hirdetés

Ezért csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a kutyatartás: több tanulmány is kimutatta az összefüggést

Ferenczi Deborah

2022. augusztus 17 - Képek: Getty Images Hungary

A gazdik jelentős százaléka tisztában van azzal, hogy mennyi pozitív hatása van a kutyatartásnak az életükre. Számos olyan tanulmány született, mely nem csupán a mentális egészségre gyakorolt eredményekről számol be, hanem a fizikai egészségéről is. Az alábbiakban arra keressük a választ, hogy a szív-és érrendszeri betegégségekre milyen jótékony hatása van egy kutya jelenlétének.

hirdetés

Az állattartás, különösen a kutyatartás a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével jár. Ez nem jelenti azt, hogy egyértelmű ok-okozati összefüggés van a kettő között. Azonban jótékony hatásai tudományosan megalapozottak, és egyben arra engednek következetni, hogy az állattartással összefüggő egészséges életmód jelentős mértékben meghatározza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A kutyák nyugtató hatással vannak az emberekre

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kutyatulajdonosok vérnyomása alacsonyabb, mint azoknak, akiknek nincsen ebük. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a kutyák nyugtató hatással vannak a gazdájukra, és segítenek nekik abban, hogy egészségesebben kezeljék a stresszt, illetve az olyan jellegű szorongásos problémákat, melyek a vérnyomás krónikus emelkedésével járnak. A nyugtató és stresszoldó hatáson túl valószínűleg kiemelkedő szerepet játszik az is, hogy az állattartók általánosságban sokkal többet mozognak, mint a többiek. Hiszen mennyivel motiválóbb úgy elmenni egy hosszabb sétára, vagy csak kimozdulni a közeli parkba, hogy tudjuk, az állatnak szüksége van rá, mintsem csak magunk miatt. Egyes kutatások egyenesen azt állítják, hogy az ebek puszta simogatásának következtében is csökken az emberek stressz-szintje.

A koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak

Egy másik kutatás pedig arra a következtetésre jutott, hogy a kutyatartás hosszútávon alacsonyabb koleszterin- és trigliceridszintet eredményez. Ezek a különbségek a gazdik és az állatot nem tartók között nem magyarázhatók az étrenddel, a dohányzással vagy a testtömeg-indexszel. Az eltérések oka azonban még mindig nem teljesen világos, bár valószínűsíthetően összefügg a testmozgás gyakoriságával is.

A stressz kezelésa kutyával és anélkül

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát jelentősen megnöveli az, ha komoly stresszhatásnak vagyunk kitéve. A folyamatos szorongás és aggódás rendkívül negatív hatással van az egészségünkre. Azonban a kutyák emberre gyakorolt ​​nyugtató hatása segít a stressz kezelésében, illetve csökkentésében, ezzel megelőzve azt, hogy komoly betegség alakuljon ki esetükben. Stressz hatása alatt állattartóként kevésbé emelkedik meg a pulzusunk és vérnyomásunk, és gyorsabban tér vissza a normál értékre, csökkentve a stressz testre gyakorolt ​​hatásait, ezáltal pedig a szívbetegségek kockázatát is.

kutya hatása az egészségre kutya hatása az emberre kutya hatása rád nyugtató stresszoldás szívbetegség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink