban.

4. Basset hound

A kutyák szomorú szamurája, szerintünk Kozsó is velük vigasztalódik, ha nem jön be egy új sláger, márpedig pár évtizede nem jön be… Habár a basset hound egy tipikus példa arra, hogy miként válik a vér vízzé, hogyan lesz egy vérbeli vadászból egy kissé lelassult családi kedvenc, a mostani karakterük ideális partnerré teszi őket egy idős ember számára. Ragaszkodóak, türelmesek, fül- és bőrméretük pedig fordítottan arányos mozgásigényükkel.

3. Francia bulldog

Majdnem minden jó, ami francia, és ha a kutyavilágra vetünk egy pillantást az idősek szempontjából, nos, a francia bulldog mindenképpen az. Ugyan gyakran makacs, mint egy – természetesen – francia öszvér, sokszor önfejű, mint egy francia szamár, de szereti gazdáját és kifejezetten nem kedveli a túlmozgásos állapotot. A kanapén a gazda mellett drukkol a Paris Saint-Germainnek, tényleg ideális idősebbek számára.

2. Angol bulldog

A francia bulldog elődje és az ősi, még komoly munka- és harcértékkel rendelkező ősbulldogok leszármazottja, akiben kevés maradt meg azokból a tulajdonságokból, amik miatt egykoron a bulldogokat tisztelték és alkalmazták. Mára talán a legnagyobb „kanapéhuszárrá” vált, aki egy kissé lusta, nehezen nevelhető és önfejű, ugyanakkor kiváló társává válhat egy nyugdíjaskorú embernek. Egy kivétellel: a horkolást nehezen, vagy nem viselő leendő tulajdonosoknak ezt a fajtát el kell felejteniük.

1. Corgi

Habár ez az apró, rövid lábú, Walesből származó fajta egykoron marhatereléssel és egésznapos kemény munkával kereste a kenyerét, napjainkra egy rendkívül emberbarát, empatikus és együttműködő karakterű fajtává vált, ami nyugodtan ajánlható idősebb korúaknak is. Intelligens, a gazda minden kívánságát és gondolatát lesi, ugyanakkor bizonyos szintű mozgatás is fontos testi és lelki egészségéhez. Napi legalább egy aktív óra rászánásával talán a legideálisabb társsá tehető időskorúak számára.

angol bulldog basset hound cavalier king charles spániel corgi Csupor Erik francia bulldog kutya idős embernek kutyafajták idős embereknek máltai selyemkutya mopsz toplista

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink