hirdetés

A Hospice Ház fénysugarai: terápiás kutyák a legkeményebb terepen

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 27

A kutyák terápiás hatása annyira értékes, hogy a gyógyítás egyre több területén próbálják bevonni. Akad olyan eset is, ahol megrendítő módon már nem az egészség a cél, hanem pusztán az, hogy a kutyák a gyermekek utolsó heteiben szép pillanatokat szerezzenek.

hirdetés

Azok a betegek, akiknek csak heteik, napjaik vannak hátra, még nagyobb becsben tartják a boldog pillanatokat. A kutyák pedig pontosan ebben a folyamatba tudnak segíteni, ugyanis hospice házakba látogatásuk során némi örömöt csempésznek az egyébként kínzó fájdalmakkal járó mindennapokba.

A legszörnyűbb élethelyzeteket is képes, ha csak pillanatokra is, de enyhíteni egy kutya jelenléte.

Segít-e a kutya jelenléte egy haldoklón?

Fontos megérteni, hogy attól függetlenül, hogy csak hetei vannak hátra egy embernek, még ugyanúgy van szüksége arra, hogy átélje az élet szépségét. Ezt pedig csakis társadalmi érintkezések, foglalkozások közben lehet megtapasztalni. A kutyák pedig egy olyan különleges tulajdonsággal rendelkeznek, ami folytán egy egészen különleges érzést tudnak létre hozni az emberekben, mely az önzetlen és odaadó szeretetre alapul. Ha csak érzelmi támogatás kell a betegnek, akkor csak hozzábújnak és ezzel segítik, de előfordul, hogy csoportos foglalkozás keretein belül játszanak a gyerekekkel, ezzel javítva a kicsik szociális interakcióit. Akár egy családi konzultáción is jót tehetnek: jelenlétükben könnyebb beszélni a félelmekről.

Nem kezeli a beteget haldoklóként

A kutya nem úgy kezeli a haldoklót, mint az emberek. Nem kivételezik vele, nem sajnálja, ugyanolyan rajongással és szeretettel fordul felé, mint bárki máshoz. Nem zavarja, ha emberi partnere már nincsen olyan jó állapotban, infúziót kap, ha eltorzult vagy ha bármiféle elváltozás van a testén. Ugyanúgy viszonyul hozzá, mint bárki máshoz, hiszen ő nem a haldoklót látja meg benne, hanem az embert.

A kutya számára a haldokló teljesen ugyanolyan ember, mint bárki más.

A jótékony hatások

A kutyatartás fizikaitól hatásai, mint a vérnyomás vagy a kortizolszint csökkenése, a haldoklóknál is jelentkeznek. Emellett a depresszió vagy stressz jelentős minimalizálása is várható. Arról nem is beszélve, hogy a kutyák jelenlétében könnyebben megnyílnak az emberek. Akár a haldokló, akár a családja képes beszélni a félelmeiről és a fájdalmairól, ami az egészséges traumafeldolgozás elengedhetetlen lépése.

Maya, Frida és Szellő

Az adott módszer természetesen nem csak külföldön elterjedt. Hazánkban is élnek ilyen jellegű, kifejezetten terápiás célra használt ebek, akik rendszeres jelleggel látogatják a Hospice Házakat. Maya és Frida például nagyon sokaknak könnyítik meg a búcsú pillanatát. Szintén híres kutyának mondható Szellő, aki még az orvosi viziteken is részt vesz, ahol eldöntik mely betegnek milyen kezelésre lehet szüksége. Ő egyetlen Hospice Házban dolgozik folyamatosan, így sokkal közelebb tud kerülni a betegekhez, ápolókhoz és orvosokhoz egyaránt.

Az alábbi videóban részletesen beszélnek a hospice házban történő kutyás terápia hatékonyságáról.

Elképesztően nehéz ez az időszak. Ilyenkor minden egyes olyan pillanatnak örül az ember, ami nem a lassan bekövetkezendő halál körül forog. A kutyák pedig pontosan ebben segítenek, mivel jelenlétükkel feldolgozhatóbbá teszik a feldolgozhatatlant, és ha csak egy pillanatra is, de megmutatják, hogy az életnek vannak szépségei is.

(Képek: Getty Images Hungary)

hospice ház kutya és gyerek segítőkutya személyi segítőkutya terápiás kutya terápiás kutya hatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink