hirdetés

A kutyatartók megszépülnek: nem csak belsőleg változtat meg kedvenced

Szénási Szimonetta

2022. október 13 - Képek: Getty Images Hungary

Gondos gazdaként egyértelmű, hogy kedvenced egészsége elsődleges. Azonban azzal nem biztos, hogy tisztában vagy, mennyit tesz kutyád a te jóllétedért. Vegyük sorra, miket köszönhetsz négylábúdnak!

hirdetés

Nem csak a terápiás kutyák sajátja, hogy az emberek egészségének szolgálatába állnak. Minden eb akarva-akaratlanul is rengeteget tesz gazdája testi és lelki állapotának karbantartásáért. Az alábbiakban pontokba szedtük, miért egészséges kutyát tartani.

1.) A kutyásoknak nem csupán nagyobb, de egészségesebb is a szíve

Kutatások bizonyítják, hogy a kutyatartás pozitív hatással van a szívre és az érrendszerre. A tanulmányok szerint a gazdáknak csökkent a vérnyomása, a koleszterin-, valamint a trigliceridszintje, ez pedig összességében csökkenti a szívroham kockázatát. Ennek oka jórészt az, hogy az állattartás csökkenti a stresszt, ami valamennyi egészségügyi panasz egyik fő indikátora. Emellett a rendszeres séta is nagyban hozzájárul a jó állapothoz.

2.) Viszlát, allergia!

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című folyóiratban publikált kutatások azt mutatják, hogy akiknek csecsemőként volt valamilyen kisállat a közelében, azoknál 33 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki valamilyen allergia a későbbiekben. A tudósok úgy gondolják, ennek oka az, hogy ha a szervezet hamar megismerkedik a különféle allergénekkel és egyéb baktériumokkal, akkor azok ellenállóbbá teszik az immunrendszert. Ha kialakul a természetes immunitás a gyermekben, akkor felnőttként nem lesz érzékeny az adott allergénekre. Hangsúlyozzák, hogy ez a hatás csak akkor érvényesül, ha a kicsi 1 éves kora előtt találkozik állatokkal.

3.) Fittebb külső

Amellett, hogy a kutyasétáltatás jó hatással van a szívedre és az érrendszeredre, az alakodnak is kedvez. Egy 2000 gazda bevonásával végzett felmérés szerint azoknál, akik minden nap elvitték egy körre kedvencüket, kisebb volt az elhízás aránya. Emellett ad egyfajta belülről jövő ragyogást az, hogy szereted kutyádat, ő pedig ezt viszonozza. Ennek egyik oka a boldogsághormonok termelődése, amely mindenkit megszépít.

4.) Béke és nyugalom

Ahogy már említettük, pajtásod jelentősen csökkenti a benned levő feszültséget. A stressz pedig nagyon alattomos dolog, amellett, hogy megkeseríti a napjaidat, számos egészségügyi problémát generál, amik aztán komoly betegségekhez vezethetnek.

Kutyád képes arra, hogy ellensúlyozza a téged érő negatív hatásokat. Amikor játszol vele, vagy csak simogatod, testedben megnövekszik a szerotonin és a dopamin szintje. Ezek az úgynevezett neurotranszmitterek pozitív irányba befolyásolják a hangulatot, egyszersmind megnyugtatnak.

Emellett szőrös barátod dédelgetése oxitocint szabadít fel, amit gyakran boldogsághormonként is emlegetnek. Ez egyszerre csökkenti a stresszt, és segít elmélyíteni a köztetek levő kapcsolatot. (Érdekesség, hogy a kisbabák vagy kölykök születésekor is ez a hormon szabadul fel az anya szervezetében, hogy mindinkább kötődni tudjon a kicsinyéhez.)

5.) Szociális haszon

A társas kapcsolataid szempontjából is egészséges kutyát tartani. Barátodnak hála ugyanis sokkal több emberrel érintkezel a nap folyamán, így kevésbé fenyeget az elmagányosodás, mint azokat, akik nem tartanak kiskedvencet. A brit Warwick Egyetem adatai szerint a megkérdezettek 40 százaléka számolt be arról, hogy sokkal könnyebben barátkozik kutyatartóként.

egészség egészséges életmód ember és kutya kapcsolat kutya és ember kutya hatása az egészségre kutya hatása az emberre kutya pozitív hatása kutya sétáltatása kutyasétáltatás kutyatartás terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink