hirdetés

3 ok, ami miatt nem eszik a kutya: innen tudod, komoly-e

Szénási Szimonetta

2023. november 5 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb gazdi azonnal kétségbeesik, ha kedvence elutasítja az ételt. Elmondjuk, mikor jelent problémát a koplalás, és mi állhat a hátterében.

hirdetés

Az étvágytalanság többnyire valamilyen betegség tünete, így joggal aggódik a gazda, ha a kutya nem eszik. Ám a különféle mögöttes okok más-más megoldási módot igényelnek, így fontos figyelembe venni a jelenséget kísérő többi tényezőt is.

Mennyi idő után kezdj el aggódni?

A PetMD nevű állatorvosi oldal 24 órában határozza meg a kritikus időtartamot. Eszerint tehát ha kedvenced egy napnál tovább nem hajlandó enni, vagy jelentősen lecsökkent az étvágya, az már figyelmeztető jel. Azonban van olyan helyzet, amikor hamarabb kell cselekedni, mert az állat élete forog kockán! Vegyük sorra, milyen kísérő tünetek segítenek eldönteni, hogy mekkora a baj.

A problémának három fő oka lehet:

  • egészségügyi;
  • viselkedésbeli;
  • az étellel kapcsolatos gondok.

Nézzük ezeket részletesebben!

1. Ha valamilyen betegség miatt koplal az eb

Orvosi szempontból számos oka lehet annak, ha a kutya nem eszik. Állhat a háttérben valamilyen fogászati panasz, ami fájdalmas, így magát az evést nehezíti meg.

A hányinger és a hányás is elveheti az állat étvágyát, ahogy a hasmenéssel járó betegségek. Ezeket többnyire gyomorfájdalom is kíséri, ami érthetővé teszi, hogy az eb nem kívánja az ételét.

Egyes fajták válogatósabbak lehetnek, mint mások.

Parazitafertőzés is kiválthatja mindezeket, ahogy a hasnyálmirigy-gyulladás is ide sorolható. Ugyanígy a különféle fertőzések, a lázas állapotok a daganatos elváltozások, a májproblémák, a szív- és tüdőelégtelenség és a vesepanaszok kísérője lehet. Egyszóval szinte valamennyi egészségügyi panasz kísérő tünete lehet az étvágy csökkenése vagy elvesztése.

Orvosi beavatkozások után is jellemző az étvágytalanság, de erre az állatorvos minden bizonnyal figyelmeztetett.

2. Amikor a viselkedéssel függ össze

A szorongás, a stressz vagy a félelem egyes kutyáknál étvágycsökkenést okozhat, csakúgy, mint az embereknél. Fontos tisztában lenned azonban azzal, hogy kedvencedet nem feltétlenül ugyanazok a dolgok stresszelik, mint téged. Esetükben már egészen apró változások is feszültséget generálhatnak, ami miatt aztán nem esznek.

Ha építkeznek a közeletekben, és az hangos zajokkal jár, az már éppen elég lehet. De a tartósan elromló időjárás is megbolygathatja a négylábút. A nagyobb kaliberű változások értelemszerűen még nagyobb hatást gyakorolnak rá. Mondjuk ha új lakótárs érkezik hozzátok, akár ember, akár egy másik állat személyében. De ilyen lehet a napirend átalakulása, például, ha a séták megszokott időpontja megváltozik. Ugyanígy az etetési rutin módosulása is vezethet étvágytalansághoz. Elég annyi, ha máshova helyezed a tálkáját, vagy egy órát csúsztatsz az etetés időpontján!

Az örökbefogadott kutyáknál gyakran megfigyelhető ez a reakció.

Még hosszasan sorolhatnánk a mögöttes okokat, de a lényeg, hogy olyan szempontból is meg kell vizsgálni a helyzetet, hogy történt-e bármilyen változás az eb körül.

A viselkedéssel összefüggő étvágytalanság általában rövid időn belül magától rendeződik, amint megszokja az új helyzetet a kutya, ám ez nem feltétlenül lesz így. Ilyenkor ajánlott egyeztetni az állatorvossal, aki kizárja, nincs-e mégis valamilyen egészségügyi panasz a háttérben.

3. Van, hogy az étel a probléma

A harmadik eshetőség, hogy a kutya magát az ételt utasítja el, mert az nem friss (esetleg a nem megfelelő tárolás miatt), büdös, romlott, vagy egyszerűen csak nem ízlik neki. Ha új tápot vezettél be, az utóbbinak a legnagyobb a realitása, de a régi típusnál sem árt ellenőrizni a szavatosságot.

Egyes fajták, például a labradorok igazán jó evők, míg ezzel szemben a yorkshire terrierek általában válogatósabbak. Ugyanakkor kedvencedet ismerve te tudod, ő általában miként viszonyul az ételéhez.

Megesik, hogy egyes ebek rájönnek, hogy ha egy ideig nem nyúlnak az ételükhöz, a gazdi valami finomsággal fog próbálkozni náluk. Ha ez nálatok is így történik, akkor könnyen lehet, hogy kutyád bizony megvezet téged. Próbáld meg jutalomfalattal kínálni: amennyiben azt jóízűen elfogyasztja, úgy turpisságot sejthetsz a dologban! Természetesen kedvenced általános állapota is meghatározó. Egy boldog, energikus, jövő-menő, vidáman játszó állat valószínűleg nem beteg, se nem szorong. Mindig a teljes képet nézd, és annak fényében dönts, kell-e konzultálni a doktorral.

A vízfogyasztás is iránymutató

Amikor nem eszik a kutya, fontos megfigyelni, hogy mellette iszik-e. Egy beteg állatnál, ha vizet fogyaszt, akkor valószínűleg a szilárd táplálék lenyelése a problémás. A legvalószínűbb, hogy fájdalmat okoz neki. Viszont amikor már az ivás sem megy, az erős hányingerre vagy komolyabb rosszullétre, sőt, esetenként bélelzáródásra utal, ami életveszélyes állapot. Emellett a kiszáradás veszélye is nagy, így nincs min gondolkodni, azonnal irány az orvos!

Kölyök-, valamint idős kutyáknál mindig nagyobb a veszélye a tartós étvágycsökkenésnek, így esetükben még körültekintőbbnek kell lenned.

állatorvos beteg a kutya betegség etetési rutin nem eszik a kutya stressz szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink