hirdetés

A kutyatartás 6+1 igen kedvező egészségügyi hatása a szervezetre: még a koleszterinszintre is pozitívan hat

Ferenczi Deborah

2022. június 24 - Képek: Getty Images Hungary

Számos kutatás bebizonyította már, hogy mennyi egészségügyi előnye van a házi kedvencek tartásának. Nem csupán a mentális egészségünkre, de a testi-lelki egyensúlyunkra is kiváló hatást gyakorolnak. Segítségükkel felvehetjük a harcot a depresszió, a stressz, és számos hasonló mentális betegséggel. Ezenfelül még olyan fizikai hatásaik is vannak, mint a szív- és érrendszeri betegségek esélyének mérséklődése, és a koleszterinszint csökkentése.

hirdetés

A tudósok az elmúlt időszakban egyre inkább elkezdték vizsgálni azt, hogy milyen fizikai és mentális egészségügyi előnyökkel járhat a kutyák tartása. Az alábbiakban ezeket soroljuk fel.

1. Csökkenti a vérnyomást

Számos kutatás bebizonyította, hogy a kutyatartás kiváló hatással van a vérnyomás csökkentésre. Ez leginkább magas vérnyomásban szenvedő betegek esetén mutatkozik meg. Erre bizonyíték az, hogy amikor magas vérnyomásban szenvedő betegek kutyát fogadtak be egy menhelyről, a vérnyomásuk öt hónapon belül jelentősen csökkent. Ez a kutatók szerint annak köszönhető, hogy amikor egy kutyával van az ember, csökken a stressz-szintje, és ennek köszönhetően alacsonyabb a vérnyomása.

2. Csökkenti a fájdalmat

A kutyatartás folyamatos fájdalomcsillapítást idéz elő. Ez különösen igaz krónikus fájdalomtól szenvedőknél. Rákbetegek esetében vizsgálták, hogy a kutya jelenléte jelentősen csökkentette a fájdalmukat. Ennek az oka abban rejlik, hogy egyrészt csökkenti az eb a felgyülemlett feszültséget, esetleg félelmet, továbbá el is tereli a beteg figyelmét a fennálló fájdalomról, így az sokkal könnyebben éli meg azt.

3.  Csökkenti a koleszterinszintet

Kutatások kimutatták, hogy az állattartóknak érzékelhetőbben alacsonyabb a koleszterin és triglicerid-szintje, mint a kisállat nélkül élőknek. Ennek oka valószínűleg abban keresendő, hogy az állattartás igényel gyakori mozgást, illetve egészségesebb életmódot igényel.

4. Segít elkerülni a stroke-ot

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy  30%-kal kevesebb az esélye a szívrohamra azoknak, akinek kutyája van. Emellett 40%-kal kisebb a stroke esélye, ez valószínűsíthetően szintén az egészséges életmóddal lehet összefüggésben. Ezenfelül az eredmények azt bizonyítják, hogy a szívroham utáni gyógyulást is elősegítik az ebek, ugyanis a szívroham után egy évvel a kutyások jóval nagyobb eséllyel vannak életben, mint azok, akiknek nincsen háziállatuk.

5. A cukorbetegeknél jelzik a vércukorszint leesését

A cukorbetegek számára szintén nagyon fontos lehet egy állat jelenléte, mivel a kutyák képesek érzékelni a cukorsokk bekövetkeztét. Ugyanis megváltozik a viselkedésük, mikor gazdájuk vércukorszintje csökken. A kedvencek valószínűleg a gazda testében lezajló kémiai változásokra reagálnak. Így még mielőtt megtörténne a cukorsokk, jelzik a gazdájuknak azt, hogy éppen rohamosan csökken a vércukorszintjük.

6. Segít megelőzni az allergiát és jó hatással van az immunrendszerre

Egy tanulmány arra az eredményre jutott, hogy az állattal együtt élő 5-7 éves gyermekek évente 3 héttel kevesebbet hiányoznak az iskolából vagy óvodából betegség miatt. Ennek az oka pedig az, hogy minél több állat van otthon, annál kevesebb eséllyel lesz valaki felnőtt korában allergiás lesz.

+ 1. A stressz csökkentése

Mindezek mellett fontos megemlíteni a stresszcsökkentő erejét az állattartásnak. Ugyanis számos betegség a stresszből fakad, melynek kezelése sok esetben eredménytelen. Ám a kutyatartás bizonyítottan és jelentős mértékben csökkenti a feszültséget. Így számos komoly betegség megelőzhető egy állat segítségével.

időskori kutyatartás kutya hatása az egészségre kutya hatása az emberre kutyatartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!