hirdetés

Úgy szeretlek, majd megeszlek: mi váltja ki a cukiság-agressziót és hogyan kezelheted?

Hangai Lilla

2022. november 28 - Képek: Getty Images Hungary

Előfordult már, hogy elöntöttek az érzelmek egy aranyos és bolyhos kutyus láttán? Mondjuk, ha meglátsz az utcán sétálni egy golden retriever kölyökkutyát a piros kis pórázán, fejbekólint az érzés, hogy addig ölelnéd magadhoz, míg kiszorítod belőle a szuszt? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, akkor először is szeretnénk leszögezni, hogy nem vagy egyedül. Másodszor pedig nagy a valószínűsége, hogy a cukiság-agressziót tapasztalod meg az ilyen és ehhez hasonló alkalmakkor.

hirdetés

Annak ellenére, hogy a név egyszerre hangzik játékosan és félelmetesen, ennek az érzelemegyüttesnek a megtapasztalása nem jelenti azt, hogy bárkit is bántanál vagy bárkire is veszélyes lennél. Mutatjuk mi is pontosan a cukiság-agressziós és hogyan kezelheted.

Mi is pontosan az a cukiság-agresszió?

A cukiság agresszió arra a késztetésre utal, hogy megszoríts, megharapj vagy megcsípj valami aranyos, elképesztően édes dolgot. Például egy kisállatot vagy egy csecsemőt. A félreértések elkerülése végett ezek a gondolatok nem számítanak betegesnek, ha soha nem manifesztálódnak tettekben.

A pozitív tapasztalatokra reagálva egyesek dimorf módon fejezik ki érzéseiket, vagyis pozitív és negatív reakciókat is egyszerre mutatnak. Például sírhatnak egy esküvőn, vagy szívből sikoltozhatnak, amikor meglátják kedvenc zenekarukat fellépni egy koncerten. Mindkettő normális viselkedésnek számít, ahogy az is, ha egy cuki kisállat láttán azt érzed, hogy legszívesebben halálra simogatnád és ölelgetnéd.

A kutatók összefüggést találtak a cukiság-agresszió és azon agyi tevékenység között, amely a gondoskodó viselkedéshez és a túlterheltség érzéséhez kapcsolódik. A cukiság-agressziót átélő emberekben tehát olyan intenzív érzéseket vált ki valami pozitív dolog, hogy arra képtelenek nyugodtan reagálni.

Vajon neked is van ilyen?

A cukiság-agresszió meglepően gyakori válasz a gyermeki vonásokkal rendelkező kutyákra, különösen a kölykökre vagy a társas együttélésre tenyésztette ebekre, mint például a pomerániai törpespicc, a toy uszkár vagy a törpetacskó. Az egyik módja annak, hogy megtudd, te tapasztalod-e ezt a késztetést, ha megfigyeled a testbeszédedet. Amikor meglátsz egy ilyen kiskutyát, összeszorítod a fogaidat, ökölbe szorítod a kezed és sugallatot érzel, hogy nagyon-nagyon-nagyon szorosan magadhoz öleld őket és soha ne add vissza a gazdájuknak? Mhmm, valószínűleg helyben vagyunk.

A jelenséggel kapcsolatos kutatások még korai szakaszában járnak, így nincs szabvány a pontos meghatározásra. „A cukiság-agresszió azonban nem betegség vagy rendellenesség, ezért nem lehet diagnosztizálni. Mindössze egy általános emberi reakcióról van szó.” – mesélte el Dr. Jo Myers állatorvos az American Kennel Clubnak.

Vannak-e veszélyei a jelenségnek és mit lehet tenni az enyhébb lefolyásért?

Mindaddig, amíg nem alkalmazod a gyakorlatban is ezeket a késztetéseket, addig minden a legnagyobb rendben van. Így talán le sem kellene írnunk, hogy minden tettlegességig fajuló állatokkal kapcsolatos bántalmazás nem cukiság-agresszió, hanem kegyetlenség és büntetendő cselekmény.

A legtöbb embernek elég önuralma van ahhoz, hogy ne szorítsa túl erősen a kölyökkutyát. De fontos észben tartani, hogy amikor egy ilyen apró lényt tartasz a kezedben, érdemes annál is óvatosabbnak lenni, mint azt elsőre gondolnád. Ezen kívül mindenképpen figyeld a stressz jeleit. Ha a kutyus sokat ásít, nyalogatja a szája szélét, szűköl és behúzza a fülét, ideje visszavonulót fújni és teret engedni neki.

A cukiság-agresszió megjelenése a gyerekeknél

Az ölelés és a puszi nem része a kutyák testbeszédének, ezért sok blökinél előfordul, hogy fenyegetve és csapdába esve érzi magát, ha egy ember szorosan átöleli, magához szorítja vagy puszikkal halmozza el. Nem csoda hát, ha az is megesik alkalmanként, hogy erre feszültebben reagálnak; ugatnak, rúgnak, esetleg odakapnak.

Érdemes már kisgyermekkorban beszélni ezekről a dolgokról. Hogy a kutyusok nem szeretik, ha húzzák a szőrüket, ölelgetik őket vagy a farkukat fogdossák. Ha úgy látod, hogy gyermeked a cukiság-agresszió jeleit mutatja, magyarázd el neki nyugodtan, hogy sok mindenki érez így, nincs ebben semmi rossz, de tisztelni kell az ebek személyes terét és igényeit.

Ez a technika segít a kicsiknek összhangba kerülni az érzéseikkel és korán megtanulják azt is, hogyan szabad biztonságosan és kedvesen, nyugodtan közeledni egy négylábúhoz. Dr. Meyers szerint az is remek taktika, ha plüsskutyán keresztül tanítjuk meg a gyerekeknek, hol és hogyan szabad simogatni egy négylábút.

állatorvos aranyos kutyák cuki képek kutyákról cuki kutya cukiság-agresszió Ember és kutya kutatás kutya ember kapcsolat kutya gyerek kutya gyerek kapcsolat kutya hatása a gyermekre kutya hatása az emberre kutya hatása emberre kutya hatása rád pszichológia rajongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink