hirdetés

Egy kutya is lehet pszichopata? Ezek a jelek utalnak rá, hogy igen

Ferenczi Deborah

2021. október 16

Azt már bebizonyította a tudomány, hogy a kutyák is rendelkeznek érzésekkel, illetve hajlamosak arra, hogy időszakosan pszichés gondjaik legyenek. Ám ha rendszeresen tapasztalsz ilyen jellegű problémát, akkor érdemes azon elgondolkozni, hogy komolyabb baj is állhat a háttérben.

hirdetés

Amennyiben sokszor furcsán vagy éppen zavarodottan viselkedik a kutyád, az aggasztó jel lehet. Példának okáért, ha egyszer túlzottan agresszív, máskor pedig kifejezetten félénk, akkor elképzelhető, hogy az állat komoly pszichés gondokkal küzd.

Miért alakulhat ki ilyen jellegű viselkedészavar?

Alapvetően a komolyabb eredetű pszichés problémák mindig egy nagyon mély traumára vezethetőek vissza. Egy megrázó esemény akár kezelhetetlen mértékű félelmet is kialakíthat az állatokban. Ez teljesen normális egy bizonyos fokig, de abban az esetben, ha már kóros viselkedés, illetve személyiségzavar alakul ki, akkor érdemes mihamarabb felkeresni egy szakembert. Erre többek között azért is van szükség, mert egy idő után kiszámíthatatlanná vagy veszélyessé válhat az állat.

Az állatok traumái

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen események okozhatnak a kutyáknak traumát, és mi az, ami kiváltja az azt követő poszttraumás stresszt, aminek egyik tünete lehet az, hogy az eb pszichopataként viselkedik. Ha a kutya menhelyre kerül, gazdát vált, esetleg elveszett, az legalább akkora törést tud benne okozni, mintha súlyos balesetet szenvedne. Szintén sérülést okozhat, ha megváltozik családjának szerkezete: ilyen például a gazda halála, vagy egy gyermek születése. Ezek az esetek mind okozhatnak olyan jellegű törést, melyek kihatással lehetnek az állat mentális és fizikai egészségére. A későbbiekben ennek köszönhetően alakulhat ki a poszttraumás stressz és a negatív asszociációk.

Ha nagyon megváltozott a viselkedése lehetséges, hogy komoly trauma áll a háttérben

A beteges félelem és negatív asszociációk

Alapjáraton a beteges félelem a legtöbb esetben a poszttraumás stressz következménye. Ilyenkor a kutya olyan negatív asszociációkra alapoz, amik számára traumatikus jellegűek voltak. Példának okáért ilyen lehet, ha egyszer kiskorában leesett a lépcsőn, és nagyon megütötte magát. Ez elképzelhető, hogy a jövőben komoly félelmet okoz számára. Ez a jelenség igazán széles skálán terjedhet, de a legtöbb esetben fizikai vagy lelki fájdalommal köthető össze. Az ilyen negatív berögzüléseket érdemes belőle kinevelni úgy, hogy valami pozitív élményt nyújtasz neki az adott dologgal kapcsolatban. Ami viszont nagyon fontos, hogy ennek is van egy olyan határa, ami még elfogadható, és azon túl olyan is van, ami már kifejezetten káros az állat mentális egészségére.

A kórós félelem intő jel lehet.

Tényleg lehet pszichopata a kutyám?

Konkrétan pszichopatának nevezni egy állatot kissé erős. Lehetséges, hogy a kutyának viselkedészavarai vannak. Amennyiben kóros félelem, szorongás, emiatt jelentősen megváltozott viselkedés jelentkezik, akkor mindenképpen érdemes azon elgondolkozni, hogy valami hasonló dolog állhat a háttérben. Ellenben az nem valószínű, hogy konkrétan pszichopata a kutya, hiszen a pszichopátia nem csak a kóros viselkedés zavarra terjed ki, hanem arra is, hogy örömet okoz számára az, hogy másokat lát szenvedni. Példának okáért felvetette Sherry F. Colb, hogy amikor a kutyája képes volt hosszú perceket várni egy meglapult kis nyúlra kizárólag azért, hogy utána széttépje, akkor vajon ő ebben örömét lelte, tehát pszichopata? Tényleg az okozott számára elégedettséget, hogy megölte az az állatot? Minden bizonnyal nem, szimplán a vadászösztön normális működését figyelhette meg, és semmiféle pszichopátiára való hajlam nincsen benne.

A legtöbb élőlény képes egy bizonyos mértékű becsapásra és önbecsapásra, de a kimondott nárcizmus, az önfelnagyító és önző magatartás vagy az önelégülést hozó kegyetlenkedés kizárólag olyan emberi intézmények talaján jöhet csak létre, mint a nyelv és a kultúra.” – nyilatkozta Samuel Veissière kognitív antropológus a Culture, Mind and Brain Program társigazgatója.

 

Ne hibáztasd magad

Amennyiben nagyon komoly hangulatingadozásokat és viselkedésproblémákat, esetleg megmagyarázhatatlan zavarokat tapasztalsz, akkor mindenképpen ajánlott szakemberhez fordulni, mielőtt még a kutya esetleg agresszióra hajlamossá válik. Viszont ettől függetlenül fontos magadban tudatosítanod azt, hogy abban az esetben, ha te mindent megteszel annak érdekében, hogy a kutyádnak ne legyenek alaptalan félelmei, akkor viselkedése nem a te hibád. A viselkedésbeli változások nem azt jelentik, hogy rossz gazda vagy, csupán azt, hogy az eb nehezen tudja feldolgozni az őt ért negatív impulzusokat.

Ha úgy érzed kutyád viselkedése jelentősen megváltozott, és nehezen tudod kezelni, akkor mindenképpen fordulj szakemberhez!

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya lelki betegségek kutya lelkivilága kutya pszichés problémák kutya pszichopata negatív asszociáció poszttraumás stessz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!