hirdetés

Fájdalmas sorsok: a menhelyi kutyák 6 leggyakoribb testi-lelki problémája

Buzgó Csilla

2021. május 1

Az a csoda, hogy a megannyi megpróbáltatáson átesett négylábúak még képesek bízni az emberekben.

hirdetés

Aki állatotthonból vesz magához házikedvencet, nyilván számít arra, hogy felbukkan majd néhány kihívás e nemes vállalkozás göröngyös útján. A leggyakrabban az alábbi nehézségekkel kell szembenéznie az újdonsült gazdinak.

Mentális és viselkedésbeli zavarok

Sajnos sok lelki probléma hátterében állhatnak a szervezetet érintő betegségek, de legtöbbször elegendő a rossz bánásmód ahhoz, hogy zavar alakuljon ki az eb fejében.

Bizonytalanság és félelem

Természetes, hogy egy családjától elszakított, bántalmazott, vagy az utcák kegyetlen körülményei közül mentett kutya kezdetben bizalmatlan, még a jó bánásmód ellenére is. Nem tudhatja, hogy új gazdái meddig lesznek kedvesek hozzá, hiszen élénken élnek benne a korábbi csalódás emlékei.

Ilyenkor érdemes az ő tempójában haladni a bizalom kiépítése felé. Nem szabad túlságosan erőltetni a szeretgetést, mert a sok új élmény teljesen eláraszthatja a kutyus elméjét, és bezárkózhat. Hagyd, hadd nyíljon meg neked akkor, amikor neki alkalmas!

Agresszív viselkedés

Az a kutya, akit az utca törvényei neveltek, vagy durva bánásmódban részesült, valószínűleg kiépített magában egy sor védekezési mechanizmust. Vehemensen védelmezheti ételét, területét, de akár egy egyszerű érintésre is érzékenyen reagálhat.

Ha meglévő kedvencedhez költözteted haza a menhelyi ebet, számíts arra, hogy kettejük között nézeteltérések alakulhatnak ki. Ez természetesen nem törvényszerű, de nem árt az elővigyázatosság. Érdemes előre érdeklődnöd a menhely munkatársainál arról, hogy új védenced hogy jön ki más állatokkal.

Ha lehet, először pórázon ismertesd össze kettejüket, és csak akkor véglegesítsd az örökbefogadást, ha úgy látod, nem alakul ki köztük összeférhetetlenség.

Szobatisztasággal kapcsolatos gondok

Még ha régi gazdáinál meg is tanulta az alapokat a kutya, lehet, hogy nálad teljesen más lesz a rutin. Időbe telhet, míg átáll az új rendszerre, ez a folyamat pedig sok türelmet és megértést igényel.

Nehezebb dolgod lehet azonban, ha szegény eb egész addigi életét az utcán, vagy olyan körülmények között töltötte, ahol a legkisebb gondja is nagyobb volt annál, mint hogy az ürítés helyével és időpontjával foglalkozzon.

Nemcsak a nevelés hiánya, a szorongás is okozhat nem kívánt baleseteket a lakásban. Ezen a következetes idomítás, az engedelmességi tréning és a pozitív visszacsatolással járó feladatok rendszeres gyakorlása segíthet.

Bár a menhelyek és állatotthonok mindent megtesznek a hozzájuk bekerült jószágok gyógyításáért, szövődmények, vagy rejtett egészségügyi zavarok előfordulhatnak. Az akaratlan ürítést okozhatja húgyúti fertőzés, kövesedés, cukorbetegség, neurológiai probléma, paraziták vagy egyéb zavaró tényezők, melyek felderítése csak állatorvosi vizsgálat keretében lehetséges.

Egészségügyi problémák

Amennyiben úgy döntesz, hogy menhelyről fogadsz örökbe kutyát, tudnod kell, hogy ő már a helyszínen megkapja az alapszintű orvosi ellátást. A külső-belső élősködők és a fertőző betegségek miatt nem kell aggódnod, azonban sajnos számos hosszan gyógyuló állapot vagy egyes szövődmények még az örökbeadás után is folyamatos orvosi kontrollt, illetve otthoni kezelést igényelnek.

A frissen befogott kóbor, vagy rossz körülmények között tartott állatok általában az alábbi rendellenességektől szenvedhetnek:

Bőrproblémák: a bolhák, rühatkák, kullancsok vagy egyéb vérszívók által okozott gondoktól az allergiás bőrgyulladásig számos elváltozás ütheti fel a fejét a szerencsétlen sorsú ebeknél.

Emésztési zavarok: a hosszú éheztetés, a férgek, paraziták, vagy komoly vírus-, illetve bakteriális fertőzések nem csak kellemetlen emésztőrendszeri tünetekkel járnak, hosszabb távon alultápláltsághoz és vérszegénységhez vezetnek, ha a beteg kutya nem kap megfelelő ellátást.

Mechanikai sérülések: sajnos sok menhelyi kutyát olyan súlyosan bántalmaztak, hogy csonttörést, zúzódást, vagy egyéb szervi károsodást szenvedtek. Ezek az elváltozások gyógyulást követően is kiemelt figyelmet, ápolást igényelhetnek. Csak akkor fogadj örökbe így kutyust, ha be tudod iktatni a napirendedbe a speciális gondozást!

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség kutya örökbefogadás menete kutya összeszoktatás menhelyi kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink